Koniec výhovorkám? Trénovať môžete aj za zlého počasia

Iveta Škrabáková | 11. marec 2022
tréning, trénovať, cvičenie, strečing, workout, pitný režim

V posledných dňoch sa počasie s nami pekne pohráva. Doobeda slniečko, potom sa zatiahne, spustí sa dážď alebo neskutočný vietor. A vy ste presne vtedy mali naplánované ísť behať či trénovať von, však? Máme pre vás ale skvelú správu, aj napriek „náladovému“ počasiu sa tréning vonku dá zvládnuť.

Premenlivé počasie či chladnejšie dni neznamenajú, že treba dať outdoorovým aktivitám červenú. Trénovať sa dá aj za menej priaznivého počasia. Je potrebné však dodržiavať niekoľko zásad.

1. Oblečenie správne navrstvite

Ak si oblečiete viacero vrstiev vhodného odevu, budete sa cítiť príjemnejšie, šatstvo vás ochráni pred nepriazňou počasia. Dnešné športové oblečenie sa už vyrába z kvalitných materiálov, ktoré si vedia poradiť aj s dažďom, potením, treskúcou zimou či nepríjemným vetrom.

2. Investujte do kvalitných topánok

Bez nich to nepôjde. Kaluže a blato sa snažíme obchádzať, no stačí chvíľka zamyslenia sa, nepozornosti a nohy sú tam, kde sme ich nechceli, čo vám môže celý tréning značne znepríjemniť.  Je dôležité mať obutú kvalitnú obuv, ktorá udrží nohy v teple a v suchu, no zároveň dosť flexibilnú na to, aby vám nebránila vo voľnosti pohybu. Samozrejme, k športovej obuvi by ste si mali zaobstarať aj vhodné ponožky.

3. Nezabudnite na doplnky

K chladnejším či daždivým dňom patria okrem nepremokavej bundy, nohavíc a tenisiek aj praktické doplnky ako šatky, šály, šiltovky či čiapky. Ak teplota klesne pod bod mrazu, príliš fúka, alebo vám je chlad počas behu na hlave nepríjemný, určite by na nej nemali chýbať. Predídete tak prechladnutiu či bolestiam hlavy.

4. Nepodceňujte reflexné prvky

Pre tréning vonku by reflexné prvky by mali byť samozrejmosťou, obzvlášť, ak sa chystáte športovať  na menej osvetlených miestach. Hrozí totiž kolízia s inou osobou, cyklistom či nebodaj autom. Ak vaše oblečenie nemá zakomponované reflexné prvky, pomôžte si aspoň reflexným pásom, ktorý umiestnite na dobre viditeľné miesto na tele.

5. Zahriatie a strečing

Svalom trvá dlhšie než sa zahrejú obzvlášť v chladnejšom počasí. Úvodné rozohriatie sa a strečing sú preto dôležitým bezpečnostným kritériom pri predchádzaní ťažkostiam a zraneniam.

6. Buďte „na dráte“

Človek sa síce pri športe chce maximálne odreagovať a neriešiť mobil. Pri prvom momente sa preto môže zdať otravnou súčasťou tréningu, napriek tomu existujú situácie, kedy sa vám práve mobil môže zísť (náhle zhoršenie počasia, úraz, strata orientácie). Plus vám pomôže evidovať vašu telesnú aktivitu, alebo zahrá obľúbené pesničky. Ak si chcete tréning užiť v pokoji, prepnite ho do tichého režimu.

7. Hydratácia

Telo potrebuje vodu neustále. Počas športovej aktivity sa potreba ešte znásobuje. Napite sa pred tréningom, počas neho, aj po ňom. Vhodné je zaobstarať si držiak na vodu alebo ruksak, kde si fľašu počas cvičenia môžete odložiť.

8. Rada na záver

Aj keď už nie ste malé deti, aby ste skladali účty blízkym či partnerovi, predtým, než sa vyberiete trénovať von, dajte okoliu vedieť kam sa chystáte a koľko približne sa plánujete zdržať. Človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Predvídavým správaním urobíte svoj tréning bezpečnejším.