5 akupresúrnych bodov, ktoré efektívne zlepšia vzhľad pokožky

Iveta Štecová | 4. február 2024
Krásna tvár vďaka akupresúre

Precvičovanie tváre pôsobí na tvárové svalstvo a vypína pokožku. Nepotrebujete ani ihly, bolesť či drahé zákroky.

Objavenie nových vrások či liniek smiechu na tvári síce nemusí byť príjemné, vešať hlavu však rozhodne nemusíte. Proces starnutia sa odvrátiť nedá, nikto však nepovedal, že musíte vyzerať na svoj vek. Existujú spôsoby, ktorými účinne zlepšíte vzhľad pokožky a uberiete si minimálne zopár rôčkov. Jedným z nich je aj akupresúra, ktorá oživí a revitalizuje vašu tvár, a to všetko bez vedľajších efektov či nezmyselných nákladov na plastickú chirurgiu.

Akupresúra: Domáci face lift bez skalpela

Na tvári totiž máme akupresúrne body, ktorých pravidelné stláčanie spôsobí doslova zázraky. Táto metóda pochádza z Číny a jej účinky sú overené časom.

Pravdou je, že precvičovanie tváre pôsobí na tvárové svalstvo a vypína pokožku. Nepotrebujete ani ihly, bolesť či drahé zákroky. Rovnako ako celé telo, aj tvár reaguje na precvičovanie. Tvárové svalstvo sa pravidelným napínaním spevní a pomôže tak vyhladiť linky a vrásky.

Prírodný face lift v podobe akupresúry dodá vašej pleti mladistvý vzhľad, ak ho budete opakovať pravidelne. Ak ste sa rozhodli akupresúru vyskúšať, nezabúdajte aj na to, že je dôležité podporiť ju zdravým životným štýlom zahŕňajúcim správne stravovanie a pravidelné cvičenie. Toto bude skutočne smrteľná kombinácia pre vaše vrásky.

Akupresúra proti vráskam na tvári – ako to vlastne funguje?

Akupresúra proti vráskam na tvári sa zameriava na dosiahnutie rovnováhy po celom tele a zvýšenie toku energie rozdelenej medzi 12 meridiánov. Každý z týchto meridiánov smeruje k nejakému konkrétnemu orgánu v tele, ako napríklad k žalúdku, žlčníku, hrubému črevu či močovému mechúru. Existujú isté faktory, ktoré spôsobujú upchávanie meridiánov. Sú nimi nedostatočná strava, stres, dehydratácia a iné. Všetky tieto faktory môžu tiež viesť k predčasnému starnutiu pokožky. Tlakom na konkrétne body však môžete meridiány uvoľniť, čím zlepšíte krvnú cirkuláciu do rôznych častí tvárového svalstva a životne dôležitých orgánov.

Ako aktivovať akupresúrne body na tvári?

Vďaka nasledujúcemu postupu aktivujete akupresúrne body na tvári. Používajte brušká prstov alebo dlane, ktorými vyviňte pevný ale jemný tlak na každý bod po dobu 10 sekúnd. Netlačte príliš silno, mali by ste to však cítiť. Na výkon akupresúry si nájdite tiché a pokojné miesto, aby ste sa mohli plne sústrediť. Buďte uvoľnení, dýchajte nosom, relaxujte. Vtedy bude účinok akupresúry ešte lepší.

akupresúrne body na tvári

1. Začnite očným okolím

Toto cvičenie zmierňuje kohútie stopy a dodá vašim očiam mladistvejší vzhľad. Akupresúrne body v očnom okolí sú spojené so žlčníkom a pečeňou a kontrolujú yang – aktívny meridián. Aktiváciou tohto bodu získate mnoho výhod – zvýšite produkciu kolagénu, spevníte pokožku a zredukujete viditeľnosť tvrdohlavých vrások na čele. 

Prostredníky položte do stredu medzi obočím a zatlačte na 10 sekúnd. Prsty postupne presuňte na spánky, znova zatlačte na 10 sekúnd. Prsty následne položte pod viečka na ďalších 10 sekúnd. Potom ich presuňte do vnútorných očných kútikov opisujúc kruh, až kým nedôjdete na kraj nosa. Zatlačte na 10 sekúnd bod, ktorý je bližšie ku kraju očných jamiek. Túto jemnú masáž okolo očí zopakujte aspoň osemkrát.

2. Lícne kosti

Prostredníky položte na líca, priamo pod zreničky. Líca masírujte jemným poklepkávaním proti smeru hodinových ručičiek aspoň 10 sekúnd. 

3. Ústa

Prsty položte na kútiky úst a pohybom proti smeru hodinových ručičiek ich masírujte jemným tlakom. Netlačte príliš hlboko do úst. 

