Myslíte to s chudnutím naozaj vážne? Týchto 5 pravidiel je pre vás!

Mgr. Alena Pethoova | 4. február 2018
Myslíte to s chudnutím naozaj vážne? Týchto 5 pravidiel je pre vás!

Existujú určité pravidlá na zníženie hmotnosti, s ktorými sa môžete hrať a prispôsobiť si ich pre svoje potreby a ciele. Ak to ale s chudnutím myslíte vážne, je tu päť prísnych pravidiel, ktoré by nemali byť porušené, ak chcete vidieť stále menšie číslo na váhe.

1. Nevynechajte raňajky

Vynechávanie jedál je veľkou chybou a máme na mysli raňajky. Vychutnajte si výdatné a výživné jedlo v dopoludňajších hodinách. To povzbudí váš metabolizmus. Vyberte si raňajky s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Zasýtia vás a poskytnú energiu, aby ste boli spokojní celé hodiny.

2. Musíte vykonať ZMENU, aby ste videli ZMENU

Bohužiaľ, po večeri nemôžete pokračovať s obrovskými miskami zmrzliny a očakávať, že ručička na váhe klesne. Aby ste podporili zmenu vašej telesnej hmotnosti smerom nadol, musíte urobiť „zdravšie“ zmeny v životnom štýle. To znamená jesť výživné a vyvážené jedlá väčšinu času, s občasným úletom, ten sa chápe a kľudne si menší úlet z času na čas doprajte.

Pamätajte, že nie ste na diéte - meníte svoje stravovacie návyky! To je princíp, ktorý stoj za pravidlom 80/20. Nemôžete ísť na 100 percent celý čas, ale na 80 percent po celý čas ísť môžete.

3. Zdravé potraviny – to neznamená, že môžete jesť všetko a veľa

Orechy, orechové maslo, avokádo, sladké zemiaky, pomarančový džús, hnedá ryža - tieto potraviny sú vysoko výživné, ale to neznamená, že majú málo kalórií. Stále potrebujete vedieť a chápať veľkosť porcií, ktoré konzumujete, dokonca aj v jedle, ktoré je „zdravé“.

4. Váš príjem nesmie presahovať výdaj – ak chcete schudnúť

Je to asi tá najjednoduchšia matematika: musíte spáliť 500 kalórií denne, aby ste stratili 0,45 kg za týždeň. Takže, ak spálite 250 kalórií pri rannom behu, budete musieť spáliť v tento deň ďalších 250 kalórií z vašej stravy.

Nemyslite si, že tréning vám dáva vstupenku k prejedaniu sa, pretože skončíte s vyšším príjmom ako výdajom, čo povedie k zvýšeniu vašej hmotnosti, namiesto chudnutia.

5. Akonáhle je vaša NADváha preč, nemôžete sa vrátiť k svojim starým spôsobom stravovania

Zvykli ste si zapíjať obed kolou, ale keď ste sa rozhodli schudnúť, nahradili ste ju minerálkou. Teraz, keď je vaša hmotnosť nižšia, podľa vašich predstáv, nevráťte sa do starého.

Strata hmotnosti je zmena životného štýlu - navždy, nie niečo, čo robíte do času, kým nedosiahnete cieľovú hmotnosť. Keď sa vrátite k starým stravovacím návykom, hmotnosť sa rýchlo vráti späť.