Nevynechávajte jedlá, doženie vás to! Aj druhú večeru si môžete dať.

redakcia FIT štýl | 6. február 2017
Nevynechávajte jedlá, doženie vás to! Aj druhú večeru si môžete dať.

Koľkokrát ste to skúšali a koľkokrát vás to aj tak dohnalo? A potom to už šlo hlava nehlava...

Už sa vám to istotne stalo. Večer ste to prehnali s dobrotami a ráno ste sa preto rozhodli prvé jedlo vynechať. Žiaľ, tento spôsob stravovania vedie z dlhodobého hľadiska k výraznému spomaľovaniu metabolizmu, o tráviacich ťažkostiach nehovoriac.

Nevynechávajte jedlo

  • Jedlá by ste vynechávať nemali.
  • Čo na prvej porcii obmedzíte, to doženiete na ďalšej, a ani nebudete vedieť ako.
  • Okrem toho organizmus vystresujete a on si potom bude „na horšie časy“ ukladať.
  • Porcie by mali byť primerané a ideálne je rozdeliť si jedlo do piatich porcií denne, pričom raňajky s desiatou a obedom by mali tvoriť 65 % prijatej potravy.
Skúste: Rýchla CHIA inšpirácia

Ľudia, ktorí majú problémy ráno sa najesť a ich tráviaci systém je ešte spomalený, môžu skonzumovať ľahké ovocie s nízkym obsahom cukru, bylinný čaj, smothies či ovocnú šťavu. Tí, ktorí sa prebudia ako rybičky a so silným pocitom hladu, môžu siahnuť po výdatnejších raňajkách. V každom prípade, najvhodnejšie je dodržiavať aspoň odhadom podobnú veľkosť porcií počas dňa.

Nevynechávať, nedobiehať, nepreháňať.

Po šiestej už ani hlt?!

Zaradiť stopku vo večernom jedle je jeden z najrozšírenejších omylov. Mnohí ľudia, túžiaci po štíhlej línii, prestávajú jesť už o piatej, čím organizmus uvádzajú do stresu z deficitu energie. Posledná večera o šiestej je vhodná akurát pre ľudí, ktorí idú spať o deviatej večer.

Čítajte tiež: CHIA semienka a chudnutie. Ako spolu súvisia?

Pokiaľ si líhate do postele neskôr, je potrebné prispôsobiť tomu aj váš jedálniček. Ľahká večera tri-štyri hodiny pred spánkom organizmu osoží a dodá mu živiny a energiu, ktorú potom nemusí zo stresu pred „hladovaním“ uložiť do zásob z ďalšieho skonzumovaného jedla.

Ak máte za sebou tréning neskôr večer, a bojíte sa, že by ste svoje úsilie pokazili, ak by ste sa najedli neskoro večer, mýlite sa. Svaly potrebuju výživu, aby mohli regenerovať a práve naopak, aby úsilie, ktoré ste vynaložili nevyšlo nazmar.

Dve hodiny pred spaním si kľudne môžete dopriať jedlo. Malo by to však byť jedlo, ktoré pozostáva z bielkovinovej zložky, typu biley jogurt, kefír alebo tvaroh. Primiešajte do neho trochu aj vlákniny a kúsok banánu ak vaša chuť prahne aj po sladkom. Vhodné je pridať aj pomixované ľanové semienko.

Mohlo by vás zaujímať: Nezajedajte emócie. Pri emočnom prejedaní skúste náhradné riešenie.