4. Vrchná pera

Špičku prostredníka položte medzi nos a hornú peru a pomalými kruhmi masírujte toto miesto 10 sekúnd. 

5. Brada

Na bod medzi bradou a spodnou perou položte prst a masírujte toto miesto 10 sekúnd. 

6. Spodná sánka

Palcami nájdite stred spodnej sánky, postupne prechádzajte smerom von, kým nedosiahnete vonkajšiu stranu sánkového kĺbu. Tento bod poklepkávajte 2 minúty. 

7. Závesný bod na sánke

Tento bod je situovaný na spodnej hrane sánky a je spojený so žalúdkovým meridiánom. Nachádza sa asi 5 cm od ušného lalôčika, nájdete ho aj pomocou otvárania a zatvárania úst. Vďačíme mu za možnosť uvoľnenia sánky, stačí naň jemne zatlačiť smerom nahor. Dýchajte pritom zhlboka, aby ste uvoľnili všetok stres. 

8. Základný bod

Tento bod sa nachádza na zátylku, 2 cm od chrbtice, na oboch jej stranách. Zatláčajte ich na 2 minúty, pomôžete na liečbe niektorých kožných nedostatkov typu akné či čierne bodky a navyše eliminujete zápchu, nespavosť, napätie očí, bolesť hrdla a stuhnutý krk.

9. Poklepkávanie

Poklepkávanie svalov na zadnej strane hlavy, krku a nad vrchnou stranou chrbtice vám pomôže rozprúdiť krv a energiu do celého tela. Prejdite až ku spánkom, používajte pritom prostredníky a ukazováky. Poklepkávajte bočnú stranu čela a vonkajšiu stranu očného okolia. Pokračujte ďalej na lícne kosti, bočné strany nosa, vrchnú sánku, hranicu s vlasmi až na vrch hlavy, kde poklepkávajte celú vrchnú stranu až k ušiam. Trvanie tejto procedúry je 30 – 60 sekúnd. 

10. Energetická sprcha

Akupresúrnu masáž zakončite energetickou sprchou. Umyte si ruky, dlane šúchajte o seba, aby ste vytvorili teplo. Položte ich na tvár, uvoľnite sa a precíťte príliv energie. Ruky presuňte na čelo a uši, následne späť k nosu. Prechádzajte po očiach, čele, k vlasom, ušiam a brade. Tento pohyb opakujte aspoň 10-krát. Zmeňte smer a zopakujte opäť 10-krát. Zlepšíte cirkuláciu v tvári. Nakoniec dajte ruky mimo tváre a oddychujte. Táto technika zlepšuje tón pleti, stimuluje celú tvár, zlepšuje jej celkový vzhľad a redukuje známky starnutia.

Tajomstvo PEVNÉHO KRKU
Prečítajte si tiež:

Tajomstvo PEVNÉHO KRKU

TOP tvárové akupresúrne body

Pravidelným zatláčaním týchto bodov získate mladistvú a žiarivú pokožku. 

1) Bod Tretie oko

Tento bod sa nachádza v strede medzi obočím na mieste, kde sa nos stretáva s čelom. Vyskúšajte masáž, ktorú sme opísali vyššie, alebo tento bod aktivujte samostatne. Pomáha zlepšiť činnosť podmozgovej a štítnej žľazy a zlepšuje textúru a kvalitu pokožky. 

2) Bod Krásna tvár

Tento bod nájdete na spodnej strane očných jamiek, na vrchnej strane lícnych kostí. Ukazovákom ho zatláčajte aspoň minútu. Stimulujete celú pokožku, ak ho budete stláčať každý deň. 

3) Bod Tri míle

Nachádza sa 3 až 4 centimetre pod kolennými jamkami, na vonkajšej strane nôh. Jeho stimuláciou zabezpečíte tvári zdravý jas. 

4) Bod Anjelská tvár

Ako už samotný názov napovedá, zatláčanie tohto bodu niekoľko minút denne zabezpečí pleti žiarivý vzhľad. Nachádza sa poniže ušného lalôčika, pod kosťami sánky. 

5) Bod Nebeský pilier

Tento bod uvoľňuje stres, ak ho zatláčate 2 – 3 minúty denne. A ako už isto viete, stres je jednou z hlavných príčin starnutia. Bod Nebeský pilier sa nachádza na zadnej strane krku pod hlavou a jeho jemné stimulovanie lieči kožné ochorenia, bolesť hlavy, problémy so spánkom, očné napätie a vyčerpanie. 

Akupresúrne body môžete aktivovať oddelenie, alebo viaceré naraz prostredníctvom účinnej masáže. Je to úžasný face lift, na ktorý potrebujete iba svoje ruky.