Už ste počuli o PortDeBras? Ladné pohyby, sofistikované posilňovacie cviky, dôkladný strečing.

Diana Mašlejová | 7. jún 2017
Už ste počuli o PortDeBras? Ladné pohyby, sofistikované posilňovacie cviky, dôkladný strečing.

Tento jedinečný program je radosť sledovať a zacvičiť si ho – prináša pôžitok estetický, fyzický a relaxačný. Spojenie moderného a klasického tanca, príjemnej hudby a poriadnej „makačky“ vám ani na chvíľu nedovolí nudiť sa. A vyzerať a pohybovať sa ako profesionálna baletka tak už nemusí ostať iba detským snom.

PortDeBras ako nová forma tanca 

Cvičenie PortDeBras sa v ponukách fitness a aerobikových centier začalo objavovať pomerne nedávno. Pred pár rokmi sa mu na Slovensku venovala iba hŕstka nadšencov, ktorí chceli skúsiť niečo nové, čo v sebe obsahuje tanec, posilňovanie a strečing.

Moja prvá hodina bola len zvedavým pokusom, ku ktorému ma priviedla čoraz väčšia skupina fanúšikov tohto programu. Exotický, francúzsky znejúci názov a tanec, to sa predsa nedá nevyskúšať. Ale PortDeBras je omnoho viac. Keď sa v hale objaví krásna a usmievavá inštruktorka, je mi jasné, že to nebude len nevinné lážo-plážo.

Helenka Ballová, jedna z priekopníčok tohto cvičenia na Slovensku vyzerá vskutku ako baletka. Po miestnosti sa pohybuje s gráciou a ladnosťou a chvíľami sa zdá, akoby sa vznášala nad zemou. Atmosféru prehĺbi relaxačná hudba, ktorú pustí.

PortDeBras je totiž súčasťou skupiny pomalých foriem cvičenia, ktoré sa volajú body and mind. Ide o jedinečné spojenie, ktoré uvoľní myseľ, zlepší dýchanie a zábavným spôsobom vyformuje a posilní svalstvo celého tela.

Za všetkým stojí špičkový ruský choreograf Vladimir Snezhik a španielsky fyzioterapeut a tréner Julio Dieguéz Pappí. Práve títo páni hľadali nový spôsob tanca a cvičebného programu, ktorý naučí ľudí nielen správne a efektívne posilňovať, ale zlepší aj ich držanie tela, funkčnosť a rozsah pohybu.

A tak sa im pred pár rokmi podarilo priniesť na svetlo sveta PortDeBras, ladné a energiou nabité cvičenie, ktoré si ihneď získalo zástupy fanúšikov na celom svete. Helenka Ballová sa, mimochodom, učila priamo u nich. Po pár tónoch príjemnej hudby sa hodina môže začať.

Správne držanie tela je základom. Vychádza z pevného stredu, takzvaného core, ktorý zlepšuje hlboký stabilizačný systém tela a tým zefektívňuje pohyb. Zatiahnuté ramená, spevnené brušné a sedacie svalstvo umožňuje naštartovanie funkčnej sily a správne figúry.

Čítajte tiež: PURE BAR FORM. Cvičenie, zamerané na problémové ženské partie.

PortDeBras je tanečno-kondičný tréning, ktorý využíva prvky Pilatesa i baletu v jednom. Pilates posilňuje hlavne vnútorné hlboké svalstvo a zmení tak pohybové návyky na zdravé a trvalo udržateľné. Balet inšpiroval PortDeBras v rámci tanečných figúr, celkového vyžarovania a držania tela a citeľné je i použitie prvkov z jogy a PowerStretch.

Ale nemusíte mať obavy. Všetko je skoncipované tak, aby tréning zvládli aj začiatočníci. A dôležitá je predsa nielen práca na svojom tele, ale aj radosť z pohybu.

