11 dôvodov, prečo si vybrať plávanie

Vladimíra Mihálová, Ing. | 13. júl 2017
11 dôvodov, prečo si vybrať plávanie

Plávanie patrí k najviac šetrným a bezpečnejším aktivitám. A prečo si vybrať práve túto aktivitu?

Plávanie patrí k najviac šetrným a bezpečnejším aktivitám. Môžeme ho smelo zaradiť k najvhodnejším tréningom, ktorý svaly posilňuje bez toho, aby ich zbytočne vystavoval záťaži telesnou hmotnosťou. To je veľkou výhodou najmä pre ľudí s bolesťami kĺbov alebo chrbtice.

Okrem množstva výhod, ktoré poskytuje nášmu telu, prospieva aj psychickému zdraviu. Vedci zistili, že pocity úzkosti sa strácajú najrýchlejšie pri menej náročných fyzických aktivitách, ako je aj pokojné plávanie. Toto zistenie zároveň potvrdzujú úvodné slová Tomáša Kalába (33), skúseného plavca, ktorý túto aktivitu obľubuje už odmalička.

Ako a prečo začať s plávaním?

Tomáš Kaláb sa venuje plávaniu dlhé roky rekreačne i súťažne. Má za sebou už viacero plaveckých úspechov ako napr. juniorský majster ČR na 400 m polohovkou (kombinácia plaveckých štýlov), 4. miesto na majstrovstvách ČR na 400 m kraulom a v detstve bol dokonca držiteľom českého rekordu desaťročných na 100 m prsia.

Prečo si však vybral spomedzi rôznych športových aktivít práve plávanie? „Otec so mnou chodieval na rôzne druhy športov a pozoroval, čo mi pôjde. Pri plávaní som vraj vyzeral omnoho dôstojnejšie, ako napríklad pri futbale“, odpovedá vtipne.

Okrem toho, mal svoj detský vzor - Matta Biondiho (amerického plavca). Momentálne sa pripravuje na Majstrovstvá ČR v krátkom bazéne. Tento cieľ si stanovil i preto, aby ho to primalo plávať častejšie (2 – 3krát do týždňa).

Plávanie sa postupne stalo jeho najobľúbenejšou aktivitou, pretože má s ním spojených veľa pekných zážitkov. Poskytuje mu hlavne psychické uvoľnenie od stresu v práci. K plávaniu sa však môžeme dostať aj v neskoršom veku, či už na základe vlastnej iniciatívy a záujmu, alebo nám ho môže odporučiť lekár pri rôznych zdravotných problémoch. Keď s ním začneme, objavíme ďalšie prednosti, ktoré nám táto športová aktivita ponúka.

Výhody plávania:

  1. šetrná forma cvičenia pre naše telo (vhodná aj pre tehotné ženy, ľudí s osteoporózou, bolesťami kĺbov, krku alebo chrbtice)
  2. ideálne pre ľudí každej vekovej kategórie a akejkoľvek úrovne telesnej zdatnosti (vhodné aj pre ľudí s obezitou)
  3. komplexný rozvoj celého tela
  4. zvyšuje energiu svalov, napätie a ich silu
  5. zlepšuje pohyblivosť a cirkuláciu ku kĺbom
  6. zlepšuje ohybnosť kĺbov (zvyšuje rozsah pohybov v kolenách a ramenách)
  7. môže priniesť boľavým kĺbom úľavu
  8. zvyšuje kapacitu pľúc, posilňuje srdce a zlepšuje cirkuláciu krvi
  9. pomáha redukovať stres 
  10. pomáha znižovať hmotnosť spaľovaním kalórií
  11. zlepšuje celkovú kondíciu 

 

A na čo treba pri plávaní pamätať?

  • Dostatočný prísun tekutín: vo vode sa síce necítime spotení, pretože odplaví náš pot a nemusíme pociťovať smäd. Napriek tomu, nezabúdajte na dopĺňanie dostatočného množstva tekutín, o ktoré sme pri cvičení prišli. 2
  • Predchádzajte svalovému preťaženiu: ak s plávaním začínate, alebo ste dlhšie netrénovali, robte si prestávky medzi jednotlivými dĺžkami bazéna. V ďalších týždňoch ich skúste postupne znižovať, až kým nebudete plávať bez oddychu. Dbajte na to, aby ste nepreťažovali ramená či paže a nevynechávali prácu nôh. Plávajte celým telom. 
  • Nezabúdajte na rozcvičku: rozcvičením svalov môžeme zabrániť ich stuhnutiu, zároveň zvýšime pohyblivosť kĺbov a zlepšíme ohybnosť nášho tela.
  • Správne dýchanie: väčšina rekreačných plavcov sa nadychuje stále na tú istú stranu, čo je chyba. Svaly sa tak nerozvíjajú symetricky. Dýchanie má byť prispôsobené záberu. Aj keď to bude na začiatku neprirodzené, skúste dýchať na každý 3. záber.
  • Kombinujte plavecké štýly (voľný štýl, prsia, znak, motýlik):pri plávaní sa tak nezabudne na žiadny sval.
  • Zaraďte k plávaniu i posilňovacie cvičenie: plávanie je veľkým prínosom pre svaly, neposkytuje však dostatočnú záťaž pre zvýšenie hustoty kostí. Účinnou formou posilňovacieho tréningu vo vode môže byť napr. i akvaerobik. Využívajú sa pri ňom špeciálne pomôcky, ktoré zvyšujú odpor vody (napr. vodotesné činky či rukavice s plávacou blanou).