Jesenná polievka z tekvice so sladkým zemiakom

Nela Mirič | 27. september 2022
Jesenná polievka z tekvice so sladkým zemiakom

Jesenná klasika, ktorá zahreje :)

Suroviny

  • 1 kg hokaido tekvice
  • 1 sladký zemiak
  • 1 malá cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
  • 800 ml slepačieho (zeleninového) vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • 1 ČL sušenej bazalky + pár listov čerstvej bazalky na ozdobu
  • 2 PL sezamu na posypanie
  • soľ
  • korenie
  • 1 šálku vyšľahanej šľahačky na ozdobu

Postup

1. V hrnci zahrejte olivový olej, pridajte nasekaný cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno a za občasného premiešania duste dosklovita.

2. Tekvicu a sladký zemiak ošúpte a pokrájajte na malé kúsky, pridajte do hrnca, osoľte, pridajte mleté čierne korenie, prikryte pokrievkou a nechajte tekvicu a sladký zemiak mierne zmäknúť (cca 10 minút). Občas premiešajte.

3. Zalejte vývarom a varte ďalších 10 – 12 minút. Potom všetko spolu rozmixujte pomocou ručného mixéra na hladký krém.

4. Pridajte sladkú smotanu, parmezán, soľ podľa potreby. Ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou a kopčekom vyšľahanej šľahačky na zjemnenie.