Cvičenie s vlastnou hmotnosťou, skupinové cvičenie, HIIT alebo činky? Čo si vyberiete?

Mgr. Alena Pethoova | 23. február 2018
Cvičenie s vlastnou hmotnosťou, skupinové cvičenie, HIIT alebo činky? Čo si vyberiete?

Vyberajte si aktivity, ktoré vyhovujú vám, a nie vašej kamarátke. Cvičenie s vlastnou hmotnosťou, skupinové cvičenie, HIIT alebo činky? Prezradíme vám, čo od nich môžete čakať.

Cvičenie s vlastnou hmotnosťou

Tak, a tajomstvo viac nie je tajomstvom. Na trénovanie s vlastnou hmotnosťou nepotrebujete žiadne pomôcky, drahé členstvo vo fitnes centre, ani veľký priestor okolo seba. Aj preto je trénovanie s vlastnou hmotnosťou atraktívne, stále viac obľúbené, ale najmä efektívne. A v čom spočíva jeho efektívnosť?

Takto zameraný tréning pomáha navyšovať svalovú hmotu a v kombinácii s aeróbnymi aktivitami aj krásne formovať postavu. Ak sa považujete za nováčika, je to tiež skvelý spôsob, ako začínať zľahka, poznávať svoje telo a učiť sa správnej technike jednotlivých cvikov.

Síce vás to môže viesť k domnienke, že tréningy s vlastnou hmotnosťou vyzerajú ako jednoduchá záležitosť, verte však, že s hmotnosťou vlastného tela sa dajú robiť veci, na ktoré treba skutočnú silu.

Poznáte „Plazenie“? Áno, čítate správne. Plazenie. Naoko jednoduchý pohyb, ktorý vyžaduje veľké úsilie. Nenechajte sa tým, ako „jednoducho to vyzerá“ oklamať a nepodceňujte tréning s hmotnosťou vlastného tela. Odmenou vám bude kvalitné svalstvo a sila, vďaka ktorým dáte dole aj nabúchaného svalnáča.

Vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT)

HIIT nestráca na svojej popularite. A niet divu, keďže až chronicky nemáme čas takmer na nič. Namiesto trávenia dlhých minút pri aktivitách v nízkom tempe, s HIIT tréningom dosiahnete skvelé výsledky za kratší čas pri vašej maximálnej tepovej frekvencii.

A tak v konečnom dôsledku spálite za 20 - 30 minút viac kalórií, než pri iných aktivitách za rovnaký čas. Na internete je celá škála rôznych HIIT inšpirácií. Už len si vybrať a prispôsobiť tréning vašim momentálnym časovým a priestorovým podmienkam.

A ešte malá poznámka na záver: Ak predsa len nedáte dopustiť na svoje zaužívané ranné či večerné behy na dlhé trate, určite sa ich nevzdávajte. ... a pre tých ostatných, HIIT-u zdar!

Silový tréning

Silový tréning je stále na výslní a svoj úspech slávi zaslúžene. Napriek tomu, že sa ženy stále posilňovniam tak trochu vyhýbajú, silový tréning je najlepší spôsob, ako si udržať pevné zdravie, a to najmä s pribúdajúcim vekom. A kedy začať? Predsa čím skôr, prevencia je základ.

Silový tréning vám zaručí kvalitnú svalovú hmotu, pevné kosti a rýchly metabolizmus – to je výsada silového tréningu. S pribúdajúcim vekom to môžete iba oceniť. A ešte bonus naviac – vyššie spaľovanie kalórií aj v čase oddychu. Na základe štúdie prebiehajúcej počas 10 týždňov sa jej účastníkom pravidelným silovým tréningom zvýšila úroveň pokojového metabolizmu o 7 %.

Skupinový tréning

Že preferujete skôr sólo cvičenie? Dajte sa nahovoriť na niečo nové a zaraďte do vášho tréningového plánu napríklad skupinový tréning. Skupinové tréningy sú stále viac v obľube. Prinášajú kopec zábavy, nové priateľstvá, a možno nové lásky.

Priateľská konkurencia, ktorú máte v ostatných členoch tréningového tímu, vás namotivuje k lepším výkonom. Sprevádzaní myšlienkou „nenechám sa predsa zahanbiť“ zvládnete viac, ako by ste sami od seba čakali. K tomu tréner, ktorý vás dokáže motivovať a ťahať, aby ste aj napriek tomu, že nevládzete, dotiahli tréning do úspešného konca, je super výzva a končí pocitom, ktorý je na nezaplatenie.

Ako v tejto štúdii: Jej účastníci boli rozdelení do troch cyklistických skupín: v jednej skupine cvičili jednotlivci sami, v druhej skupine cvičili dvaja ako partneri, a v tretej opäť dvaja, pričom im bolo povedané, že výsledky testov sú založené na výkone ich partnera. Viete, ako to dopadlo?

Kým sólo jazdci vydržali na bicykli 10,6 minút, skupina s partnerom vydržala 19,8 minút. A čo tí, ktorým bolo povedané, že ich spoločný úspech závisí od výkonu ich partnera? Tak tí vydržali dvojnásobok času, celých 21,9 minút. Vezmite partnera alebo kamošku a hor sa na skupinový tréning. Alebo jednoducho choďte sami, noví priatelia vás čakajú.

Spinning, bootcamp, kruhový tréning... Vyberte si, čo vám sedí najviac. Pre rýchle a viditeľné výsledky striedajte silový tréning s aeróbnym typom cvičenia.