Blogerka Stylemon: Každý si je strojcom svojho šťastia

Dominika Bleščáková | 13. apríl 2021
Blogerka Stylemon: Každý si je strojcom svojho šťastia

Sú FIT a majú ŠTÝL! Inšpirujte sa známymi Slovenkami a Slovákmi a naučte sa od nich rôzne tipy a triky, ako sa udržať zdraví, fit, šik a vo forme. Tentokrát prinášame rozhovor s blogerkou Lenkou Madlenovou alias Stylemon, ktorá je známa veselými pestrofarebnými outfitmi, širokým úsmevom a vždy pozitívnou náladou.

Lenka, ako sa momentálne máte?

Mám sa, aj vzhľadom na ťažšiu súčasnú situáciu, celkom dobre. Žijem v zmysle hesla, že každý si je strojcom šťastia, a tak sa sústreďujem na to, čo ma baví, robí mi radosť a mám z toho pozitívne pocity. A najmä, ja aj moja rodina sme zdraví, čo je najhlavnejšie.

Lenku môžete sledovať aj na sociálnych sieťach.

Ako vnímate pretrvávajúcu pandemickú situáciu? Dolieha nejakým spôsobom na vás?

Určite na mňa akýmsi spôsobom dolieha, ako asi na každého z nás. Mňa najviac zasiahla v tom, že žijem v Českej republike a cesta domov do rodného mesta na Strednom Slovensku je teda ťažšia, niekedy nemožná. Situácia na mňa však dolieha aj v tom, že som sa naučila viac si vážiť zdravie a omnoho viac dbať na podporu imunity. Začala som taktiež intenzívnejšie vnímať aj to, ako šport blahodárne pôsobí nielen na moju fyzickú stránku, ale aj moje psychické zdravie, ktoré je počas súčasnej pandemickej situácie rovnako ohrozené.

Na sociálnych sieťach pôsobíte vždy veselo a vyrovnane, čo vám pomáha v tomto období zachovať si nadhľad a pozitívnu  myseľ?

Som od prírody veľký optimista a aj prostredníctvom svojich sociálnych sietí a blogu sa snažím vysielať ľuďom kus pozitívnej energie v akejkoľvek forme. A z mojich skúseností môžem povedať, že čo dávam, to sa mi aj vracia. A keď sa človek obklopí krásnymi vecami, skvelými ľuďmi online aj offline, dostáva krásne správy a feedback na sociálnych sieťach a robí to, čo ho baví a napĺňa, nadhľad a pozitívna myseľ s tým ide ruka v ruke. Základom je však pozitívne myslenie. Naučila som sa usmievať na život a každý deň ďakovať.

Je nejaké motto, ktorým sa vo svojom živote riadite?

Nerob druhým to, čo nechceš, aby robili tebe. Každý si je strojcom svojho šťastia.

Čo vám pomáha prekonať náročnejšie životné obdobia?

Šport, správne nastavenie mysle a správni ľudia v mojom okolí (alebo aj zvieratá, keďže mám dvoch skvelých psích parťákov). Vždy sa sústredím na pozitívne ciele , aj keď sa mi v živote stane niečo ťažké a nepríjemné, snažím sa aj z toho negatívneho zobrať si ponaučenie a skúsenosť do budúcnosti. Je potrebné si uvedomiť, že tie ťažké situácie, negatívne skúsenosti a problémy nás totiž môžu motivovať, učiť a posúvať vpred omnoho viac než pozitívne veci, úspechy a chvála.

Ak cítite, že je toho na vás priveľa, akým spôsobom „ventilujete“ svoje emócie?

Najčastejšie nejakou činnosťou, ktorá je diametrálne iná než to, čoho mám veľa. Ak mám veľa práce na počítači a začínam z toho byť unavená a prepracovaná, vrhnem sa na niečo iné, než sedavá činnosť pred monitorom, napríklad manuálna činnosť v podobe upratovania. Ak však vyslovene potrebujem ventilovať emócie, najviac mi pomáha dynamický šport – beh, box alebo fitness.

Čo je vaša forma psychohygieny?

