Potrebuje naše telo vitamíny a minerálny látky v doplnkoch, ak ich prijíma dostatok v strave?

Mgr. Alena Pethoova | 29. september 2017
Potrebuje naše telo vitamíny a minerálny látky v doplnkoch, ak ich prijíma dostatok v strave?

Existuje celá rada faktorov, ktoré ovplyvňujú našu potrebu. Je takmer nemožné stanoviť dávku, ktorá univerzálne pokryje potreby všetkých jednotlivcov, ako sa o to snažia napríklad doporučenia štátnych zdravotných orgánov.

Teoreticky, môžete pokryť svoju dennú potrebu vitamínov a minerálov konzumáciou naozaj pestrej stravy, to znamená celej palety potravín, množstvo ovocia a zeleniny, obilovín, mäsa a zdravého tuku a to každý deň.

Čítajte tiež: Veľký prehľad vitamínov. Prečo sú pre ľudský organizmus také dôležité?

Pretože rôzne druhy potravín vám poskytnú rôzne vitamíny a minerálne látky. Napríklad, hovädzie mäso obsahuje vysoké množstvo železa, orechy a semená poskytujú vitamín E, atď.

Pokiaľ váš jedálniček obsahuje čo najširšie spektrum potravín, t.j. mäsa, ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, orechov, rýb, potom môžete prijímať dostatok vitamínov a minerálov, ako by sme povedali, normálnou stravou.

Potrebuje naše telo vitamíny a minerálny látky v doplnkoch?

Vzhľadom k diskutabilnej kvalite dnešných potravín, čo sa týka obsahu nutričných látok, môže za istých okolností vznikať vitamínový deficit, a to najmä, ak aktívne športujete, ste vystavovaní extrémnym stresom alebo máte celkovo oslabenú imunitu.
Rovnako varenie pri vysokých teplotách znižuje množstvo vitamínov, napríklad v zelenine. Smažením a grilovaním zase dostávate čosi naviac, no bohužiaľ nie to, čo by si vaše telo zasúžilo.
Napríklad voľné radikály a iné nežiadúce látky, ktoré spôsobujú nepríjemné zdravotné problémy.
Východiskom, aspoň čiastočným, je preto konzumácia zeleniny rôznych druhov a farieb každý deň a tiež jej šetrná úprava.

Prijímate dostatok vitamínov a minerálov v strave?

Zamyslite sa teda, aké sú v skutočnosti vaše stravovacie návyky. Jete tak, ako je spomínané vyššie? Alebo sa vyše návyky podobajú návykom väčšinovej populácie?

Fast food, reštaurácie, polotovary, hotové jedlá? V tom prípade je pravdepodobné, že nebudete z takejto stravy schopní zadovážiť vitamíny a minerály svojmu telu podľa jeho vlastnej potreby.