Dá sa schudnúť iba z brucha?

Mgr. Alena Pethoova | 19. február 2018
Dá sa schudnúť iba z brucha?

Častá otázka, na ktorú je tá istá odpoveď. NEDÁ. Chudnúť môžete jedine komplexne, to znamená, že budete strácať z každej partie tela rovnaké množstvo tuku. To, že nemôžete schudnúť práve z brucha sa vám zdá preto, že toho nepríjemného tuku tam máte najviac. Takže, môže sa ľahko stať, že kým ruky a nohy začínajú nadobúdať tvar, to brucho stále vytŕča.

No áno, vytŕča, lebo tuku je tam viac ako všade inde na tele. A do toho nekonečné opakovanie brušákov v nádeji na štíhlejšie brucho spôsobí to, že vám brucho ešte viac vystúpi akoby dopredu. Môžu za to svaly, ktoré si na bruchu budujete, lepšie povedané tuk, ktorý pod svalmi stále je.

A tak vznikajú tvrdenia typu: „...len z brucha neviem schudnúť“. Viete, že vnútrobrušný tuk je najnebezpečnejší? A viete prečo? Tuk sa ukladá na rôznych miestach po celom tele a podľa toho plní svoju funkciu:

Typ vašej postavy ovplyvňuje chudnutie z brucha

Faktor, ktorý to tiež ovplyvňuje je typ postavy, aký máte, čo je dané geneticky. 

Ste skôr jablko?

To znamená, že keď priberáte, tuk sa vám ukladá nadmerne v hornej časti tela, teda v oblasti brucha. Kým ruky a nohy môžu byť štíhle a pri chudnutí je to najviac viditeľné. Aj ste „jablko“, ste náchylnejší na kardiovaskulárne ochorenia, tento spôsob ukladania tuku ohrozuje väčšinu životne dôležitých orgánov. Zvyčajne sa to týka viac mužov ako žien.

Vyhýbajte sa:

  • sacharidom (jednoduché aj zložené cukry), vrátane pečiva
  • príliš tučným mliečnym výrobkom 
  • nekvalitným tukom 

A naopak, zamerajte sa viac na kvalitné bielkoviny, zeleninu a ovocie, či mliečne výrobky s nižším obsahom tuku.

Alebo hruška?

Tento typ postavy je typický pre ženy a bohužiaľ sa pri tomto type postavy chudne ťažšie. Tuk sa hromadí najmä v oblasti stehien, bokov a zadku. Hrušky najviac trápi celulitída a kŕčové žily. Radikálne diéty hruškám veľmi neprospievajú. Brucho majú zvyčajne ploché.

Ak chcete schudnúť z brucha, musíte správne jesť a cvičiť

Celkové chudnutie a teda aj chudnutie tuku z brucha podporujú:

  • Kardio cvičenia v kombinácii so silovými cvičeniami
  • Intervalové tréningy
  • Cvičenie ráno nalačno 

Tuk je veľmi koncentrovaným zdrojom energie, a tá sa z neho získava omnoho ťažšie ako napríklad zo sacharidov. Tuk z vášho tukového tkaniva musí prejsť ďalšími krokmi predtým, než ho dokážete využiť.

Úplne jednoducho povedané: keď cvičíte, tuk z vášho tukového tkaniva sa rozpúšťa na mastné kyseliny, ktoré putujú krvou do tkanív, kde sú použité ako palivo, ako energia. Brušákmi teda určite nedocielite to, že ich nekonečným precvičovaním by nastala mobilizácia – pálenie tukov.

Pre sledovanie tohto fenoménu prebehlo mnoho výskumov a vzniklo niekoľko záverov štúdií, ktoré jednoznačne poukazujú na to, že lipolíza (štiepenie tukov) nastáva pri 25 % až 50 % maximálneho výkonu. Teda pri aeróbnom metabolizme. Pri maximálnom výkone (85 %) táto zmena nenastala.

Je to výsledok spolupráce medzi našimi hormónmi a krvou a tiež následnou oxidáciou, teda samotným spaľovaním tuku v pečeni a vo svaloch. Tuk z brucha nemôže byť použitý ako okamžitý zdroj energie pre pracujúci brušný sval, pretože po jeho uvoľnení sa musí rozštiepiť na mastné kyseliny, tie putujú najprv do krvného obehu, nie sú použité priamo týmto svalom.