„Osvedčené“ redukčné diéty: prečo nakoniec zlyhávajú?

Ing. Vladimíra Mihálová | 28. november 2017
„Osvedčené“ redukčné diéty: prečo nakoniec zlyhávajú?

Väčšina programov na schudnutie, („osvedčené“ redukčné diéty) sa zakladá na princípe, že čím menej kalórií prijmeme, tým viac schudneme. Krátkodobo táto zásada v mnohých diétach funguje. Existuje však viacero príčin, prečoprečo nakoniec zlyhávajú.

Ľudia s nadváhou sa často cítia previnilo, ak nejakú diétu nedržia. Idú z extrému do extrému: buď na diéte sú, alebo práve nie sú. Často končia hladní, s ďalšími kilami navyše a paradoxne – podvyživení. Prečo je to tak a ako sa dá zo začarovaného kruhu kolísavej hmotnosti dostať?

Držia vás v hrsti

Najväčším klamom diét je, že nevyvolávajú konanie, ale myslenie. Neustále vás nútia premýšľať nad tým, čo a kedy by ste mali jesť, nad počtom kalórií, obsahom sacharidov, tuku, gramážou, kombináciami atď.

Držíte diétu, ale pritom je to naopak. Ona drží vás – a poriadne nakrátko! Pojem „diéta“ pochádza z gréčtiny a znamená „strava“. Teda všetko to, čo obyčajne jeme. V modernom chápaní však tento pojem prešiel zvláštnou premenou.

Dnes pod ním rozumieme „to, čo by sme mali jesť, keď nechceme jesť to, čo jeme obyčajne“. Ide o riadený príjem jedál a tekutín za účelom dosiahnutia konkrétneho cieľa.

Kedy sa to vlastne celé začalo?

Repertoár slávnych diét je naozaj bohatý: od pitia alkoholu, jablčného octu cez radikálne obmedzenie prísunu dôležitých potravín až k delenej strave. Tým však zoznam ani zďaleka nekončí. Stále sa objavujú nové diéty, ktoré hlásajú, že tentoraz „zaručene“ schudnete.

Pritom vo svete diét sa nedá už nič nové vymyslieť. Všetko sa len odpisuje, upravuje, a tak tomu bolo často aj v minulosti. Až na niektoré výnimky. „Jediná cesta k skutočnému vyriešeniu obezity spočíva v tom, že výdaj energie bude väčší ako jej príjem.“ To sú slová významného svetového ekonóma Irvinga Fishera, ktoré v roku 1915 uviedol na svetlo sveta v knihe How to Live.

Tvrdil, že nie je ani tak podstatné, aký je objem toho, čo zjete. Dôležité je, koľko to má kalórií. Tento koncept bol významným zvratom a prelomovým objavom v celej histórii diét.

Napriek tomu, že neboli známe účinky dlhodobého obmedzenia kalórií, začal sa uplatňovať v medicíne ako štandard pri znižovaní telesnej hmotnosti. Odvtedy však ubehlo viac než sto rokov a problém obezity nezmizol. Naopak, prehĺbil sa ešte viac.

„Osvedčené“ redukčné diéty: prečo nakoniec zlyhávajú?

Diéty založené na sledovaní kalórií (redukčné diéty) spočiatku môžu priniesť veľký úbytok hmotnosti. Spôsobujú ale aj úbytok svaloviny a spomalenie metabolizmu. Vaše telo rýchlo zistí, že príjem potravy je obmedzený. Trpí, a preto sa bude snažiť za každú cenu uchovať zásoby energie.

Čím menej toho v dlhšom časovom úseku zjete, tým menej bude telo spaľovať. Vaša váha sa preto nebude meniť úmerne s množstvom, ktoré zjete.

Keď budete hladovať, v krvi vám stúpne úroveň grelínu - hormónu hladu. Ten vypustí do akcie najsilnejšieho agenta hladu – neuropeptid Y. Zvyšuje chuť do jedla, prinúti vás jesť a pevná vôľa vám pritom nijako nepomôže.

Čo je však horšie, znižuje energetický výdaj a ovplyvňuje ostatné hormóny. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo redukčné diéty zlyhávajú.