Čo bráni redukcii a podporuje priberanie podkožného tuku?

Vlado Zlatoš, SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 12. január 2024
Čo bráni redukcii a podporuje priberanie podkožného tuku?

Hádajte, čo zo všetkého najviac ovplyvňuje vašu hormonálnu sústavu? Odpovede sú hneď dve:

  • z viac ako 95 % je to najmä výživa 
  • a z približne 5 % pohyb (a menej)
Súvisiaci článok: Máte nadbytok tuku? Preč s ním! Inak si koledujete o problém.

Výživa vs. pohyb

Dôvod je jednoduchý – vplyvu výživy sa vystavujete po celý deň a noc, cvičeniu len niekoľko minút za deň (14 minút = 1 % zo dňa).

Preto má výživa spolu s celkovou životosprávou taký zásadný vplyv na váš úspech. Napríklad, vôbec sa nestávate silnejší počas tréningu, ale počas oddychu (prvý a druhý anabolický cyklus).

Čo bráni redukcii a podporuje priberanie podkožného tuku?

Nesprávna výživa môže tvoriť hormonálnu nerovnováhu, ktorá spúšťa neprirodzený pocit častého hladu a chuť na nesprávne potraviny (najmä na sacharidy). To má za následok metabolické zmeny, ktoré bránia redukcii telesného tuku a podporujú priberanie podkožného tuku.

Vďaka tomu vaša cenná svalová hmota slabne či sa dokonca aj stráca, a o efektívnej regenerácii (svalovej, energetickej, tkanivovej, bunkovej) nemôže byť ani reč.

Čítajte tiež: Ako opraviť svoj metabolizmus? Viete, že musíte mať zdravé mitochondrie?

Ľudia nepriberajú na hmotnosti preto, lebo jedia viac a hýbu sa menej. Oni konzumujú viac a hýbu sa menej preto, lebo priberajú. Ich hormonálna sústava produkuje také zásadné metabolické zmeny, ktoré toto správanie podporujú.

Pevná vôľa a disciplína s týmto stavom veľa nezmôžu. Existuje však riešenie a najdôležitejšie je dokázať optimalizovať citlivosť tkanív na hormón leptín (a inzulín).

Časopis FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.compodľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov - expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.

Mohlo by vás zaujímať: Máte gény pre budovanie svalovej hmoty? Tento gén je určujúci.