Keď pleť začne starnúť. S čím treba počítať okrem pribúdajúcich vrások?

Jana Trundová | 26. január 2018
Keď pleť začne starnúť. S čím treba počítať okrem pribúdajúcich vrások?

Dôležitá praktická rada: Ak ste doteraz svoju starostlivosť sústredili hlavne na tvár a zabúdali na krk a dekolt, zmeňte to. Vy predsa viete, že tieto partie ľahko prezradia váš biologický vek. Špeciálne krku venujte intenzívnu starostlivosť.

S čím počítať okrem pribúdajúcich vrások?

Pribúda lentigo, čiže pečeňové alebo starecké škvrny

To sú tie hnedé škvrnky, ktoré neľútostne prezrádzajú vek. Najčastejšie sa objavujú na miestach vystavených slnku, čiže na chrbtoch rúk, na tvári a na nohách. 

Už po štyridsiatom roku veku sa začínajú na koži tu a tam objavovať drobné červené škvrnky. Sú to višňové angiómy, a nevyhne sa im viac ako 85 percent ľudí vo vyššom veku.

Sú len estetickým problémom, nesignalizujú ochorenia. Spôsobuje ich dilatácia krvných ciev. Najviac ich býva na tele, nie na končatinách.

Nepríjemné je, keď sa na tele (hlavne na končatinách) začnú objavovať modriny zvané purpura. Sú dôsledkom straty spojivového tkaniva v pokožke. Objavujú sa vo chvíli, keď je starnúca pokožka príliš krehká, tenká a v podstate bez tuku. Starnúca pokožka je krehká. Vysušuje sa, lúpe sa, nie je pružná. 

Seboroické keratózy

Vyzerajú ako bradavičky. Tieto hnedé vyvýšené škvrny sú väčšinou len estetickým problémom, s ktorým si ľahko poradí kožný lekár. Po 40. roku veku u žien a po 50. roku veku u mužov sa na pokožke objavujú drobné kožné útvary, ktoré vyzerajú ako nádorčeky a máte tendenciu ich zoškrabať.

Vyskytujú sa najmä v miestach väčších trení a tam, kde je koža veľmi voľná. Tiež sú väčšinou neškodné, napriek tomu lekári pre istotu odporúčajú, aby ich prezrel dermatológ. Väčšinou ich tiež odstráni.

Určite neprehliadnite aktimické keratózy

Vznikajú zo žiarenia, teda hlavne na miestach, ktoré boli dlhodobo vystavované slnku a potenciálne sú zhubné. Vyzerajú ako malé tmavošedé bradavice a keď si na ne siahnete, sú drsné, tvrdé. S nimi určite zájdite k lekárovi a nechajte si ich odstrániť.

Vedeli ste, že... na koži, ako najväčšom orgáne v tele, sa proces starnutia prejavuje najviac?

Keby ste sa pozreli na bunky svojej pokožky s odstupom času pod mikroskopom, možno by vás prekvapilo, ako staro vyzerajú. Sú akoby zodratejšie a väčšie, menej k sebe priliehajú.

Keď sa prestanú deliť, veľmi rýchlo starnú. Každá kožná bunka sa v priebehu života rozdelí asi päťdesiatkrát. Tento proces regulujú teplomery, čo sú sekvencie DNA, ktoré označujú konce chromozómu.

Chránia zdravie buniek a človeka pred nádorovým ochorením. Pri každom bunkovom delení sa teplomery skracujú a keď sú veľmi krátke, bunkové delenie ustáva a degeneratívne procesy v pokožke sa rozbiehajú naplno.