Chcete schudnúť? Pozrite sa do chladničky!

Svet zdravia, www.svet-zdravia.sk. | 31. október 2018
Chcete schudnúť? Pozrite sa do chladničky!

Poradíme vám, čo mať v chladničke, mrazničke, ale aj v potravinovej skrinke či komore, aby ste vždy mali možnosť dať si rýchle jedlo, po ktorom si nebudete musieť zúfalo povedať: „ A zajtra začínam znovu, od začiatku.“

Poznáte to – celý deň sa snažíte, na raňajky si dáte ovsené vločky s jogurtom, na obed vynecháte z menu prílohu a dáte si radšej šalát, olovrant nestíhate a potom prídete vyčerpaní z práce domov, nemáte energiu, čas ani náladu piplať sa s prípravou nejakého zdravého jedla pre seba (a hlavne, ak treba niečo navariť aj pre zvyšok rodiny). A už to ide...

Niečo rýchlo, niečo malé, a niečo za odmenu. Chlebík s maslom a šunkou, potom kelímok tresky s rožkom, trochu klobásy, pár čipsov, 2 jablká... No a potom, a už je to aj tak jedno, celú veľkú čokoládu, čo dostali deti od babky. Pokiaľ chcete chudnúť, či vyhnúť sa začarovanému kruhu prejedania, na tieto situácie treba byť dobre vopred pripravený. Naozaj nie každý deň sa dostanete na nákup zdravých potravín, a nie každý deň sa vám chce pripravovať niečo fakt špeciálne...

Čo by ste mali mať v chladničke, mrazničke, ale aj v potravinovej skrinke či komore, aby ste vždy mali možnosť dať si rýchle jedlo...

Potraviny v mrazničke

Losos, príp. iné ryby – Lososa môžete kúpiť chladeného a dať zmraziť. Alebo kúpiť v mrazenej forme, napr. výborné lososy sú z IKEA a Marks&Spencer, navyše, sú balené po jednotlivých porciách.

Tip: Podávajte s čerstvým šalátom a troškou thajskej omáčky alebo s mrazenou zeleninou, napr. listovým špenátom s cesnakom.

Mrazená zelenina – vyskúšajte rôzne druhy, rôzne kombinácie a vyberte si tú, ktorá vám najviac chutí. Dostať sú aj veľmi kvalitné, hlbokozmrazené zeleninové zmesi wok už s príchuťou, ktoré len dáte na panvicu a podusíte.

Doma pripravené zdravé jedlo – máte cez víkend čas a pripravujete si niečo dobré? Urobte toho viac a čo nezjete, zamrazte do potravinových boxov. Nezabudnite na každý box pripnúť lístok s dátumom zamrazenia a názvom jedla. Uvidíte, ako dobre vám padne nájsť si hotové jedlo po náročnom dni. 

Potraviny v chladničke

Kvalitné biele probiotické jogurty – nie tie s prívlastkom light či nízkotučné!

Tip: Sú výborné aj ako dressing, napr. k surovej zelenine či zeleninovej placke. Stačí doň vmiešať cesnak, trochu čierneho korenia, príp. soli, alebo len horčicu.

Kvalitné tvrdé syry typu parmezán, feta a mozarela, cottage či eidam – syry feta či parmezán v menšom množstve dodajú špecifickú chuť dusenej zelenine. Mozarella je zase výborná s rajčinami, olivovým olejom a bazalkou. Tvaroh či acidofilné mlieko – ako desiatu či olovrant alebo ako rýchlu pomoc, ak máte chuť na sladké.

Tip: Tvaroh alebo grécky jogurt dochuťte stéviou (príp. brezovým cukrom alebo troškou medu). Pridajte za hrsť bobuľovitého ovocia (čučoriedky, černice, maliny, jahody...), či už čerstvého alebo mrazeného.

Vajcia (ideálne domáce či bio) – ľahko a rýchlo si z nich urobíte rýchlu a zdravú večeru. Miešané vajíčka doplňte čerstvou či mrazenou zeleninou alebo si k hotovému jedlu pripravte listový šalát namiesto pečiva!

