Sladené nápoje na každodennom poriadku? Ak chcete schudnúť a byť fit, zabudnite na ne!

Ing. Vladimíra Mihálová | 25. august 2017
Sladené nápoje na každodennom poriadku? Ak chcete schudnúť a byť fit, zabudnite na ne!

Veľa ľudí nepije dostatok vody, ba dokonca kávu a sladené nápoje chybne zarátava do pitného režimu. Potom sa čudujú, že sa im nedarí schudnúť a ich zdravotné ťažkosti narastajú.

Vaše zdravie a kvalita života závisí od viacerých faktorov. Jedným z nich je i množstvo vody, ktorú denne vypijete. Ak pochopíte jej využitie vo vašom organizme, prinúti vás to, aby ste jej pili viac.

Nič neuhasí smäd tak, ako čistá voda. Rozličné limonády, kolové nápoje alebo alkohol len zaťažujú vodu cukrom a mnohými chemickými prísadami.

Čítajte tiež: Je voda z kohútika zlá?

Prečo záleží na tom, aké nápoje pijete?

Organizmus dokáže využiť vodu vo všetkých možných podobách. Niektoré nápoje (napr. sladené, prifarbované) mu však spôsobujú ťažkosti. Pre ich vysoký energetický obsah je nútený spracovať ich ako jedlo.

Nadbytočná energia zároveň vedie k nadmernému ukladaniu tukov a spomalenému tráveniu. Voda sama osebe nepotrebuje žiadnu úpravu, neobsahuje žiadnu energiu.

Bude vás zaujímať: Z ktorých potravín sa PRIBERÁ a z ktorých CHUDNE?

Cukor v sladených nápojoch ale vyžaduje ďalšiu vodu na jeho spracovanie. Poviete si, tak budem piť nápoje bez cukru. To tiež nie je najlepšie riešenie, pretože väčšina z nich obsahuje najrôznejšie chemické látky kvôli farbe, chuti, konzervácii atď.

Mohlo by vás zaujímať: Aké sú najčastejšie chyby pri chudnutí?

Tieto zložky neprospievajú ani vášmu zdraviu, ani štíhlej línii. Spôsobujú prekyslenie žalúdka, dráždia jeho sliznicu a vedú k nepríjemnému páleniu záhy. Niektoré z nich, dokonca vyvolávajú zvýšenú činnosť pečene a obličiek, potrebnú na ich vylúčenie z organizmu.

Iné sú pre zdravie priam škodlivé, napr. kyselina fosforečná (obsiahnutá v kolových nápojoch), ktorá podporuje vylučovanie vápnika z organizmu. Škodí zubom, kostiam, a celkovo prispieva k rozvoju osteoporózy.

Čítajte tiež: Kokosová voda. Najzdravší nápoj planéty?