5 vecí, ktoré by nemali chýbať v potréningovej rutine

Iveta Škrabáková | 12. marec 2019
Ak chcete v cvičení naďalej pozorovať posun a zároveň predísť zraneniam, mali by ste sa držať istej potréningovej rutiny.

Počas cvičenia sa snažíme čo najviac sústrediť na to, aby sme daný cvik vykonávali správne, sledujeme svoj postoj a počítame opakovania. Výborne! Venujete ale pozornosť aj tomu, čo prichádza po tom, než cvičenie ukončíte? Aktivity, ktorým by sme sa mali venovať po cvičení bývajú zanedbávané, aj napriek tomu, že sú rovnako dôležitou časťou ako cvičenie samotné.

Ak chcete v cvičení naďalej pozorovať posun a zároveň predísť zraneniam, mali by ste sa držať istej potréningovej rutiny. Osvojenie si tých správnych aktivít po tréningu dokáže pomôcť k lepšej regenerácii a rýchlejším výsledkom. Skúste ich zaradiť aj vy a sledujte, či zaznamenáte rozdiel.

1. Uvoľnite sa

Samozrejme, jednoduchšie a rýchlejšie by bolo posunúť sa od tréningu rýchlo k ďalšej veci, ktorú máte naplánovanú, alebo si pekne ľahnúť rovno na gauč. Skúste však odolať a venujte svojmu telu pár minút na uvoľnenie sa a schladenie. Správne upokojenie organizmu zníži tep a zredukuje množstvo stresu. Nie je skvelé na chvíľku vypnúť a užívať si pocit z dobre vykonaného tréningu?

2. Strečing a masáž

Keď ste si už vydýchli a telo trochu upokojili, prichádza čas na masážny valec a strečing, pričom jedno natiahnutie pri strečingu by malo trvať ideálne 30 sekúnd alebo viac. Poctivo vykonaný strečing pomôže svalom a nervovému systému po náročnej aktivite ľahšie obnoviť svoju funkciu.

3. Napite sa vody

Staré známe pravidlo, ktoré ste v týchto tipoch určite očakávali, no opakovanie je matka múdrosti. Voda napomáha regulovať telesnú teplotu, čo oceníte najmä po vysoko intenzívnom tréningu. Rovnako tiež dopĺňa nevyhnutné tekutiny, ktoré telo počas fyzickej záťaže vyplavilo. Organizmus bez dostatku vody nedokáže správne fungovať, dopĺňajte tekutiny ideálne počas celého dňa.

4. Osviežte sa

Po tréningu by ste sa mali čím skôr osprchovať. Pomôžete tak koži a pórom očistiť sa od potu a nečistôt, ktoré sa na povrch počas cvičenia vyplavili. Nehanbite sa sprchovať vo fitnescentrách, každý, kto pre seba niečo robí by mal byť obdivovaný, nezávisle od toho, ako práve vyzerá, a nahota je prirodzená.

5. Doplňte energiu

Či už to bude malý snack alebo úplné jedlo, vaše telo potrebuje po cvičení doplniť sily. Ak po ňom nepociťujete hlad, skúste niečo ľahké s trochou proteínu (napríklad kúsky jablka pokvapkané orieškovým maslom). Typ jedla môžete prispôsobiť aj času dňa, v ktorý cvičíte, ak cvičíte večer, snažte sa vyhnúť príliš ťažkým a tučným jedlám, skrátka, načúvajte svojmu telu.

ČO jesť po tréningu?
Prečítajte si tiež:

ČO jesť po tréningu?