Finalistka Miss ´18 Katarína Očovan: Milujem aktivity, kde siaham na dno svojich síl

Dominika Bleščáková | 31. marec 2021
Finalistka Miss ´18 Katarína Očovan: Milujem aktivity, kde siaham na dno svojich síl

Sú FIT a majú ŠTÝL! Inšpirujte sa známymi Slovenkami a Slovákmi a naučte sa od nich rôzne tipy a triky, ako sa udržať zdraví, fit, šik a vo forme. Namotivujte sa radami Finalistky Miss Slovensko 2018 a dosiahnite postavu snov.

1.    Čo pre vás znamená zdravý životný štýl?

Zdravý životný štýl by som opísala ako proces, do ktorého zahrňujem určite vyváženú alebo zdravú stravu, veľa pohybu ale aj duchovnú rovnováhu.

 

2.    Ako sa udržiavate fit a vo forme?

Najviac zo všetkého sa zameriavam na pravidelný pohyb, to znamená, že cvičím aspoň
 3 x do týždňa a samozrejme, ako som už spomínala, aj strava je veľmi dôležitá. Čo sa týka mojej diéty, vôbec nejem cukor a obmedzujem prísun sacharido, samozrejme, nie úplne, ale v menšom množstve a  keď už si vyberám nejaké to pečivo alebo cestoviny, snažím sa siahnuť po špaldových alebo celozrnných potravinách. Takisto rada pečiem, ale väčšinou opäť čo najzdravšou formou.

3.    Ktorá pohybová aktivita je vaša najobľúbenejšia?

Milujem pohyb a za mňa určite vyhrávajú aktivity, kde siaham na dno svojich síl, ako napríklad kondičné tréningy alebo spinning hodiny.

 

 

4.    Ako vyzerá váš jedálniček?

Momentálne obmedzujem cukor, ale takisto si dávam záležať aj na vyváženosti stravy a pravidelnosti- to znamená, že sa snažím jesť každé 3 hodiny, piť veľa vody (aspoň 2 litre denne)a vyvážiť si prísun bielkovín, vlákniny, tukov a sacharidov. Celý tento proces mi pomáha udržať moje telo zdravé a takisto mi to pomáha k zrýchleniu metabolizmu. Môj denný jedálníček vyzerá približne takto:


Raňajky -   celozrnné chlebíky s 90% kuracou šunkou  a tvarohom a k tomu ešte zeleninový šalát s olivovým olejom


Desiata – pred a po obede hrsť ovocia, väčšinou čučoriedky, maliny alebo citrusy


Obed – chudé mäso alebo ryba so zeleninou v akejkoľvek forme, niekedy pridám aj špaldové cestoviny alebo celozrnnú ryžu


Večera – veľmi podobné ako obed, prípadne zamením mäso za tofu alebo tempeh


Čo sa týka nápojov, rada pijem kávu, na ktorej som asi tak trochu závislá (smiech) ale tiež aj zelený čaj a veľa vody.

5.    Ako vyzeral váš životný štýl pred vypuknutím pandémie a ako vyzerá teraz? Pociťujete nejaké obmedzenia? Museli ste spraviť nejaké zmeny vo svojom životnom štýle?

Pred vypuknutím pandémie môj životný štýl vyzeral veľmi aktívne. Chodievala som pravidelne do fitka, niekedy aj 2 krát za deň. Keďže pandémia nám to na určitú dobu obmedzila, musela som nájsť iný spôsob, takže som začala cvičiť doma, chodievať behať do parku a podobne. Keďže pre mňa je najhoršie motivovať sa do tréningu bez trénera, mala som počas pandémie obdobie, ktoré trvalo asi  3 mesiace, kedy som sa nestravovala úplne  zdravo a takisto som prestala cvičiť, resp. som si zacvičila 1 krát do týždňa a to bol pre mňa asi najväčší zlom v tomto období. Našťastie som si to ale včas uvedomila a snažila sa prekonať, takže som si zaobstarala online hodiny v reálnom čase ako  zoom call tréning s trénerom. Toto mi asi najviac pomohlo a musím povedať, že to bola veľká zmena, ale aj veľká záchrana. Samozrejme k tomu v rámci  možností aj  výlety do prírody a podobne.

