„Light“ a nízkotučné výrobky? Prekonané! Alebo?

redakcia FIT štýl v spolupráci s Mgr. Martinom Čupkom | 8. október 2018
„Light“ a nízkotučné výrobky? Prekonané! Alebo?

Veriť im či nie? Sú zdravšie a prospešnejšie pre náš organizmus? Máme si ich kupovať pravidelne? Môžeme pomocou „Light“ a nízkotučných výrobkov skutočne schudnúť? Toto sú len niektoré otázky, ktoré vám teraz zodpovieme...

Čo sú to „light“ potraviny?

V „light" alebo nízkotučnej verzii nájdeme veľa druhov potravín – mlieko, jogurty, syry, majonézy, dressingy, čokolády, zmrzliny, rôzne nápoje, sušienky a iné... Ide o potraviny, ktoré majú znížený podiel tuku. Logicky sa ponúka, že menej tuku nám pomôže pri chudnutí. Je to však naozaj tak?

Budeme light s „light“?

Vyhlásite vojnu tuku a v obchode košík naplníte nízkotučnými syrmi a mliekami, jogurtmi s 0 % tukom, light maslami, majonézou... a tešíte sa, ako kilá pôjdu pekne dolu. Sklameme vás, k štíhlej postave vám nepomôžu.

Ide predovšetkým o skvelý marketingový ťah a o istú módnu „light vlnu“. Na rozdiel od pojmov nízkotučný a nízkokalorický nie je označenie „light“ slovenskými zákonmi nijako zvlášť limitované. Výrobcovia si teda nemusia lámať hlavu, aké produkty označiť za „light“.

Ako je to teda naozaj?

Pokiaľ sa vo výrobku znižuje obsah tuku, navýši sa v ňom obsah sacharidov, či dokonca priamo cukru. Niekedy je to aj naopak: nízky obsah cukru v niečom zase môže byť „kompenzovaný“ navýšením obsahu bielkovín a tukov.

Do nízkotučných jogurtov sa navyše kvôli získaniu typickej jogurtovej textúry, konzistencie a na zvýraznenie a vylepšenie chuti pridávajú rôzne škroby, stabilizátory, umelé sladidlá, antioxidanty, želatína či iné zahusťovadlá, aby daný výrobok bol „konzumovateľný“, „chutný“ a, paradoxne, sladký.

To už ale má daný výrobok ďaleko od zdravej výživy hodnotnej pre náš organizmus. Pridanie škrobov či iných sacharidov môže spôsobiť aj fakt, že mnohé tzv. nízkotučné výrobky majú vyššiu energetickú hodnotu než bežné.

Pokiaľ však zatúžite po nejakom výrobku light, pozorne si preštudujte etiketu s jednotlivými nutričnými hodnotami. V žiadnom prípade neplatí pravidlo, že light potraviny sú za každú cenu zdravé.

Mgr. Martin Čupka, pôvodne výživový konzultant Svet zdravia, www.svet-zdravia.sk: „V procese homogenizácie a odstreďovania sa spolu s tukom odstraňujú z mlieka aj biologicky cenné látky, ako napr. dôležitá konjugovaná kyselina linolová (CLA), ktorá je primárne zodpovedná za odbúravanie zásob nášho podkožného tuku.

Pasterizované mlieko taktiež prichádza o termolabilný vitamín K2, ktorý je nutný pre transport vápnika do kostí a zubov.

Pokiaľ je náš kalorický príjem ukrátený o kilokalórie vo forme takýchto tukov, tak je naše telo nútené prijať spomínané kalórie z iných, oveľa menej vhodných zdrojov, ako je pečivo, pizza, sladkosti a pod.“

Light produkty často zvádzajú na to, že ich budete jesť vo veľkom. Okrem toho netučné a nízkokalorické potraviny spravidla už pol hodinu po takejto desiate budete rozmýšľať nad tým, čo ešte zobnúť.

Spaľujte tuky! AKO?
Prečítajte si tiež:

Spaľujte tuky! AKO?

Tuky sú dôležité

Tuky majú v našej strave nezastupiteľné miesto, ale v správnom množstve a hlavne zložení. Zatiaľ čo v celom západnom svete „ordinuje“ väčšina lekárov a výživových poradcov svojim klientom low fat stravovanie (teda s nízkym obsahom tuku), postupne prichádza zmena a mnohí odborníci na výživu menia svoj pohľad na tuky.

Mgr. Martin Čupka: „Spoločne so zvyšujúcou sa hmotnosťou obyvateľov sme sa stali svedkami neoprávnených informácií o tom, aký je tuk z pohľadu zdravia veľmi škodlivý, pretože upcháva cievy. Neprávom bol obvinený a ,,vedecky" usvedčený ako hlavná príčina obezity.

Schopnosť tukov navodiť pocit zasýtenia a udržať ho po pomerne dlhú dobu je rozhodujúca pri dosahovaní a udržiavaní priaznivého pomeru medzi svalovým a tukovým tkanivom.

Krátky pohľad do praxe nám napovie, že ak spolu so zeleninou skonzumujeme aj dostatočné množstvo zdravých tukov (napr. rybí tuk alebo olivový olej), rapídne predĺžime interval zasýtenia. Tuky dokážu výrazne spomaliť vstrebávanie sacharidov, a teda spomaliť premenu energie prijatej v potrave na energiu mechanickú.

Inými slovami, znižujú glykemický index a zabraňujú nežiaducim stavom enormne zvýšenej, resp. zníženej hladiny cukru v krvi. Efektivita konzumácie „rýchlych" jedál sa dá prirovnať k efektivite použitia papiera ako paliva na kúrenie v peci. Naproti tomu tukmi „spomalené" potraviny s nižším glykemickým indexom sa v tele správajú rovnako ako tvrdé bukové drevo v poriadne žeravých kachliach.“

Ktoré tuky sú vo výžive najdôležitejšie?

Mgr. Martin Čupka: „Na úplnom čele sa nachádza rybí olej, ktorý je doslova drahokamom čo do obsahu biologicky cenných látok. Jedná sa o omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ktorých pomer oproti omega-6, omega-9 a iným je rozhodujúci pri všetkých metabolických a hormonálnych procesoch v našom organizme.

Tento pomer by mal byť v ideálnom prípade 1:1, maximálne 1:3, avšak súčasné návyky obyvateľstva a ponuka stravovacích zariadení spojená s pretlakom sacharidových pokrmov posúva tento pomer do až na 1:25, prípadne na strašidelných 1:50 v prípade pravidelnej návštevy fast-food domčekov.“

Ďalšie prospešné tuky a ich odporúčané množstvo pre dospelého človeka:

  • panenský olivový olej
  • obyčajné maslo
  • semiačka ľanové, sezamové a iné semená
  • orechy vlašské, mandle a iné orechy
  • kokosový olej

Čo dodať na záver?

Neverte automaticky reklamám, vždy starostlivo sledujte etikety a vyberajte podľa zloženia každého výrobku. Len tak sa totiž môžete presvedčiť, čo všetko výrobok obsahuje a či je pre vás vhodný.

Jediná spoľahlivá cesta k peknej, štíhlej postave a zhodeniu nadbytočných kilogramov vedie cez celkovú zmenu životného štýlu, zmenu stravovacích návykov a pravidelný pohyb. Akékoľvek uľahčenie či skrátenie si tejto neľahkej cesty (napríklad formou light výrobkov) k vytúženému cieľu nevedie.