Z ktorých potravín sa PRIBERÁ a z ktorých CHUDNE?

Mgr. Alena Pethoova | 3. august 2018
Z ktorých potravín sa PRIBERÁ a z ktorých CHUDNE?

Je to jednoduché. Asi to nebude pre vás nič nové, ale priberá sa z toho, čo každý pozná, čo tak chutí a čoho sa tak ťažko vzdávame...

Medzi TOP potraviny, z ktorých sa priberá patria:

Sladené nápoje typu cola, fanta

V našom jedálničku nemajú čo robiť, nie sú žiadnym prínosom pre naše zdravie, nutrične neprinášajú nič, práve naopak, spôsobujú:

Obezitu, alergie, hyperaktivitu, kazia zuby… Povedané, samozrejme, úplne vo všeobecnosti. Sladené nápoje obsahujú celý rad rôznych farbív, konzervačných látok a aróm, ktoré škodia nášmu zdraviu a štíhlej línii. A to hlavné – CUKOR.

1/2 l fľaše sladeného nápoja obsahuje 6 až 12 kociek cukru. Prirovnajte si to k polovici tabuľkovej čokolády. Síce ulahodí chuti, ale vášmu zdraviu a postave to iste nepomôže!

Sladkosti (cukríky, sušienky, rôzne čokoládové tyčinky, krémové zákusky a torty a pod.)

Podobne ako sladené nápoje, aj tu je CUKOR číslo jeden, ktorý z nás robí „závislákov“ od týchto maškŕt, ktorých sa nevieme vzdať. Neprekonateľná chuť na sladké znamená, že váš mozog je závislý na dopamíne z cukru, vynucuje si a kričí, kým mu nedáte, čo chce.

Aké sú vaše (zlo)zvyky?

Zvyk dať si niečo sladké po obede je ďalší klinček do rakvy závislosti a najhoršie sú na tom tí, ktorí na to majú predispozície a závislosť sa u nich vyvinie v neovládateľnej miere. Máte pocit, že čítate o sebe? Čítajte teda ďalej.

  • Tieto skupiny sladkostí sú plné umelých farbív, stabilizátorov, ochucovadiel, konzervantov. Existuje mnoho štúdií, ktoré priamo spájajú nadmernú konzumáciu cukru u detí a tým zvyšujú hyperaktívne správanie. A nie len to.
  • Bránia vylučovaniu dôležitého hormónu – leptínu. Ten nášmu telu hovorí, že máme dosť. Problém je, keď je vypnutý. Vypíname ho my?
  • CUKOR je odpad a na jeho spracovanie musí naše telo vynaložiť veľa úsilia, na úkor iných dôležitých funkcií, aby udržal homeostázu (rovnováhu) nášho tela, aby fungovalo tak, ako má.
  • Zaraďujeme sem aj obľúbené biele rožky a croissanty
  • Ukladajú sa do tuku rýchlosťou, aká by sa vám nepáčila. 

Instantné jedlá – sáčkové polievky, mrazené polotovary...

Okrem toho, že obsahujú nadmieru konzervantov a dochucovadiel, obsahujú veľa soli, ktorá, okrem toho, že zadržiava vodu v tele, poškodzuje vaše zdravie. Obmedzenie je zvlášť dôležité pri hypertenzii, edémoch a pri srdcovej, obličkovej a pečeňovej insuficiencii.

Vysmážané jedlá, jedlá rýchleho občerstvenia – obľúbené fastfoody

Vieme, veď nestíhate. Len aby ste vedeli, čo už asi viete, len sa potrebujete znovu uistiť... Nie, zatiaľ sa nič nezmenilo. Je to zrada. Ešte stále neboli vyhlásené ako skupiny jedál omylom považované za nezdravé.

Stále platí, že sú plné prepáleného tuku, ktorý je karcinogénny, zanáša vaše cievy a ovplyvňuje aj dôležité funkcie mozgu. No a čoskoro a dosť viditeľne sa priamo podpisujú pod naše krivky. Veď o tom je tu reč.