Koreňová a iná zelenina – mrkva, zeler, baklažán, cuketa, uhorky, paprika...

Tip 1: Zelerové placky: Zmiešate nastrúhaný zeler s vajíčkom, cesnakom, korením (napr. nové korenie, majoránka) a zo zmesi urobíte menšie, hrubšie placky. Podusíte na troche kokosového oleja.

Ak máte menej času, môžete si pripraviť zelerového hranolčeky – nakrájate zeler na tvar hranolčekov, podusíte na troche kokosového oleja a osolíte himalájskou či morskou soľou. Môžete podávať s domácim jogurtovo-horčicovým dresingom. Je to výborné a chutí to aj mnohým ľuďom, čo nemajú zeler radi.

Tip 2: K mrkve alebo kalerábu nakrájanému na rezančeky si dajte jogurtový dip (s cesnakom alebo horčicou). A máte zdravú a rýchlu chuťovku k večernému pozeraniu televízie.

Zeleninové šaláty – hlávkový, ľadový alebo iný listový šalát, príp. vákuovo balené šalátové zmesi. Hodia sa výborne ako veľmi rýchla a zdravá príloha k mäsu na večeru. Morčacie prsia, najlepšie v biokvalite – toto mäso je ľahké, diétne a navyše sa rýchlo a ľahko pripravuje. Za pár minút ho môžete podávať spolu so zeleninovým šalátom či dusenou zeleninou.

Samozrejme, nemusíte mať v chladničke všetky tieto potraviny naraz, hlavne, ak majú kratšiu trvanlivosť. Ideálne je naplánovať si pár dní vopred, čo asi chcete v nej mať a čo ste schopní za ten čas skonzumovať.

Potraviny v potravinovej skrinke či komore

Strukoviny ako cícer šošovicu, fazuľu – keďže sa pomerne dlho pripravujú (s výnimkou červenej šošovice), odporúčame uvariť väčšie množstvo a po porciách uskladniť v mrazničke. Ak ste pohodlní, majte k dispozícii aspoň cícer či fazuľu v konzerve (ale nekonzervované veci sú zdravšie i lepšie chutia).

Huby ako shitake, hliva alebo šampiňóny – sú dobré, chuťovo výrazné, nemajú takmer žiadne kalórie a s troškou napr. kuskusu vám perfektne naplnia žalúdok. Shitake sa tiež dlhšie varia, preto pre ne platí to isté, čo pre strukoviny, ideálne je mať ich uvarené v mrazničke.

Orechy ako nelúpané mandle, príp. vlašské (nepražené, nesolené) a pistácie – orechy sú veľmi zdravé, obsahujú množstvo vitamínov a ak ich budeme jesť v správnom množstve, pomôžu nám chudnúť. Aké je to správne množstvo? Jedna hrsť orechov denne. Ideálne je naporcovať si ich vopred, pretože ak ich človek začne jesť, veľakrát neprestane, kým nezmiznú. Takúto jednu porciu je super zobrať si so sebou na olovrant do práce a uvidíte, že neprídete domov hladní ako vlci a nezačnete „bieliť“ celú chladničku.

Kvalitný tuniak v konzerve – je síce konzervovaný, ale ak je to jediná ryba, ktorú ste ochotní zjesť, dajte si ju. Dá sa z nej urobiť rýchly, vynikajúci a veľmi sýty šalát.

Tip: Zmiešame listovú zeleninu, tuniaka z konzervy, koktejlové rajčiny a zelené olivy. Dochutíme dressingom z olivového oleja, horčice, vytlačeného citrónu a čierneho korenia.

Oleje – panenský olivový a kokosový – kokosový olej je výborný aj na varenie, dusenie a pečenie, olivový uprednostnite hlavne zastudena do šalátov.

Nezabudnite na to, že pri chudnutí sa musí jesť. Keď budete hladní, zjete oveľa viac a nebudú to veľmi zdravé veci. Veríme, že s takýmito domácimi zásobami sa vám váš denný jedálniček bude tvoriť oveľa jednoduchšie a chudnutie pôjde oveľa ľahšie.