Čo spôsobuje nadmerné mastenie pleti?

Lucia Gáborová | 26. jún 2019
mastná pleť, pokožka, riešenie, krém, starostlivosť, pokožka, ako na mastnú pleť, gél, vyrážky, pupienky, póry, upchatné póry

Mastná pleť rozhodne nie je len problémom tínedžerov. Zvykne sa vám často lesknúť pleť, rozšírené póry vám „zhltnú“ v priebehu dňa starostlivo nanesený mejkap a po zobudení máte na tvári o niekoľko bielych pupienkov viac? Vitajte vo svete mastnej pleti.

Pravdou je, že každá pleť produkuje kožný maz známy tiež pod názvom sébum. Niektorá však menej, iná viac a práve vtedy sa potýkame s rýchlo a nadmerne sa mastiacou pleťou.

Príčiny mastnej kože zahŕňajú genetické faktory, vplyvy životného prostredia a životného štýlu.

Aj keď nie vždy je možné úplne sa zbaviť mastnej pleti, môžete podniknúť kroky, aby sa vaša pleť mastila menej. Kľúčom je zdravá životospráva a vhodne zvolené kozmetické prípravky na ošetrovanie pleti.

Čo spôsobuje nadmerné mastenie pleti  

Naše telo produkuje kožný maz, ktorý pomáha udržať pokožku jemnú a vláčnu, no ak ho produkuje príliš veľa, výsledkom často bývajú zapálené, upchaté póry a nadmerný lesk pokožky, čo je odrazovým mostíkom pre tvorbu akné. Za mastnou pleťou stoja najmä dva rozhodujúce faktory: genetika a hormonálna činnosť organizmu.  

Mastná pleť je medicínsky označovaná ako seborrhea a je spôsobená nadmerným kožným mazom nahromadeným v póroch.

V puberte a počas obdobia hormonálnej nerovnováhy (tehotenstvo, obdobie po pôrode, menštruácia, menopauza atď.) produkujú olejové žľazy oveľa viac kožného mazu. Ten sa zmieša s odumretými kožnými bunkami a táto zmes upchá póry, ktoré sa následne zapália a vyústia do boľavých vyrážok. Nemusí to však znamenať, že budete mať mastnú pleť po celý zvyšok života a ak áno, je potrebné naučiť sa o takúto pleť správne starať.  

Prečo sa pleť nadmerne mastí aj v dospelom veku  

Jednou z výhod dospelosti je miznúce akné a nadmerne sa mastiaca pleť. Neplatí to však pre každého. Rovnako ako hormonálna nerovnováha u tínedžerov, aj u dospelých ľudí kolísanie hormónov prináša zapálené miesta a zvýšenú produkciu séba. Je to jednoducho vlastnosť pleti, s ktorou je potrebné sa naučiť žiť. Našťastie je možné zmierniť prejavy nadmerne sa mastiacej pleti aj v období dospelosti vhodne zvolenými kozmetickými produktmi.  

Ako teda môžeme zredukovať nežiaduci lesk na tvári?  

Pravidelné čistenie

Každodenné čistenie tváre šetrným prípravkom s obsahom účinných látok na vyrovnanie mazotvorby by malo byť samozrejmosťou.

Tvár je potrebné čistiť ráno aj večer v každom prípade, či sa už líčite alebo nie.

Len tak dokonale odstránite z tváre odumreté bunky, prach a nahromadený kožný maz, ktorý, ak sa z tváre pravidelne neodstraňuje, upcháva póry. V prípade, že chodíte cvičiť, noste si so sebou v taške s úborom na cvičenie aj micelárnu vodu a po cvičení vatovým tampónom s niekoľkými kvapkami micelárnej vody zotrite z tváre všetok pot nahromadený pri fyzickej aktivite.  

Hydratácia

To, že mastnú pleť netreba krémovať je len mýtus. Ak svoju tvár priveľmi odmasťujete nevhodne zvolenými agresívnymi prípravkami na akné s obsahom alkoholu a iných látok, ktoré ju vysušujú, vaša pleť bude reagovať presne tak, ako nechcete: ešte vyššou produkciou mazu. Preto je žiaduce jej po odlíčení a vyčistení dopriať ľahkú, nemastnú hydratáciu.  

