Chýba vám ENERGIA na cvičenie? Hľadajte, čo je za tým!

Mgr. Alena Pethoova | 8. január 2018
Chýba vám ENERGIA na cvičenie? Hľadajte, čo je za tým!

V tomto prípade máme na mysli potenciálnu energiu obsiahnutú v potrave. Kalórie sú potenciálna energia, ktorá môže byť využitá svalmi, tkanivami a orgánmi ako pohotové palivo potrebné k plneniu ich dôležitých úloh.

Väčšina potravy, ktorú zjeme, nie je spaľovaná ako okamžitý zdroj energie bezprostredne potom, čo ju skonzumujeme. Najprv ju naše telo trávi, vstrebáva a pripravuje ta, aby bola k dispozícii v podobe rôznych typov energie vo chvíli, kedy ju budeme potrebovať. Túto potenciálnu energiu vlastne premieňame rôznym spôsobom pre rôzne úlohy.

To, ako je potenciálna energia premenená vo využiteľnú energiu, závisí na tom, čo má byť vykonané a ako dobre je naše telo pripravené. Iný zdroj energie potrebujeme pri vytrvalostných aktivitách a iný pre krátky a intenzívny výkon.

Chýba vám ENERGIA na cvičenie?

Pre každého z vás, môže mať energia rôzny význam – záleží na tom, čo cítite a čo si pod týmto pojmom predstavujete. Ak máte na mysli vitalitu, činorodosť, životaschopnosť, tak tieto vlastnosti môže ovplyvňovať celá rada vecí:

  • dostatok spánku, hydratácia, zdravotný stav, užívanie liekov, postoj, typ stravy, kondícia, tréningové dni so správnymi odpočinkovými dňami, načasovanie hlavných jedál a olovrantov. 
Strava pomáha s nedostatkom energie len vtedy, pokiaľ je problém spôsobený jedlom.!

Možno sa domnievate, že je to jasné, ale nie je tomu tak vždy. Pokiaľ ste unavení lebo ste málo spali, tak vám určite jedlo energiu nedodá.

 

Ale ak trpíte nedostatkom energie pretože ste sa málo najedli, vaša strava nebola nutrične plnohodnotná, fungovali ste príliš dlho bez jedla alebo ste si hlavné jedlá a snacky medzi jedlami nerozvrhli ideálne s ohľadom na cvičenie a iné aktivity, v takom prípade strategický príjem potravy môže pomôcť energiu doplniť.

Čo, koľko a kedy zjete má vplyv na úroveň vašej energie. Správne načasovanie jedla s ohľadom na tréning, zaistí, že budete mať k dispozícii dostatok vhodných živín a zlepší sa vás systém spaľovania energie.

Možno si myslíte, že sa stačí najesť keď máte hlad, a v niektorých prípadoch to aj platiť môže. Ale v rade ďalších je potrebné vedomé rozhodnutie a časovanie jedál k získaniu energie, napríklad pre prácu svalov.

Okrem toho, chuť k jedlu býva často tréningom potlačená, takže hneď po cvičení nemáte hlad. Mnohí športovci proste nevedia, kedy a čo jesť aby optimalizovali svoje zásoby energie.