Pleťové sérum: Ktoré si vybrať?

Lucia Gáborová | 4. október 2021
Pleťové sérum

Niektoré séra sú nositeľom jednej, hlavnej zložky (napríklad vitamín C, A, kyselina hyalurónová) a zameriavajú sa najmä na jeden hlavný problém, zatiaľ čo iné sú kombinované vzorce (napr. peptidy, AHA kyseliny, BHA kyseliny) a riešia celú škálu problémov.

S pribúdajúcim vekom sa veľa vecí zlepšuje, čo, žiaľ, neplatí o stave našej pokožky. Pigmentové škvrny, jemné linky, vrásky a celková povädnutosť sa neraz objavia skôr, než by sme si to želali. Na zvrátenie týchto problémov sa mnohé ženy spoliehajú na pleťové sérum. Séra sú ľahké, dobre absorbovateľné tekutiny na báze oleja alebo vody, ktoré sa nanášajú na pokožku. Zvyčajne sa dodávajú vo fľaštičkách s kvapkadlom a na ošetrenie celej tváre potrebujete iba niekoľko kvapiek.

Dobrou správu je, že na mnohé problémy našej kože medzi pleťovými sérami naozaj nájdeme riešenia, ktoré hľadáme. 

Načo nám je pleťové sérum?

Pleťové sérum nie je zvlhčujúcim prostriedkom, akým je napríklad pleťová emulzia alebo krém. Ide skôr o vysoko koncentrovanú formuláciu, ktorá je navrhnutá tak, aby rýchlo vsiakla do pokožky a zásobovala ju intenzívnou dávkou účinných látok. Podľa konkrétneho problému s pokožkou si môžeme sérum zacieliť presne na náš problém a typ pleti. 

Ako si vybrať to svoje sérum?

Niektoré séra sú nositeľom jednej, hlavnej zložky (napríklad vitamín C, A, kyselina hyalurónová) a zameriavajú sa najmä na jeden hlavný problém, zatiaľ čo iné sú kombinované vzorce (napr. peptidy, AHA kyseliny, BHA kyseliny) a riešia celú škálu problémov.

Ďalšími skvelými možnosťami pleťových sér zameraných napríklad na prevenciu vzniku predčasných vrások sú tie, ktoré obsahujú antioxidanty, vrátane čajových polyfenolov a resveratrolu. Retinol (forma vitamínu A), ktorý znižuje zápal, je ďalšou dobrou voľbou rovnako ako niacínamid (vitamín B3) či kolagénové sérum. 

ako si vybrať pleťové sérum

Sérum podľa konkrétneho problému

Vitamín C.

Zložka, ktorá by mala byť súčasťou každodennej starostlivosti o pleť všetkých vekových kategórií bez ohľadu na typ pleti. Je známy pre svoje rozjasňujúce schopnosti, bielenie pigmentových škvŕn a bojuje tiež proti predčasnému starnutiu pleti. Je veľmi účinným antioxidantom bojujúcim proti voľným radikálom vo vonkajšom prostredí. Preto je ideálne nanášať ho ráno na čistú pleť. Pozor: následne je nevyhnutné naniesť na tvár krém s ochranným faktorom! 

Tip:
Kupujte len vitamín C balený v tmavom skle. Prienik slnečného žiarenia jeho účinky značne oslabuje.

Kyselina hyalurónová.

Číra tekutina bežne produkovaná naším organizmom. S pribúdajúcim vekom, vplyvom ultrafialového žiarenia, cigaretového dymu a znečisteniu v ovzduší sa jej množstvo v pokožke znižuje. Môžete ju užívať aj v podobe výživových doplnkov, rovnako ako kolagén, a tiež nanášať na pokožku v podobe séra. Jej hlavnou úlohou je zvlhčovať a vaša pleť vďaka nej bude pružnejšia a dobre hydratovaná. 

Tip:
Nanášajte ráno a/alebo večer na odlíčenú, vyčistenú pleť ako prvý krok vašej pleťovej rutiny.

Vitamín A.