Zmatnenie

Okrem dôsledného čistenia existuje niekoľko spôsobov, ako môžete počas dňa bojovať proti nežiaducemu lesku. Jedným z nich je používanie zmatňujúcich papierikov. Je šikovné mať ich vždy poruke v kabelke a odsať prebytočný lesk vždy, keď je to potrebné.

Používajte len neparfumované papieriky a nikdy nimi pleť nešúchajte, aby ste ju nepodráždili.

Papierik vždy len jemne priložte na časť tváre a opatrne postupujte ďalej. Papieriky odsajú maz bez toho, aby nasali aj mejkap, bronzer či lícenku. Následne tvár poprášte fixačným púdrom.  

Špeciálna starostlivosť

Minimálne raz až dvakrát za týždeň používajte čistiacu masku. Nanášajte ju vždy na dokonale odlíčenú a vyčistenú pleť. Maska absorbuje a rozpustí kožný maz nahromadený v póroch a stiahne zápal. Jej pravidelným používaním docielite čistejšiu, menej sa mastiacu pleť.  

Nezabúdajte na SPF

Nadmerné slnenie môže stav vašej pleti ešte viac zhoršiť. Nielenže má nežiaduce účinky na akné a tvorbu pigmentových škvŕn, ale aj urýchľuje starnutie. Nezabúdajte, že koža ma fantastickú pamäť. Zapamätá si každé jedno spálenie už od útleho veku. Preto minimálne od jari do jesene používajte každé ráno pleť s ochranným faktorom. Vyberajte však opäť krém s ľahkým, nemastným zložením a najmä neparfumovaný. Hutné opaľovacie krémy by vašu pleť len zbytočne upchávali a ich parfumácia by vás mohla dráždiť.  

Pre mastnú pleť platí ZÁKAZ:  

Vytláčania

Ak sa vám upchatý pór zapáli a na tvári sa odrazí v podobe červenej vyrážky, v žiadnom prípade doňho nechoďte rukami. Zakúpte si v lekárni salicylový lieh (koncentráciu vhodnú pre váš vek vám poradí lekárnička alebo lekárnik), opatrne do nej namočte vatovú tyčinku a tou jemne vyrážku vydezinfikujte.

Pozor: salicylový liek za žiadnych okolností nenatierajte na celé plochy tváre! Je určený len na lokálne ošetrenie zapáleného vriedka. 

Používania mastných krémov a mejkapov

Hutné krémy vám len zbytočne upchajú póry a stav vašej pleti sa len a len zhorší. Pre váš typ pleti, nech už máte štrnásť, tridsaťpäť alebo štyridsaťosem rokov platí, že môžete používať len ľahké, nekomedogénne krémy (nekomedogénny = neupchávajúci póry). Mejkap voľte tiež ľahký, bezolejový alebo minerálny.  

Aplikácie tonerov s obsahom alkoholu

Alkohol je všeobecne pre pleť priveľmi agresívny. Pleť nadmerne vysušuje a tá sa bráni tým, že sa začne mastiť ešte viac. Vaša pleť môže naň zareagovať aj začervenaním a postupne sa pod vplyvom takýchto prípravkov zmení na citlivú, náchylnú na alergické reakcie. Používajte výlučne toner bez obsahu alkoholu.  

Výhody mastnej pleti  

Netrápte sa. Napriek tomu, že mastný typ pleti so sebou prináša celú škálu problémov, má aj svoje výhody. Viacerí odborníci na starostlivosť o pleť sa zhodujú v tom, že mastná pleť starne pomalšie.

Vyššia produkcia séba, než u suchej pleti, má za následok, že nebudú tak skoro na vás badateľné jemné linky a vrásky.

Možno sa z mastnej pleti zatiaľ netešíte, no vďaka správnej starostlivosti z nej budete mať perfektnú „parťáčku“ vo vyššom veku.

Pozor na jedálniček

Potraviny, ktoré konzumujeme majú tiež značný vplyv na stav našej pleti.

Pripravujeme: Riešenia pre mastnú pleť priamo z vašej kuchyne