Viete, ako si vďaka sebaláske zabezpečiť šťastný život?

Dominika Bleščáková | 29. apríl 2021
Viete, ako si vďaka sebaláske zabezpečiť šťastný život?

Ak sa vás spýtame, čo alebo koho máte najradšej na celom svete, ako dlho vám bude trvať, kým spomeniete samých seba?

Pojmy ako sebaláska, sebavedomie, sebahodnota či sebaúcta sa v dnešnej dobe skloňujú čím ďalej, tým viac. Začíname si byť vedomí toho, že ak chceme byť dobrí k druhým a vytvoriť tak "lepší svet", musíme začať v prvom rade od seba. Možno vám to už znie ako klišé, avšak ruku na srdce, keď si v rýchlosti prebehnete v mysli svoj bežný deň, koľko času skutočne venujete sebe a starostlivosti o svoje telo i dušu? Rovnako dobré je všímať si aj svoje "vnútorné monológy". Ako sa so sebou zvyčajne zhovárate - kriticky a uštipačne, alebo láskavo a tolerantne? Je v tom totiž obrovský rozdiel.

Buddha raz povedal: "Každý jeden človek si zaslúži lásku od seba samého presne tak isto, ako si ju zaslúžia od nás aj druhí ľudia." Prejavovať city voči blízkym nám je prirodzené, avšak keď dôjde rad na prejavovanie úcty k nám samým, začíname sa cítiť trápne, sebecky a "narcisticky". Avšak to je úplný omyl. Skutočná sebaláska nemá absolútne nič spoločné so sebeckosťou a mal by na nej denno-denne aktívne pracovať každý jeden z nás.

Sebaláskou k šťastnejšiemu životu?

Je vedecky dokázané, že sebaláska vedie k pocitu vyrovnanosti, spokojnosti a šťastia. Ako? Jednoducho. Človek, ktorý je spokojný a vyrovnaný sám so sebou, s tým, ako vyzerá, čo robí či ako sa správa nemá potrebu porovnávať sa s ostatnými. Takýto ľudia sa neľutujú, nezávidia, nesmerujú svoju pozornosť na druhých, ale na seba. Ak s niečím nie sú spokojní, nelamentujú nad tým, ale konajú. Nič nie je nemenné, na všetkom sa dá dopracovať a vždy sa dá dosiahnuť uspokojivý výsledok. V akejkoľvek oblasti života.

Sebaláska, sebavedomie, sebaúcta, sebahodnota - aký je medzi nimi rozdiel?

Sebalásku často odvodzujeme od anglických slov "self-love" a "self-care". Je však medzi nimi rozdiel. Zatiaľ čo "self-love" predstavuje sebalásku ako takú, self-care označuje starostlivosť o seba (či už po fyzickej alebo psychickej stránke) čo môže byť jedným z nástrojov sebalásky.  Ak si teda doprajete víkendový wellness, dáte si maskú na tvár, nalakujete si nechty, prečítate si v tichosti knihu alebo si uvaríte niečo zdravé pod zub, môžete si odfajknúť aktivity "self-care", automaticky to však neznamená, že máte vybudovanú dostatočnú sebalásku. Je to úzko späté aj so sebaúctou a sebahodnotou, teda tým, že si vážime samých seba aj napriek svojim nedokonalostiam či chybám a prijímame sa vo svojej podstate so všetkým, čo k nám patrí.

TEST: Ste závislí od cukru?
Prečítajte si tiež:

TEST: Ste závislí od cukru?

Našu sebaúctu a sebalásku zvyčajne otestujú práve krízové situácie v živote. Hádka s partnerom, obvinenie zo strany kolegu či zamestnávateľa alebo obyčajný , nevinný konflikt s predavačkou v obchode alebo úradníčkou na pošte. Všímajte si, ako sa v takýchto situáciách zvyknete zachovať. Staviate sa do útoku, preberáte všetku vinu na seba alebo asertívne komunikujete a argumentujete? Ak ste si práve uvedomili, že máte v tejto oblasti ešte nejaké medzery, nezúfajte, sebahodnota a sebaláska sa dá vybudovať v akomkoľvek veku a stačí na to pár jednoduchých krokov a cvičení.

