Zabudnite na umelé sladidlá. Neviete, aké sladidlo teda použiť?

Ing. Katarína Chomová | 12. január 2018
Zabudnite na umelé sladidlá. Neviete, aké sladidlo teda použiť?

Poraďte mi, prosím, aký variant sladidla používať? V každom zdroji sa odporúčajú iné vhodné typy, kokosový cukor, agáve sirup atď. Neviem sa rozhodnúť, čo používať na občasné osladenie čaju alebo do pečenia.

Vo všeobecnosti sa neodporúča používať v rámci stravovacieho plánu sacharidové potraviny (teda aj sladidlá), ktoré majú vysoký glykemický index, teda prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi.

Sacharidové potraviny sú však nevyhnutnosťou v stravovaní, sú totiž zdrojom energie pre mnohé typy buniek, hlavne pre svalové bunky, neuróny a červené krvinky.

Ideálne sladidlo, existuje?

Ideálne je konzumovať sacharidy v komplexnej podobe, vo forme škrobov a vlákniny, ktoré okrem dodania energie slúžia aj ako zdroj minerálov, vitamínov a iných ochranných látok. Nadbytok sacharidov v krvi (hlavne jednoduchých) vedie k zvyšovaniu množstva podkožného a útrobného tuku. Teda, ak je stála hladina glukózy v krvi, telo nemá tendenciu priberať.

 

Z môjho pohľadu je vhodné si vyberať ako sladidlo vždy potravinu prírodného charakteru. Za najvhodnejšie považujem javorový sirup, datľový sirup a, samozrejme, med. Okrem osladenia poskytujú aj vedľajšie benefity – dodávajú minerálne látky, vitamíny, a med ako včelí produkt má napríklad aj antibakteriálne a iné účinky.

Ak si chcete osladiť čaj, použite čerstvý alebo sušený lístok zo stévie (rastlinku si môžete pestovať doma na parapete). Aj tu však platí známe „všetkého veľa škodí“, nie je na škodu pravidelne obmienať typ sladidla.

Rozhodne by sa vo vašej kuchyni nemali nachádzať umelé sladidlá! Látky typu acesulfám K, aspartam a iné pôsobia z dlhodobého hľadiska na organizmus toxicky.