Z akých potravín budete chudnúť?

Chudne sa zo všetkých potravín, ktoré sú čisté, chemicky aj tepelne čo najšetrnejšie spracované a upravené. To je celá veda.

Všetci vieme, že ovocie a zelenia sú zdravé, dokonca aj tuky, či kvalitné mäso. Z toho vyplýva, že dôležité je samotné zloženie jedla na tanieri a spôsob jeho prípravy ako konkrétne potraviny.

Je predsa rozdiel, ak si dáte:

  • hranolčeky plávajúce v oleji a potom dobre osolené alebo pečené batáty...
  • vyprážaný syr alebo grilovaný encián (v samotnom syre problém nie je, len v spôsobe jeho prípravy)
  • vyprážaný rezeň alebo kvalitný steak, či soté s duseného mäsa na šťave. Tu máme na mysli mäso, o kvalite ktorého ste presvedčení, rovnako ako o tuku, na ktorom je mäso vyprážané. A vlastne, je nutné ho vyprážať? Tam je pes zakopaný.
  • cestoviny z bielej pšeničnej múky alebo cestoviny z tvrdej pšenice, či špaldové, prípadne paleo cestoviny uvarené al dente. Tým, že ich nerozvaríte a nebudete jesť úplne horúce ovplyvníte glykemický index takéhoto sacharidového jedla, za čo vám váš hormón inzulín poďakuje.
  • to isté platí pre pečivo. Tým kváskovým nepokazíte toľko ako bielym, už spomínaným, rožkom. Ten vás iba opije, ako sa vraví. 

A čo ďalej?

Jedzte ovocie a zeleninu denne! Surovú, varenú, dusenú, pečenú. Možností ich prípravy je veľa. Využívajte miestne trhy a farmárov, nakupujte ich, ideálne, nehnojené. Samozrejme, nie vždy sa to dá. V takom prípade si dajte záležať, by ste ich pred zužitkovaním poriadne umyli.

TIP PRE VÁS: Po ošúpaní pomaranča si umyte poriadne ruky, aj ošúpaný pomaranč. Koža na citrusoch je silno chemicky ošetrovaná. To platí aj pre hrozno. Pred konzumáciou ho nechajte aspoň 30 minút namočené vo vode s citrónovou šťavou.
  • Konzumujte kvalitné tuky. Avokádo, orechy, semená, za studena lisované rastlinné oleje (iba na studenú kuchyňu), rybí tuk,... nesmú chýbať vo vašom jedálničku.
  • Jedzte sezónne a regionálne potraviny. Pokojne využívajte aj mrazenú zeleninu a ovocie. Exotika zo supermarketov z času na čas je síce fajn, ale výhodnejšie pre nás je uprednostňovať to, čo rastie v našich podmienkach. 
  • Obilniny. Nie, to nie je ZLÝ sacharid. Hnedá ryža či ovos, quinoa, či pohánka, krúpy... Je škoda nemať tieto poklady v jedálničku. Sú plné minerálov a vitamínov skupiny B.

Vitamíny skupiny B! Bez nich by telo nebolo schopné uvoľňovať energiu z prijímanej potravy – niektoré z nich sú využívané v procese metabolizmu sacharidov, tukov a bielkovín. Tiež sú súčasťou enzýmov a koenzýmov, ktoré vstupujú do chemických reakcií. Telo vitamíny skupiny B ukladá a následne využíva podľa potreby. Sú z tela pomerne rýchlo vylučované – treba dopĺňať zásoby.

Pre nás je dôležité to, koľko sacharidov môžeme skonzumovať v strave tak, aby náš mozog a svaly dostali najesť a aby nedochádzalo k ukladaniu do tukových zásob, ktoré vznikajú, keď sa ich prejedáme.

  • Dbajte na kvalitu mäsa. Nemusíte byť vegetarián, aby ste jedli potraviny na chudnutie, len buďte pozorní ku kvalite mäsa, ktoré konzumujete.