Rýchlo vstrebateľné proteíny sú tie najlepšie. Pravda lebo mýtus?

Mgr. Alena Pethoova | 5. december 2017
Rýchlo vstrebateľné proteíny sú tie najlepšie. Pravda lebo mýtus?

Rýchlosť vstrebávania je odlišná pre rôzne tipy proteínov. Tráviaci trakt umožní iba určitému množstvu aminokyselín, aby naraz vstúpili do krvného riečišťa. A toto množstvo sa líši v závislosti na proteínovom zdroji.

Ako rýchlo dokáže telo vstrebať proteíny

Mnoho športov pociťuje, že vajíčka na raňajky ich až príliš zaťažia a naplnia. Dôvodom je to, že v priemere vstrebeme len 2,8 gramov vareného vaječného proteínu za hodinu (jedno vajce má 6 gramov proteínu, takže potrvá 4 hodiny, kým vstrebeme a strávime dve vajcia).


Zdroj foto: istockphoto.com

Rýchlo vstrebateľné proteíny sú tie najlepšie. Pravda lebo mýtus?

Veľa športovcov sa domnieva, že rýchlo vstrebateľné proteíny sú tie najlepšie, nemusím to ale tak byť vo všetkých prípadoch. Poškodenie svalových vlákien po športovej aktivite musí byť opravené. V skutočnosti môže započatá svalová oprava pokračovať 24-48 hodín po tréningu.

Vlastnosti niektorých proteínov, ktoré spočívajú v postupnom uvoľňovaní aminokyselín sú veľmi prospešné, pretože aj napriek tomu, že štiepenie svalových vlákien je potrebné, v nadmernej miere narušuje pozitívnu dusíkovú bilanciu.

Pozitívna dusíková bilancia = syntéza svalových bielkovín prevažuje nad ich rozkladom, dochádza k nárastu svalového tkaniva.

Ak budete konzumovať rôznorodú zmes proteínov, získate pre opravu svalov tak pomalé ako aj rýchlo pôsobiace aminokyseliny. Ale skutočný nárast svalového objemu a sily sa objaví až časom – v súlade s dlhodobým odporovým tréningom a kvalitnou výživou.


Zdroj foto: istockphoto.com

Sú niektoré tipy proteínov lepšie než iné?

Rôzne systémy stanovili mieru, či stupeň, ako dobre sú rôzne proteíny, z rôznych zdrojov trávené a využívané v tele.

Ukazovateľom proteínovej kvality je stráviteľnosť (PDCAAS, protein digestibility corrected amino acid score) – berie v úvahu stráviteľnosť a to, ako dobre daná potravina zásobuje telo všetkými esenciálnymi aminokyselinami. Najvyššie hodnotí bielkovinu kravského mlieka a vajcia, tesne za ním nasleduje bielkovina hovädzieho mäsa a sója.

Ďalším dôležitým ukazovateľom proteínovej kvality je biologická hodnota, ktorá odhaduje, ako určitá potravina prispieva k celkovej dusíkovej bilancii. K potravinám s vysokou biologickou hodnotou patrí napríklad vajce, mlieko, sója, mäso jatočných zvierat, hydiny a rýb.

Dôležité je získavať proteíny z rozličných potravinových zdrojov. Ak zahrniete do jedálnička proteíny zo živočíšnych produktov, zaistíte si prísun všetkých esenciálnych aminokyselín a nemusíte sa obávať, že vám niektorá aminokyselina bude chýbať.

Ak zahrniete do jedálnička proteíny zo živočíšnych produktov, zaistíte si prísun všetkých esenciálnych aminokyselín a nemusíte sa obávať, že vám niektorá aminokyselina bude chýbať. Ak ste vegetarián, je pre vás zásadné zaistiť si potrebné informácie, ktoré vám pomôžu určiť, ako naplníte svoju potrebu bielkovín.