15 konkrétnych krokov k zvýšeniu sebalásky

1. Začnite každý deň vďačnosťou za to, čo máte a kým ste - Či už to bude pri ustielaní postele, umývaní zubov alebo varení raňajok či kávy, prejdite si v mysli všetko, za čo ste na seba hrdí, na čo sa v daný deň tešíte, čo na sebe oceňujete. Choďte do úplných detailov a všímajte si každú drobnosť. Práve maličkosti sú tým, na čom záleží najviac.

2. Dbajte na vyváženú stravu - ste tým, čo jete, to platí do bodky. Zaujímajte sa o to, čo do seba dávate a dbajte na zdravú, vyváženú a plnohodnotnú stravu. Nezachádzajte do extrémov - nie sú vhodné žiadne drastické diéty ale ani denno-denné napchávanie sa fastfoodom. Začnite jesť vedome a všímajte si, čo vám robí dobre a čo nie. Strava dokáže byť úžasným prostriedkom, ako zo seba vydať maximum a cítiť sa vo svojom tele výborne a spokojne.

3. Hýbte sa, avšak hýbte sa preto, že svoje telo milujete a nie pre to, že ho nenávidíte - nenávisťou sa k sebaláske ešte nikto nedopracoval a ani vy nebudete výnimkou. Netlačte na seba, nerobte veci, ktoré sú vám "proti srsti" len za to, že ich robí niekto iní alebo že vám ich niekto odporučil. Ak neznášate beh, nenútte sa doňho, nájdite si radšej aktivitu, ktorá vám sadne a budete sa na ňu tešiť. Neskôr sa stane doslova vašou vášňou a deň bez pohybu sa vám už nebude ani počítať.

4. Neverte všetkému, čo vaša myseľ vyprodukuje - väčšina z nás má v hlave neustáleho kritika, ktorý na nás nenechá ani "nitku suchú". Pamätajte, že len ťažko by ste našli niekoho, kto vás hodnotí prísnejším okom ako vy sami a že druhí ľudia vnímajú vás či vaše úspechy oveľa pozitívnejšie, ako predpokladáte.

5. Obklopujte sa ľuďmi, ktorí váš inšpirujú a podporujú a rozlúčte sa s tými, ktorí vás ťahajú ku dnu - zotrvávanie v toxických vzťahoch dokáže narobiť nenapraviteľné škody. Je vedecky dokázané, že obete manipulátora, chronického žiarlivca či kritika si neveria, častejšie chorľavejú a nie sú schopní podať plnohodnotný výkon. Zbavte sa takýchto ľudí raz a navždy. Môže to byť zo začiatku veľmi ťažký a bolestivý krok, najmä ak ide o niekoho z vášho blízkeho okolia avšak z dlhodobého hľadiska vám to prospeje po všetkých stránkach. Vždy myslite predovšetkým na svoju bezpečnom a (fyzické aj duševné) zdravie.

6. Pochváľte sa a oslávte každý jeden svoj úspech - Aj ten úplne najmenší a "najobyčajnejší". Dobre vám na to môže poslúžiť "jar of success", teda nádoba, do ktorej si budete hádzať papieriky, na ktorých budete mať napísané, čo sa vám podarilo, za čo ste na seba pyšní a podobne. Kedykoľvek vás chytí slabá chvíľka alebo vás začne váš vnútorný kritik až príliš zhadzovať, stačí si prečítať niekoľko z týchto papierikov a razom sa budete cítiť lepšie.

7. Neporovnávajte sa s ľuďmi, ktorých skutočne nepoznáte - Prestaňte sa porovnávať s nastajlovanými modelkami v časopisoch či na sociálnych sieťach. To nie je ani zďaleka realita. Áno, aj tá nadokonalejšia bytosť na svete má kde tu vyrážku, znamienko, jazvu či celulitídu. A je to úplne v poriadku, je to ľudské a prirodzené. Snažte sa porovnávať len sami so sebou, s tým, ako ste vyzerali alebo kde ste boli pred rokom, dvoma, tromi. Bude vás to motivovať na sebe pracovať a posúvať sa vpred.

