5 najčastejších chýb pri cvičení. Nerobíte ich náhodou aj vy?

Ing. Vladimíra Mihálová | 23. október 2017
5 najčastejších chýb pri cvičení. Nerobíte ich náhodou aj vy?

Chodíte pravidelne do fitnes centra, tvrdo na sebe pracujete a výsledky stále v nedohľadne? Nemusíte byť ani začiatočníci, ale z nadšenia sa môžete dopúšťať chýb, ktoré vám bránia v dosiahnutí lepších výsledkov.

Schudnúť, spevniť svaly, nabrať na objeme... Nech už je váš cieľ akýkoľvek, bez pohybu to, žiaľ, nepôjde. Pri cvičení však môžete vedome i nevedome robiť chyby. Tieto prešľapy môžu ublížiť nielen vášmu telu, ale aj zdraviu. Ktorým najčastejším chybám sa treba vyhnúť.

1. Zanedbávanie strečingu: Bežné strečingové cvičenie trvá len niekoľko minút. Napriek tomu ho mnohí nevykonávajú, či už z nedbanlivosti alebo zo zábudlivosti. Jeho význam sa často podceňuje. Ak ste začali cvičiť v posilňovni, všímajte si ľudí, ktorí ju už navštevujú dlhší čas.

Určite hneď po príchode neskočia na stroj s najväčšou záťažou. Najskôr absolvujú „zahrievacie kolo“, v priebehu ktorého svaly natiahnu. Tak pripravia svoje telo na naozajstnú záťaž v podobe tréningu. Na jeho konci väčšinou znižujú tempo či intenzitu cvičenia.

Doprajú si čas na vydýchanie, pretiahnutie svalstva a „vychladnutie“. Tento postup je veľmi dôležitý. Svaly je potrebné vždy natiahnuť, aby sa predchádzalo ich skracovaniu, bolestiam či, dokonca, nepríjemným zraneniam. Preto by mal byť strečing súčasťou každého tréningu. Ak si nie ste istí, ako máte pri cvičení správne postupovať, neváhajte sa opýtať skúsenejších cvičiacich. Alebo požiadajte o radu profesionálneho trénera.

Mohlo by vás zaujímať: Aký význam má dynamický a statický strečing? 

2. Častá zmena štýlov cvičenia: Človek občas potrebuje zmenu, strieda rôzne formy aktivít, aby neupadol do stereotypu. Nie je však vhodné meniť druhy cvičení či rozličné štýly veľmi často a rázne. Vaša snaha s cieľom zlepšiť postavu môže byť menej efektívna.

Okrem toho každá aktivita, ktorej sa venujete, si zaslúži dostať priestor. Len tak zistíte, či má zmysel pri nej zostať alebo presedlať na inú. Ak to vzdáte hneď na začiatku, neskôr to môžete ľutovať. Vždy si treba nájsť cvičenie, ktoré vás bude predovšetkým baviť a motivovať k lepším výsledkom. No nečakajte, že objavíte nejaký zázrak, ktorý vás privedie k cieľu úplne bez námahy!

Bude sa vám páčiť: 4x tréning pre krásny zadok a nohy z pohodlia domova

3. Sústredenie sa iba na jednu partiu: Schudnúť na stehnách, spevniť zadok, vypracovať brucho... Kto je vôbec so svojím telom 100 %-ne spokojný? Často sa tak veľmi zameriame na problémovú partiu, že úplne zabúdame na ostatné časti tela.

Pokiaľ ide o chudnutie, nie je možné schudnúť len na jednom či dvoch miestach na tele, kde sa drží najviac tuku. Ak napríklad schudnete z brucha, schudnete všade. Niekde viac, niekde menej.

Cvičiť treba preto komplexne celé telo a zapájať pritom všetky svalové skupiny. Najskôr je potrebné nadobudnúť dobrú fyzickú kondíciu a spevniť telo. Až potom je vhodné zamerať sa na problematické partie a vytvarovanie niektorých častí postavy.

Čítajte tiež: MOTIVÁCIA – večný problém pri CHUDNUTÍ. Ako začať?

4. Nedostatok pevnej vôle a trpezlivosti: Ľudia prichádzajú do posilňovne s rôznymi predstavami. Napríklad, že za mesiac schudnú 15 kíl, na bruchu budú mať „korytnačku“ alebo im narastú bicepsy ako Rambovi. Svojich plánov sa rozhodne netreba vzdávať. Všetko ale chce svoj čas a hlavne vytrvalosť.

Či je vaším cieľom schudnúť, alebo vybudovať svaly, len samotné cvičenie nestačí. Zmeny treba prijať aj v oblasti stravovania a celkového životného štýlu. Jednoducho, nečakajte zázraky cez noc. Veď to, ako vyzeráte teraz, je tiež výsledkom dlhodobého spôsobu života. Preto sa ani vaša postava nemôže zmeniť len tak zo dňa na deň.

Ak máte ale pocit, že zo seba dávate neustále maximum, a napriek tomu nevidíte výsledky, obráťte sa na odborníka. Pomôže vám prísť na to, kde robíte chybu a napraviť to.

5. Cvičenie bez odpočinku: Súčasné trendy v oblasti fitnes navádzajú ľudí cvičiť intenzívne niekoľko dní za sebou. Len aby dosiahli vytúženú postavu. Takéto cvičenie možno pomáha rýchlejšie sa priblížiť k cieľu, no zdraviu veľmi neprospieva.

Svedčia o tom aj experimentálne výskumy vedcov z Brazílie. Podľa nich dva dni intenzívneho cvičenia (napr. v štýle CrossFit), môže oslabiť imunitný systém. Po jednom dni tréningu by mal vždy nasledovať deň odpočinku, po ktorom sa reakcia obranyschopnosti tela vracia do normálu.

Experimentálneho výskumu sa zúčastnilo niekoľko skúsených cvičencov, ktorí vykonávajú CrossFit minimálne pol roka. Po dvoch dňoch intenzívneho tréningu sa im merala sila svalov, hladina protizápalových cytokínov v krvi a rôzne metabolické ukazovatele. Zo záverov výskumu vyplýva, že cvičenie vyprovokovalo telo k silnej metabolickej reakcii a zníženiu tvorby cytokínov.

Ide o nepriaznivý jav, pretože tieto dôležité molekuly pomáhajú obmedzovať zápaly vo svaloch. Tlmia zápaly všeobecne. Vyššia zápalovosť tkanív spôsobuje množstvo ochorení: najmä srdcovocievnych ochorení alebo rakoviny.

Zníženie hladiny cytokínov však nemalo negatívny vplyv na silu svalov. Ak teda intenzívne trénujete, nezabúdajte na odpočinok. Svaly potrebujú čas na regeneráciu. Po dni s tréningom radšej zaraďte deň odpočinku, aby nedochádzalo k potlačeniu imunitného systému.

Mohlo by vás zaujímať: Cyklická ketogenická strava NIE JE najvhodnejší spôsob pre budovanie svalovej hmoty