Jesenná polievka z tekvice so sladkým zemiakom
foto: istockphoto.com
Jesenná klasika, ktorá zahreje :)
Suroviny
- 1 kg hokaido tekvice
- 1 sladký zemiak
- 1 malá cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
- 800 ml slepačieho (zeleninového) vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 60 g strúhaného parmezánu
- 1 ČL sušenej bazalky + pár listov čerstvej bazalky na ozdobu
- 2 PL sezamu na posypanie
- soľ
- korenie
- 1 šálku vyšľahanej šľahačky na ozdobu
Postup
1. V hrnci zahrejte olivový olej, pridajte nasekaný cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno a za občasného premiešania duste dosklovita.
2. Tekvicu a sladký zemiak ošúpte a pokrájajte na malé kúsky, pridajte do hrnca, osoľte, pridajte mleté čierne korenie, prikryte pokrievkou a nechajte tekvicu a sladký zemiak mierne zmäknúť (cca 10 minút). Občas premiešajte.
3. Zalejte vývarom a varte ďalších 10 – 12 minút. Potom všetko spolu rozmixujte pomocou ručného mixéra na hladký krém.
4. Pridajte sladkú smotanu, parmezán, soľ podľa potreby. Ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou a kopčekom vyšľahanej šľahačky na zjemnenie.