Je potrebnou látkou pre náš organizmus, presnejšie pre zdravie nielen našej pokožky, ale aj zraku, reprodukčných orgánov a imunitného systému. Je tiež silný antioxidant, čo znamená, že nás chráni pred voľnými radikálmi v prostredí. Nie je rozpustný vo vode, ale v tukoch. Nájdeme ho v mnohých potravinách, napr. v pečeni, rybom oleji, syroch, vaječnom žĺtku, obilninách a cereáliách, mrkve, paprike, tekvici, paradajkách, broskyniach, marhuliach, mangu atď. 

Ak existuje zázrak v kozmetickom priemysle víťaziaci hneď nad niekoľkými problémami, tak je to práve vitamín A a jeho formy. Retinol aj retinoidy sú formy vitamínu A. Retinol stimuluje produkciu nových kožných buniek, vďaka čomu pleť nadobúda mladistvý vzhľad. Stimuluje tiež produkciu kolagénu a bojuje tak proti predčasnému starnutiu. Retinoidy sa zasa používajú v dermatokozmetike na pokožku postihnutú akné. 

Pozor: Retinol aj retinoidy sa používajú len na noc. Reagujú na slnečné žiarenie, a preto denne používajte krém s ochranným faktorom, aj keď ich nanášate len večer. Vitamín A nesmú používať tehotné ženy. V takom prípade ho môžete nahradiť prírodnou formou, a to buď šípkovým olejom alebo bakuchiolom. 

Tip:
Na to, aby ste videli pri aplikácii vitamínu A výsledky na koži, ho musíte používať dlhodobo. Výsledky neuvidíte zo dňa na deň, ale až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. 

AHA a BHA kyseliny.

Ide o typy hydroxykyselín. Ich úlohou je exfoliácia, teda zbavenie pleti odumretých buniek. V závislosti od koncentrácie môže súvisiaci produkt odstrániť odumreté kožné bunky z povrchu pokožky alebo môže odstrániť celú vonkajšiu vrstvu (tzv. chemický peeling). Nedá sa povedať že by bol jeden druh lepší ako druhý. Obidve skupiny sú veľmi účinnými exfoliantmi. Poradia si s akné, zmierňujú zápalové procesy pri akné, čistia póry, vyrovnávajú tón pleti, zlepšujú celkovú textúru pleti, odstraňujú odumreté kožné bunky.

Medzi AHA (alfa-hydroxy kyseliny) patrí kyselina glykolová, mliečna, vínna, citrónová, jablčná, mandľová. Sú to ovocné kyseliny rozpustné vo vode. Sú primárne určené na kožné problémy, akými sú hyperpigmentácia, drobné jazvičky, zanesené póry, jemné linky a vrásky, nejednotný tón pleti. 

Do skupiny BHA kyselín patrí najmä kyselina salicylová a tiež forma kyseliny citrónovej, ktorá sa primárne klasifikuje ako AHA kyselina. Kyselina salicylová je primárne určená na mastnú, aknóznu pleť, zmierňuje tiež zápal a začervenanie sprevádzajúce práve tento typ pleti. Kyselina citrónová v tejto forme reguluje tvorbu kožného mazu a čistí póry. 

Tip:
S kyselinami začínajte veľmi opatrne. V prvom kroku použite najslabšiu možnú koncentráciu raz do týždňa a začnite len na malej ploche kože. Postupne ich môžete používať častejšie, rozhodne však nie denne. Kyseliny nanášajte večer. Vždy ráno použite krém s ochranným faktorom. Pri začervenaní či inej forme alergickej reakcie ihneď vysaďte. 

Ako sérum správne používať

Sérum aplikujte na odlíčenú a vyčistenú pleť vždy ako prvé. Ak nanášate sérum v olejovej forme, tvár najskôr postriekajte minerálnou vodou v spreji, až na mierne vlhkú pleť naneste olejové sérum. Po nanesení séra chvíľu počkajte, až potom nanášajte váš hydratačný krém a krém s SPF.

Pozor na kombinácie sér

Niektoré séra, ktoré obsahujú každé svoju účinnú látku, nie je vhodné kombinovať. Nemali by ste kombinovať napríklad retinoidy a retinol s vitamínom C a kyselinami. Vitamín C používajte ráno, retinol a retinoidy večer a kyseliny napríklad 2x týždenne večer. V tieto dva večery retinol/retinoidy nepoužijete.