Vitamíny krásy: Sem s nimi!

Diana Mašlejová | 5. január 2019
Vitamíny krásy: Sem s nimi!

To, že krása vychádza zvnútra, sme už kdesi počuli. A, čuduj sa svete, nie sú to len báchorky.

Isteže, ono je to myslené tak trocha v inej súvislosti – ten, kto sa na svet usmieva, kto je šťastný, vyžaruje túto pozitívnu silu aj navonok. Svieti krásou. Tým z vás, ktorí majú svoje väčšie či menšie problémy a pravidelnú dávku stresu, osožia vitamíny krásy. Pomôžu pleti a pokožke vyzerať zdravšie a vitálnejšie a spomaliť procesy jej prirodzeného starnutia. 

Koenzým Q10

Prezývaný aj vitamín Q – mocný životobudič, plný energie a vitality. Jeho nedostatok sa prejavuje celkovým vyčerpaním, nepravidelným pulzom, zlyhávaním pamäti, zhoršujúcim sa stavom pokožky. Koenzým dokáže energetizovať bunky, spomaľuje starnutie a opotrebúvanie.

Je prirodzenou súčasťou buniek (mitochondrií), po tridsiatom roku života však jeho podiel rapídne klesá. Po štyridsiatke nám z prvotných zásob ostáva iba chabých 30 % a takto to pomaly ide dole vodou. Preto je potrebné koenzým dopĺňať. Žiaľ, spomenúť treba aj fakt, že jeho prijatie a využívanie v organizme blokuje fajčenie, stres, aj nárazové nadmerné fyzické zaťaženie.

Najvyšší podiel sa nachádza v pečeni, ale aj v obličkách, srdci a pľúcach. V prípade, že je váš jedálniček pestrý, ničoho sa nemusíte obávať. Ak však zdravú, vyváženú a komplexnú stravu konzumujete iba sporadicky, je namieste sa sústrediť. V prípade že organizmus nedisponuje dostatočným množstvom kyseliny listovej, pantoténovej, vitamínu C, či tých zo skupiny B, jeho syntéza sa zablokuje.

Strava bohatá na minerály je preto základom pre optimálny obsah koenzýmu Q10

A kde tento vitamín nájdeme? Jeho dostatočné množstvo sa nachádza napríklad v tučnejších rybách, hovädzom stejku, sójových výrobkoch, listovej zelenine (ktorá je zároveň bohatá aj na kyselinu listovú) a orechoch. 

FIT obed plný Q-éčka – pripravte si stredne prepečený hovädzí stejk so zeleninou prílohou. Zmiešajte v mise dve veľké hrsti šalátu polníček s malou hrsťou nasekaných lieskových orechov, cíceru a jahôd. Zalejte olivovým olejom, pridajte pár kvapiek balsamico a ochuťte iba soľou.

Biotín

Skutočné synonymum vitamínu krásy, alebo aj vitamín B7. Biotín je v posledných rokoch čoraz preferovanejším prvkom a v spojitosti so zdravou a vitálnou pleťou nesmie chýbať. Dermatológovia ho odporúčajú prijímať pacientom, ktorých trápi problematická pleť, lámavé, nepružné, alebo príliš riedke vlasy i nechty. Biotín podporuje celý rad procesov krásy.

Spevňuje štruktúru vlasu, zastavuje rednutie, vitalizuje pokožku. Spolu so zinkom je vynikajúcou voľbou pre dámy a pánov, ktorých postihlo náhle vypadávanie vlasov. Jeho dominantné účinky v spojitosti s pleťou sa týkajú jej ochrany pred vonkajším prostredím, pred stresom, či nadmerným vysúšaním. Biotín udržiava zdravé Ph a správnu odolnosť, podporuje tiež termoreguláciu.

Podiel biotínu nájdeme aj v mnohých produktoch, no negatívne ho ovplyvňuje mrazenie, varenie, a dokonca aj dlhšie skladovanie. V prípade stravy bohatej na biotín je teda namieste voliť skôr čerstvé potraviny. Samozrejme, voľbou sú aj vitamínové doplnky. Z jedálnička je vhodné zamerať sa na vajcia, celozrnné výrobky, ľan, losos, avokádo, sladké zemiaky, či orechy.  

Komplexná večera s biotínom

Dve vajcia uvarené na spôsob benedikt uložte na toast z kvalitného celozrnného alebo ľanového chleba, natreného maslom, na ktorom je uložený veľký šalátový list a jemný plátok avokáda. Jemne osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a posypte píniovými orieškami. A chutnú a výživnú dobrotu máte na stole!

