Ako sa starať o pleť po štyridsiatke?

Redakcia | 18. január 2023
Ako sa starať o pleť po štyridsiatke?

Starostlivosť o pleť po štyridsiatke by mala byť prispôsobená zmenám, ktoré so sebou prináša vek a aj prípadné hormonálne zmeny, ktoré sa vyskytujú v období menopauzy.

Aká je pokožka po štyridsiatke?

Hlavné zmeny, ktoré sa objavujú s pribúdajúcimi rokmi:

  • Strata elasticity a pružnosti: Pokožka sa stáva menej pružnou a jemnejšou, čo môže viesť k vzniku vrások a tmavých kruhov pod očami.
  • Strata hydratácie: Pokožka je s pribúdajúcim vekom  menej hydratovaná, skôr či neskôr sa môžu objaviť aj suché škvrny či popraskané oblasti
  • Zvýšené vylučovanie kožného mazu: Pokožka sa stáva mastnejšou a náchylnejšou k prejavom podobných akné.

Čo pomôže udržať vašu pleť zdravú a mladistvú aj vo vyššom veku?

  • Nezabúdajte hydratovať aj zvnútra: Pitie dostatočného množstva vody pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zdravú.
  • Dbajte na kvalitný spánok: Počas spánku sa kožné bunky regenerujú a obnovujú, tvorí sa kolagén, ktorý pomáha zlepšovať hydratáciu pokožky a bojuje proti vráskam. Kvalitný spánok tiež pomáha udržiavať normálnu hladinu stresového hormónu, kortizolu. Jeho nadmerná produkcia môže viesť k predčasnému starnutiu pokožky. Aby ste udržali vašu pleť zdravú a mladistvú, odporúča sa spať aspoň 7-8 hodín.
  • Vyhnite sa fajčeniu a alkoholu: Fajčenie a nadmerné pitie alkoholu môžu viesť k predčasnému starnutiu pokožky.
  • Pravidelne cvičte a zamerajte sa na zdravú stravu: Pravidelný pohyb a zdravá strava sú tiež dôležité pre udržanie zdravia pokožky. Cvičenie pomáha zlepšovať krvný obeh a zvyšuje prísun kyslíka a živín do pokožky. Zdravá strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty pomáha udržiavať pokožku zdravú a mladistvú.
  • Používajte hydratačný krém s SPF faktorom: Hydratácia je dôležitá pre udržanie elasticity a pružnosti pokožky, zatiaľ čo SPF faktor  je dôležitý pre ochranu pred škodlivým UV žiarením.
  • Objavte vitamín C: Pokiaľ ho ešte nepoužívate, určite vyskúšajte! Vitamín C má silné antioxidačné vlastnosti a pomáha chrániť pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Vitamín C tiež pomáha zlepšovať produkciu kolagénu, čo je dôležitý proteín pre elasticitu a pružnosť pokožky.
  • Pred spaním si dôkladne vyčistite tvár: Užívanie kvalitných čistiacich produktov na tvár  pomáha odstraňovať nečistoty a prebytočný kožný maz, čím sa znižuje riziko tvorby zápalových procesov.
  • Používajte produkty na starostlivosť o pleť, určené vášmu veku: Existuje veľa produktov na starostlivosť o pleť, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre ženy po štyridsiatke, s obsahom prísad ako sú retinol, kyselina hyalurónová, kolagén, Q10  a vitamín C, ktoré pomáhajú zlepšovať stav pokožky.
  • Pravidelne navštevujte kozmetičku: Návšteva kozmetičky  pomáha udržiavať pokožku v dobrom stave. Špeciálne masáž tváre preukáže vašej pleti neskutočnú službu. Navyše je to vynikajúci relax a dôvod, ako sa nechať konečne rozmaznávať! Kozmetička vám môže podľa stavu a potrieb vašej pleti odporučiť aj špeciálne procedúry, ako je napr. mezoterapia...

Treba si však uvedomiť, že každá pokožka je iná a to, čo výborne zafunguje vašej kolegyni, nemusí tak dobre fungovať u vás. Preto  skúšajte rôzne produkty a postupy a nájdite si takú starostlivosť, ktorá bude maximálne vyhovovať práve tej vašej pleti.

Naše tipy v starostlivosti o pleť v tomto veku, ktoré dostanete v DM drogérii:

 dm drogerie markt

  • alverde NATURKOSMETIK denný krém, 50 ml
    Denný pleťový krém Vital s bio lupinovými peptidmi je určený na zrelú pleť. Vysokokvalitná receptúra s bio-peptidmi z lupiny, kyselinou hyalurónovou a organickým mandľovým olejom dodáva pokožke novú pružnosť a pevnosť a zaisťuje jej hladší vzhľad. Bez obsahu zložiek na báze minerálnych olejov, bez syntetických vonných a farbiacich látok, geneticky modifikovaných zložiek a syntetickej konzervácie. 
  • Mivolis kúra na pleť, 500 ml
    Tento výživový doplnok predstavuje roztok v ampulkách. Ampulky obsahujú cennú kombináciu vitamínov, zinku, kolagénových peptidov a kyseliny hyalurónovej. Vitamín C prispieva k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii pokožky. Spolu s vitamínom E chráni bunky pred oxidačným stresom. Niacín, biotín a zinok prispievajú k správnej funkcii pokožky. 
  • alverde NATURKOSMETIK nočný krém, 50 ml
    Prírodná starostlivosť o zrelú pleť Vital+ s olejovým komplexom je obzvlášť vhodný pre potreby náročnej, suchej a zrelej pleti nad 60 rokov. Špeciálne zloženie hydratuje a dodáva pokožke väčšiu pružnosť a novú energiu. Olejový komplex pozostáva z 3 olejov, Sacha Inchi oleja, arganového oleja a mandľového oleja. 
  • Balea pleťová maska, 16 ml
    Receptúra so 6-timi typmi kyseliny hyalurónovej poskytuje suchej pokožke intenzívnu vlhkosť. Jemné vrásky a linky sú redukované a pleť pôsobí objemnejšie a hladšie. Minerálny komplex medi, horčíka a zinku dodáva pokožke novú vitalitu. Receptúra tiež poskytuje upokojujúcu sviežosť a príjemný chladivý pocit. 
  • Balea pleťové sérum, 30 ml
    Pre viditeľne hladšiu a žiarivú pleť je tu pleťové sérum s vitamínom C! Sérum nabité vysokohodnotným vitamínom C chráni pokožku pred škodlivými vplyvmi životného prostredia,intenzívne ju hydratuje a zjemňuje. Hodnotné zloženie bojuje proti prejavom starnutia, pomáha tiež vyhladiť už existujúce jemné línie a drobné vrásky. Pokožka pôsobí oddýchnutým dojmom, je zrevitalizovaná. 
  • Balea očný krém, 15 ml
    Očný krém proti vráskam Q10 vyniká predovšetkým svojimi regenerujúcimi, zvlhčujúcimi a antioxidačnými účinkami na pokožku. Obsiahnutý koenzým Q10 aktívne podporuje regeneráciu pokožky. Omega komplex je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a zvyšuje odolnosť pokožky. Ľahká textúra krému sa rýchlo vstrebáva a zanecháva na pleti  jemný pocit. Pri pravidelnom používaní sa prvé vrásky redukujú po dvoch týždňoch.