Ako mať čistú a voňavú bielizeň?

Redakcia | 13. september 2023
Ako mať čistú a voňavú bielizeň?

Čistá a voňavá bielizeň je nie len znakom osobnej hygieny, ale tiež výrazom toho, ako sa staráme o svoj odev. Aby sme si užívali tento pocit sviežosti a čistoty, mali by sme venovať pozornosť niekoľkým krokom pri praní.

Tipy, ako dosiahnuť ten najlepší výsledok:

  • Výber prášku a aviváže: Kvalitný prací prášok a aviváž sú základom. Vyberajte produkty, ktoré sú šetrné k tkaninám, ale účinné pri odstraňovaní špiny.
  • Správne dávkovanie: Dodržiavajte odporúčané množstvo pracieho prostriedku. Nadmerné množstvo môže spôsobiť, že bielizeň nebude dobre vypláchnutá a zostane na nej zvyšok prášku.
  • Predspracovanie škvŕn: Ak máte na bielizni škvrny, pred umytím ju ošetrite špeciálnym odstraňovačom škvŕn alebo namočte do vody s trochou pracieho prášku.
  • Pranie podľa farebnosti: Aby ste predišli sfarbeniu bielizne, vždy trieďte bielu bielizeň od farebnej. A používajte ochranné utierky do prania, ktoré zachytávajú nečistoty a zabraňujú sfarbeniu bielizne.
  • Správna teplota: Dodržujte odporúčané teploty prania uvedené na štítkoch oblečenia. Väčšina bielizne sa dobre umyje pri teplote 40°C, ale niektoré  môžu vyžadovať nižšiu teplotu.
  • Použitie aviváže: Aviváž pôsobí na vlákna bielizne tak, že ju robí mäkšou a pridáva jej príjemnú vôňu. Pozor, ak používate sušičku: Aviváž totiž zadržiava v bielizni vodu a jej pôsobením je sušenie zdĺhavejšie a náročnejšie. Niektorí výrobcovia sušičiek dokonca vyslovene neodporúčajú vkladať do sušičky bielizeň vypranú s pridaním aviváže. Aviváž pri sušení z bielizne uvoľňuje a spôsobuje zanášanie veľmi jemných otvorov filtra. Výsledkom je horšia cirkulácia vzduchu, menej efektívne sušenie či dokonca zničenie spotrebiča.
  • Sušenie: Bielizeň by mala byť po praní rýchlo vyvesená alebo sušená v sušičke. Ak ju necháte dlho vo vlhkom prostredí, môže začať plesnivieť.
  • Prírodné vône: Ak chcete bielizeň ešte voňavejšiu, môžete do skrine alebo zásuvky s bielizňou pridať voňavé vrecúška s levanduľou či inými bylinkami.
  • Pravidelná údržba práčky: Pravidelne čistite filter a bubon práčky, aby ste odstránili všetky nečistoty a zbytky prášku. Raz za čas spustite práčku na vyššej teplote bez bielizne s trochou octu alebo špeciálnym čistiacim prostriedkom na odstránenie vodného kameňa a nečistôt.
A napokon, čistá a voňavá bielizeň nie je len o správnom praní, ale aj o starostlivom uchovávaní a skladovaní. Venujte pozornosť detailom a budete sa môcť tešiť z vždy perfektne čistej a voňavej bielizne!

Naše tipy

Denkmit soľ na fľaky, 500 g
Je spoľahlivý v boji proti všetkým druhom nečistôt. Účinná formula s trojnásobnou silou s aktívnym kyslíkom, sódou a enzýmami efektívne odstraňuje aj tie najodolnejšie nečistoty. Aj pri nízkych teplotách prania, od 30 ° C, dosahuje špičkový výkon. Doprajte svojej bielizni čistotu a lesk a vychutnajte si bezchybný vzhľad textílií.
Denkmit utierky na zachytenie nečistôt a farieb, 24 ks
Ochranné utierky do prania na zachytenie nečistôt a farieb sú skvelým spoločníkom do práčky. Účinne a efektívne zachytávajú nečistoty a zabraňujú sfarbeniu bielizne. Vhodné pre všetky typy a farby textílií. 
Denkmit aviváž, 1 l
S avivážou bude vaša bielizeň nadýchaná a krásne mäkká. Koncentrovaný avivážny prostriedok zanecháva dlhotrvajúci zážitok sviežosti a bielizeň bude krásne voňať ešte dlho po vypratí. Zároveň uľahčuje žehlenie, vyrovnáva a chráni vlákna a farby bielizne. Obsahuje aktívne látky na rastlinnej báze a biologicky odbúrateľné vonné látky. Nádoba je zo 100 % recyklovaného materiálu.
Denkmit pracie kapsuly, 22 pracích dávok
Pracie kapsuly zaistia bezchybné výsledky prania. Výkonný gélový viackomorový dizajn preniká do hĺbky vlákien a zaistí čistotu a neutralizáciu zápachu. Koncentrované účinné látky stoja za mimoriadnou čistiacou silou, ktorá perfektne odstráni fľaky, chráni farby a vlákna textílií a je účinná už pri teplote 20 °C. Sú ideálne na pranie farebnej bielizne. 
Denkmit prací prostriedok, 20 pracích dávok
Účinne chráni vlákna a farby pred vyblednutím, neutralizuje zápachy, aktívne rozpúšťa škvrny a pôsobí proti žmolkom. Prací prášok je účinný už pri teplotách od 20 °C . Užívajte si čistú bielizeň a žiarivé farby každý deň!