8. Robte veci, pre ktoré horíte vášňou - Poznáte tie chvíle, keď ste natoľko "zažratí" do momentálnej činnosti, že doslova pre vás okolitý svet prestáva existovať? V týchto chvíľach každá jedna bunka vášho tela doslova "žiari", uvoľnujú sa vám hormóny šťastia a zvyšuje sa vám dobrá nálada a celkový pocit spokojnosti. Je jedno, o akú aktivitu ide, u každého je to individuálne. Pre niekoho je to tanec, pre iného varenie, spievanie, prechádzky, šoférovanie, čítanie dobrej knihy, cvičenie, hranie s deťmi či nejaká umelecká tvorba. Fantázii sa medze nekladú, jednoducho si nájdite to pravé pre seba a venujte sa tomu každý deň aspoň 15 minút.

9. Každý deň pracujte na upokojení svojej mysle - V dnešnej dobe sme preexponovaní rôznymi vzruchmi, inofrmáciami, médiami. Je to už bežná súčasť našich životov, avšak pre našu myseľ to predstavuje stres. Dbajte na to, aby ste každý deň aspoň na pár minút vypli. Nie, nemusíte meditovať v lotosovom kvete. Pokojne si môžete oddýchnuť aj pri dobrej knihe, prechádzke, počúvaní podcastu alebo pri našom časopise. :) Ide len o to, prerušiť na chvíľku tok myšlienok a jednoducho len tak byť.

10. Buďte si vedomí svojich myšlienok - všímate si svoje vnútorné monológy? Snažíte sa ich nejako korigovať alebo ich jednoducho nechávate voľne plynúť? Je dobré začať si uvedomovať vzorce svojho premýšľania a najmä "samomluvy". Veľmi dobre v tomto prípade dokáže pomôcť denník. Zapisovanie si svojich myšlienok a najmä postojov či názorov na samých seba nám môže pomôcť odhaliť deštruktívny vzťah k sebe samým a zmeniť ich.

11. Naučte sa hovoriť NIE - Nie, nie ste povinní denno-denne sami vyupratovať celý dom, dokončovať prácu po kolegoch alebo voziť susedove deti každý deň do školy. Ak vám niečo nevyhovuje, zaťažuje vás to, otravuje, povedzte to. Slušne, ale rázne. Neberte si na svoje plecia viac, ako zvládnete, pretože ľudia to môžu začať veľmi ľahko zneužívať. Dajte najavo, že si vážite samých seba aj svoj čas a nerozdávajte sa tam, kde to nie je nutné.

12. Ak treba, požiadajte o pomoc - Nemusíte byť na všetko sami. Požiadať o pomoc nie je hanba a to v akejkoľvek oblasti. Na to máme jeden druhého, aby sme si v ťažších chvíľach podali pomocnú ruku. A rovnako tak ju zasa inokedy môžete podať vy druhým.

13. Majte realistické očakávania - Nikto na svete nie je nonstop šťastní, vysmiati a pozitívne naladení. To jednoducho nie je možné, ani keby sme sa akokoľvek snažili. My ženy to máme sťažené ešte tým, že počas mesiaca prechádzame určitými fázami cyklu, ktoré menia naše hladiny hormónov, čo výrazne ovplyvňuje aj naše prežívanie a náladu. Buďte si teda toho vedomí a v určitých obdobiach (ako napríklad pred či počas menštruácie) pristupujte k sebe (alebo k ženám vo vašom okolí) obzvlášť láskavo.

14. Nájdite si svoje "štastné miesto" - Či už to bude reálne miesto niekde vo vašom obľúbenom parku, lesíku či iba na záhradke, teraske či obývačke, alebo to bude miesto, ktoré si vytvoríte vo svojej mysli, berte ho ako také bezpečné miesto, vaše útočisko, do ktorého sa môžete skryť kedykoľvek to budete potrebovať.

15. Neberte sa príliš vážne - Berte život s ľahkosťou. Neprišli ste na tento svet na to, aby ste sa svojím výzorom alebo správaním niekomu zavďačili. Žite sami pre seba, pre svojich najbližších, pre to čo máte radi a uvidíte, ako sa celí rozžiarite.