Glukózovo-fruktózový sirup (HFCS) - strašiak medzi sladidlami

Glukózovo-fruktózový sirup (HFCS) - strašiak medzi sladidlami
8.1.2018 v kategórii Zdravie, autor Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová, foto: istockphoto.com

Glukózovo-fruktózový sirup je pre mnohých ľudí hlavný zdroj fruktózy a jeho spotreba prudko stúpa. Toto lacné sladidlo je „natlačené“ prakticky vo všetkých spracovaných potravinách. Pravdepodobne najväčším zdrojom HFCS sú sladené nápoje.

Za posledných vyše 10 rokov stúpla priemerná ročná spotreba sladených nápojov na Slovensku zo 41,5 litra na neuveriteľných 142 litra. Podobné čísla sa vyskytujú v celej EÚ a iných častiach sveta.

Celosvetové použitie HFCS vzrástlo medzi rokmi 1970 a 2005 o neuveriteľných 10 673 %, čo ďaleko prevyšuje zmenu v príjme akejkoľvek inej potraviny alebo skupiny potravín. V roku 2012 bola priemerná ročná spotreba HFCS v USA 12,3 kg na obyvateľa.

Hlavne vďaka tomuto sladidlu je súčasná denná spotreba fruktózy až 73 gramov denne, čo je skoro o 500 % vyššia dávka oproti minulosti, keď bol denný príjem fruktózy na úrovni 15 g.

Negatívne vplyvy HFCS na zdravie

Aj keď sa nežiaduce účinky HFCS skloňujú najmä kvôli vysokému obsahu voľnej fruktózy, nie je to ani zďaleka jediný problém HCFS.

Medzi ďalšie negatívne vplyvy HFCS na zdravie patria:

1. Viaceré štúdie objavili v HFCS nebezpečnú hladinu ortuti.

2. Kryštalická fruktóza (veľmi účinná forma fruktózy, ktorú teraz používajú výrobcovia potravín a nápojov) môže obsahovať arzén, olovo, chlór a ťažké kovy.

3. Skoro všetok HFCS sa vyrába z geneticky modifikovanej kukurice, čo predstavuje ďalšie riziká. Napríklad Bt-toxín, ktorý sa nachádza v tejto kukurici, bol objavený v krvi 93 % tehotných žien a v pupočnej šnúre 80 % testovaných detí.

Existuje množstvo dôkazov, že Bt-toxín, ktorý je produkovaný v GM kukurici a bavlne, je toxický pre ľudí a cicavcov. Skutočnosť, že prúdi v krvi a prenáša sa cez pupočnú šnúru do nenarodených plodov môže vysvetliť vzostup mnohých ochorení v USA, ktoré nastali po jeho zavedení na trh v roku 1996.

Nárast zdravotných problémov na celom svete

Všeobecne môžeme povedať, že zavedenie tohto sladidla spôsobilo pravdepodobne najväčší nárast zdravotných problémov na celom svete. Môj osobný názor je ten, že glukózovo–fruktózový sirup, a jemu podobné sladidlá, by mali byť jednoznačne zakázané a stiahnuté z trhu.

To je síce krásna predstava, ale miliardové zisky sú asi silnejšia motivácia než zdravie ľudstva. Pokiaľ však vy chcete zostať zdravý, mali by ste sa vyhnúť glukózovo-fruktózovému sirupu.

Pri vyváženej a vhodnej strave vám malé množstvo nemusí ublížiť, ale ak už máte nadváhu alebo nejaký zdravotný problém, vyvarujte sa všetkým spracovaným potravinám a sladeným nápojom.