Ponoriť sa do hudby a pôžitku z tanca

Tréning je vystavaný na striedaní naťahovacích a tanečno-posilňovacích prvkov. Začíname s rozohriatím, ktoré pozostáva z ľahkých – baletných pohybov paží a statickou polohou nôh.

Po rozohriatí a prvotnom strečingu sa učíme kratšie choreografie, ktoré sú súčasťou postupného zvyšovania rozsahu pohybu a dynamiky hodiny. Je to zábavné a plné radosti. Zo začiatku to však stojí aj istú dávku koncentrácie.

Zladiť dýchanie, zapamätanie si jednotlivých figúr a ich nasledovných variácií spolu s držaním tela, to chce skrátka sústredenie. Ale keď sa mi podarí prvá bezchybná sekvencia, nasledujúce opakovanie si užívam plnými dúškami.

Konečne sa môžem zamerať na pohyb samotný, na jeho ladné prevedenie a vycibrenie. Inštruktorka nás upozorňuje na správne pozície a pripomína nám spevnenie stredu tela. Kratšie figúry potom plynule spájame do ďalších, až postupne vzniká celá komplexná choreografia.

Pracuje sa však nielen s nohami. Do pohybu sú zapojené ruky, hrudník i chrbát. Veď názov port de bras znamená po francúzsky práve držanie ramien. Stojíme napríklad v miernom podrepe a do rytmu sa spolu s oblúkom s rukou nakláňame raz do jednej, potom do druhej strany.

Kombinujeme strečing chrbta s jeho posilňovaním a zapájame pritom nohy, brušné i sedacie svalstvo. Po jeho absolvovaní dynamicky prechádzame k ďalšej figúre. Celok je potom jeden krásny, relaxačný a zároveň dynamický tanec, pri ktorom si ani neuvedomujete, že vám kropaje potu pomaly stekajú po čele a vaše tričko je už hodnú chvíľu pekne premočené. Skrátka, dokonalá kombinácia.

A keď sa popritom zahĺbite do príjemnej rytmickej hudby a uvedomíte si, že ide vlastne o spôsob tanečného vyjadrenia, radosť z cvičenia je obrovská. Dynamickú časť strieda oddychová, relačná, zameraná na uvoľnenie, strečing a správne dýchanie.

Na záver nás inštruktorka prekvapí ešte cvičením na podložke na zemi, ktoré v PortDeBras nesie špeciálny názov „par terre“. Ani tu nejde o klasické „brušáky“, na aké sme zvyknutí z iných tréningov či skupinových cvičení. Par terre v PortDeBras musí byť ladné a plynulé, prechádza trebárs do rotácie na stranách, alebo do výdrže.

Výhodou je, že sa cvičí na boso, alebo v ponožkách, čo znásobuje vnímanie pohybu a zabezpečuje jeho ladnosť a mäkšie dopady. Po hodine sme všetky usmiate, zrelaxované a natiahnuté, ale povedať, že to nestálo úsilie, by bolo klamstvo.

Cítim príjemnú únavu každého jedného svalu a v hlave mi ešte doznieva hudba z odcvičenej hodiny. Práve vďaka nej a pozitívnemu vplyvu tanca si však tú drinu a fyzickú námahu istotne ani nevšimnete. 

Prečo cvičiť PortDeBras:

  • Rozvíja koordináciu a správne držanie tela
  • Zlepšuje funkčnosť a rozsah pohybu
  • Podporuje lymfatický systém
  • Naťahuje chrbát a ostatné svalstvo tela
  • Nezaťažuje kĺby
  • Zoštíhľuje a formuje postavu
  • Prináša relaxáciu a oddych pre myseľ
  • Rozvíja hlboký stabilizačný systém
  • Zlepšuje dýchanie
  • Naučí vás ladnosti a zmyslu pre rytmus 
Mohlo by vás zaujímať: Otestujte sa! Zaujímavosti zo sveta zdravia a fitnes.