 

 

6.    Zvládate sa počas lockdownu udržiavať vo forme? Ak áno, vďaka čomu?

Áno, najviac mi pomáhajú trénery z fit centra, do ktorého som chodievala ešte pred pandémiou, keď som bola doma na Slovensku a ktorí ma pripravovali aj na súťaž Miss Slovesnko. Niekedy tiež siahnem aj po videách voľne dostupných na internete.

7.    Máte počas pandémie problém ustrážiť si zdravú stravu alebo dostatočný pohyb?

Ako som už vyššie spomínala, mala  som taký chvíľkový zlom, ale prekonala som ho, takže teraz s tým už veľký problém nemávam.

 

 

8.    Venujete sa aj nejakým duchovným alebo mentálnym cvičeniam? Čo vám pomáha udržiavať si v tomto období pozitívnu myseľ? Čo je pre vás najlepšou psychohygienou?

Snažím sa meditovať pomocou vedených  meditácií od dr. Joe Dispenzu 1 krát  denne ale aj formou prechádzky do prirody, kde si, ako sa hovorí, vyčistím hlavu. Snažím sa vždy nech je to akákoľvek forma aspoň jedenkrát denne sadnúť si tak sama so sebou a pretriedit si svoje myšlienky rozanalyzovať si svoj deň a čo by som možno zajtra urobila lepšie, aby som so sebou bola spokojná. Potrebujem vždy aspoň hodinku počas dňa pre seba.


9.    Čo je pre vás najväčšou motiváciou k pohybu a zdravej strave (najmä teraz v tejto pandemickej dobe)?

Motivácia pre mňa asi vždy bola, je aj bude krásna postava, zdravé telo aj myseľ a samozrejme aj moja práca.

10.    Aké pozitívne účinky zdravého životného štýlu na sebe pozorujete?

Vidím to na pleti, odkedy som obmedzila sladké a začala piť viac vody, je úplne rozžiarená, ale aj na mojej nálade - vždy keď si zacvičím, nakopne ma to, lepšie sa mi spí, mám dobrý pocit a aj lepšiu náladu. Už si neviem prestaviť žiť inak.

 

 

11.    Čo je vaším tajným trikom, ako sa udržať v zdraví, forme a psychickej pohode?

Podľa mňa jediný tajný trik sme my sami. Všetko je to na nás, naša motivácia lebo si plníme svoje úlohy každý jeden deň, resp. každý jeden deň robíme niečo naviac pre svoje telo. Treba k tomu dávku výdrže, na výsledky si treba počkať, ale veď na dobré sa čaká (smiech). A nutná je aj vízia, lebo pokiaľ vieme, čo chceme, nikdy nás nič neodradí, aby sme si splnili svoj cieľ. Nehovorím že je to jednoduché, ale pokiaľ chceme a dávame do toho svoju energiu a čas, tak platí heslo a to doslovne "sky si the limit" (v preklade nebo je limit).

12.    Je niečo, čo vám v rámci zdravého životného štýlu robí problém alebo s čím bojujete? Aké sú vaše slabosti/neresti?

Momentálne som sa dostala do štádia, kedy už akoby nemávam problém s výkyvmi alebo slabosťami, ale  mala som také obdobie, kedy môj hlavný problém boli sladké a tučné jedlá, že by som pizzu jedla aj každý deň. Už ma to prešlo a možno aj kvôli tomu, že som sa nedala a stále, keď som na niečo z tohto zoznamu dostala chuť, proste som si radšej dala kúsok zeleniny, napríklad mrkvu a po chvíli ma to úplne prešlo. Keď som to takto opakovala viackrát, úplne som prestala mať na sladké alebo tučné jedlá chuť. Teraz by som povedala, že som asi skôr závislá na zelenine (smiech).

13.    Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí sa nevedia nakopnúť k zdravému životnému štýlu?

Ako som už vyššie povedala, nič nie je jednoduché, ale  čokoľvek budete chcieť, skôr či neskôr to dosiahnete. Veľakrát je to skutočne len otázka času, ale samozrejme, je to váš život a vaše telo a čo do neho dáte, to sa vám vráti. Ale ak sa o to pokusíte a ešte aj zotrváte, tlieskam, vyhrali ste.