Mám to šťastie, že môj blog a moja práca ma bavia úplne najviac na svete, a tak počas práce zároveň zažívam aj pozitívne pocity a nejakú formu psychohygieny. Oddýchnem si tak pokojne aj pri fotení, vymýšľaní outfitov alebo čítaním módnych časopisov. Vypnem však veľmi dobre aj pri maľovaní obrazov, ktoré vždy odrážajú to, čo momentálne cítim.

Akú úlohu zohráva vo vašom živote pohyb?

Pohyb v akejkoľvek forme je pre mňa dôležitý už od detstva, oddýchnem si pri ňom, vypnem, vyplavia sa mi pozitívne emócie... Rodičia ma k pohybu viedli odmalička – som dieťa z dediny, a tak som veľa manuálne odjakživa pomáhala doma na dvore, čo mi do dospelosti dalo dar v podobe oddychu pri manuálnej práci. Dlho som taktiež tancovala a celý život striedam rôzne druhy športu podľa toho, čo ma momentálne baví. Pohyb je pre mňa akási očista tela a mysle, neskutočne si pri ňom oddýchnem a taktiež, najmä pri dlhom a dobrom behu, načerpám aj nápady. A v neposlednom rade, pohyb mi taktiež pomáha k tomu, aby som sa cítila dobre a aj sa sama sebe páčila. Pozorujem na sebe, že keď dlhšie necvičím, necítim sa až tak komfortne a nezdravšie jedlo si trochu vyčítam, pretože nemám až taký veľký energetický výdaj.

Aký druh pohybu preferujete a prečo? Čo vám pohyb a zdravý životný štýl priniesol do života?

Ako som spomínala vyššie, druh pohybu zvyknem meniť, pretože ma jednoducho v istej dobe baví napríklad joga, no o pár mesiacov mi začne viac vyhovovať plávanie. Druh športu, ktorý vykonávam, ma jednoducho musí baviť a nikdy to u mňa nemôže byť o nútení sa, lebo je to jednoducho potrebné a prospešné a musím sa zatnúť a prekonať. Druh športu sa mení aj v závislosti od počasia. Napríklad, plávanie preferujem skôr v lete než v zime. Momentálne je to ale beh a joga. A s priateľom sme si na Vianoce dopriali okuliare s virtuálnou realitou, kde je možnosť športovať. A tak si občas rada zaboxujem vo virtuálnej realite. Sú to síce len okuliare a som doma v obývačke, no neverili by ste, ako sa pri tom človek dokáže zapotiť.

Ako sa stravujete? Máte nejaké obmedzenia v strave?

Čo sa týka obmedzení v strave, vďaka bohu, nie som na nič alergická a ani nemám žiadne intolerancie. V živote a rovnako aj v strave mám rada rovnováhu, a tak vyzerá aj môj jedálniček. V podstate si nič neodopieram, no jem s mierou a snažím sa riadiť systémom príjem-výdaj. Keď celý deň makám na byte a napríklad maľujem steny a kladiem podlahu, je to taký energetický výdaj, že si úplne v pohode a bez výčitiek doprajem aj fast food, veď raz za čas to nie je žiadny horor. Vyhovuje mi však strava, ktorá pozostáva z rastlinných bielkovín. Mäso nemusím mať na tanieri trikrát denne, ba naopak, nerobí mi až tak dobre.

Ako sa udržiavate fit, zdravá a vo forme?

Myslím, že táto otázka už bola zodpovedaná viackrát vyššie. Jednoducho, je to celé o pohybe a zdravej vyváženej strave. Často mám sedavé zamestnanie, keď napríklad musím dlho upravovať fotografie alebo písať články. Vtedy si doprajem aj cvičenie na chrbát.

Čo by ste poradili alebo odkázala ľuďom, ktorý prežívajú ťažšie chvíle a nevedia ako z nich von?

Rozprávať o tom. Rodine, kamarátom alebo odborníkovi. Dnes chodí veľké množstvo ľudí ku psychológovi a pozorujem, že sa aj verejne na sociálnych sieťach čoraz viac rozpráva o potrebe starania sa nielen o svoje telo, ale aj o svoju psychiku, ktorá má, koniec koncov, dopad aj na našu fyzickú stránku a zdravie.  Dokonca, v dnešnej modernej dobe sa môžete odborníkovi zdôveriť už aj cez internet a live chat.