Zinok

Patrí ku komplexným prvkom, ktoré nielenže zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov, ale navyše podporujú odolnosť organizmu pred vírusovými a bakteriálnymi ochoreniami a nachladnutiami. Zinok je v zime dôležitým spoločníkom, známym najmä pre svoje osvedčené spojenie s vitamínom C. Nemenej podstatný je však aj jeho vplyv na krásu.

Nakoľko zinok urýchľuje hojenie kože, pomôže všade tam, kde vznikli rany spôsobené aknóznou, či príliš vysušenou pleťou. Zinok stabilizuje pleť a udržiava jej správne funkcie. Keďže ide o stopový prvok, nemusíme sa starať o jeho prijatie vo veľkých množstvách, postačí 15 miligramov denne.

Dostatočný príjem je však dôležitý, inak vám hrozí zvýšená náchylnosť k vírusovým a dýchacím ochoreniam, zhoršená reprodukčná schopnosť, dokonca aj depresie a už spomenuté problémy s pleťou. Perfektnou prírodnou zásobárňou sú homáre alebo ustrice, no tu treba podotknúť, že čerstvý homár a ustrica sa vám na slovenskom stole len tak neobjaví.

Vhodným zdrojom sú však aj strukoviny, celé zrná, hydina a mliečne výrobky. Prijatie zinku závisí aj od podielu kyseliny fytovej, ktorú obsahujú napríklad obilniny, orechy a strukoviny. 

Zdravé raňajky so zinkom

Teplú rannú ovsenú kašu pripravenú z mlieka zmiešajte s medom, pridajte menšiu hrsť mandlí a hrsť malín a čučoriedok. 

Vitamín D

Vraví sa, že jeho nedostatok je skutočnou epidémiou modernej spoločnosti. Pred slnečným žiarením sa skrývame a pestrú stravu často opomíname. Tento vitamín rozpustný v tukoch organizmu dodáme najmä pri pobyte vonku (na slnku, pri športe, pri relaxe) a je tiež považovaný za odraz nášho životného štýlu.

Déčko podporuje naozaj veľké množstvo dôležitých procesov v organizme. Mozgovú aktivitu, genetickú výbavu, má vplyv na zdravie srdcovo-cievneho aparátu, na tvorbu a reguláciu inzulínu, fosforu a vápnika a, samozrejme, imunitného systému.

Jeho nedostatok u detí je už dlhé desaťročia známy výskytom rachitídy. Pri dospelom jedincovi sa nedostatok prejavuje, okrem iného, aj zhoršenou kvalitou a odolnosťou pleti. Rýchlejším začervenaním aj prehnanou reakčnosťou.  

Najvyšší podiel z potravy získame konzumáciou tučných rýb, húb, vaječného žĺtku, masla i mliečnych výrobkov. 

Večera pre športovca s vitamínom D:

Natrhané kúsky pečeného lososa zmiešajte v miske s dvoma nakrájanými vajíčkami uvarenými natvrdo a rukolou. Na zálievku zmiešajte olivový olej, lyžicu dijonskej horčice, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a štipku čierneho korenia. Konzumujte ako šalát, alebo naneste na špaldový chlebík. 

Vitamín E

Ochraňuje bunky pred oxidačným stresom, stará sa o zdravie ciev a funkciu imunitného systému, je súčasťou viacerých preparátov a kozmetických výrobkov podporujúcich krásu pokožky a vitalitu vlasov. Môžete sa spoľahnúť, že konzumáciou vitamínu E skutočne oddialite starnutie pleti a ani vaše vrásky sa nebudú tvoriť tak rýchlo.

Najistejším spôsobom, ako tento vitamín prijať, je podávať ho na tanieri. Aj keď nájdeme nepreberné množstvo vitamínových doplnkov, ktoré ho obsahujú, je užitočné vedieť, že stravou bohatou na tento vitamín dosiahnete potešujúce výsledky. Dobrou voľbou je v tomto prípade brokolica, kel, slnečnicové semienka, tekvica, pšeničné klíčky, ale aj orechy a tučnejšie mäso.  

Energetický obed s vitamínom E

Pstruh pripravený na kvalitnom slnečnicovom oleji sa bude vynikajúco hodiť s dusenou brokolicou zapečenou s vaším obľúbeným syrom a posypanou slnečnicovými semiačkami.