Počítanie kalórií vs. Prerušovaný pôst: Čo funguje lepšie?

Redakcia | 26. február 2024
Počítanie kalórií vs. Prerušovaný pôst: Čo funguje lepšie?

Ktorá z týchto metód vás lepšie a zaručenejšie privedie k stabilnému úbytku hmotnosti? Na to vám teraz môžu odpovedať odborníci.

Obe metódy majú svoje východy aj nevýhody. Počítanie kalórií si vyžaduje väčšie úsilie a plánovanie stravy vopred, váženie jedla a kontroly kalorických hodnôt. Jesť však môžete kedykoľvek počas dňa.

Počas prerušovaného pôstu sa nemusíte obmedzovať v jedle, iba v čase. Najčastejšie využívaný model je 8 hodín na jedenie a 16 hodín pôstu. Odborníci rozdelili 90 účastníkov s obezitou do troch skupín – prvá, ktorá jedla iba 8 hodín denne, druhá, ktorá znížila svoj kalorický príjem o 25 % a tretia, kontrolná skupina, ktorá pokračovala vo svojom doterajšom stravovaní.

Účastníci z prvej a druhej skupiny schudli v priebehu 6 mesiacov približne 5 % svojej hmotnosti. Ďalších 6 mesiacov prešli na udržiavací režim – skupina s prerušovaným pôstom rozšírila 8-hodinové stravovacie okno na 10 hodín a kalorická skupina zvýšila individuálny príjem kalórií podľa ich dennej potreby, aby bol v rovnováhe s výdajom. Po uplynutí udržiavacieho obdobia skontrolovali odborníci nielen hmotnosť pacientov, ale aj účinky diét na zloženie svalovej, tukovej a kostnej hmoty, obvod pása a ďalšie zdravotné ukazovatele.

Dobrou správou je, že oba prístupy – počítanie kalórií aj prerušovaný pôst, mali porovnateľné výsledky, čo sa týka úbytku hmotnosti či zmenšenia obvodu pásu. Ani jedna z diét však nemala účinok na hladiny glukózy, cholesterolu či inzulínu v krvi. Dôvodom by mohlo byť neskoré jedenie v oboch skupinách, teda aj v skupine prerušovaného pôstu. Jej účastníci väčšinou končili stravovacie okno o ôsmej večer, čo bolo pre nich pohodlnejšie. Odborníci však naznačujú, že posunutie stravovacieho okna na skorší čas, napríklad od ôsmej hodiny ráno do štvrtej poobede, môže mať na úbytok hmotnosti a zlepšenie regulácie glukózy v krvi oveľa lepší efekt.