Neželaná hyperpigmentácia: ako jej predchádzať?

Iveta Štecová | 25. apríl 2019
hyperpigmentácia, prevencia, flaky, flaky na tvári, flaky na koži, kožné flaky, škrvny na koži, pigmentové škvrny, melasma

Hyperpigmentáciu má na svedomí UV žiarenie, ktoré stimuluje pigmentové bunky melanocyty k produkcii kožného farbiva melanínu. Vďaka produkcii melanínu sa pleť stáva tmavšou. Lenže keď je produkcia melanínu nadmerná a opakovaná, môže dôjsť k tomu, že tmavé škvrny na našej pleti už zostanú. A tak vzniká hyperpigmentácia.

Udržiavajte pleť chránenú pred slnečnými lúčmi, noste klobúk a ochranné oblečenie

Celkovo sa vyhýbajte UV lúčom, najčastejším spúšťačom vzniku melazmy a pigmetácií. Používajte opaľovacie prípravky s ochranným faktorom aspoň 30, obsahujúce kysličník titaničitý alebo oxid zinočnatý. Natierajte sa aj počas zamračených dní, UV svetlo preniká aj cez oblaky. Krém aplikujte znovu každé dve hodiny.

Vyhýbajte sa vosku

Ochlpenie odstraňujte radšej iným spôsobom. Vosk totiž dráždi pokožku a môže zhoršiť pigmentácie. Poraďte sa s dermatológom o bezpečnejších metódach.

Vysaďte dráždiacu kozmetiku

Mydlá, gély či mlieka by mali byť jemné a nekomedogenické. Všetko, čo pokožku irituje, zhoršuje melazmu a pigmentácie. 

Prognóza a liečba

Výhľad je v mnohých prípadoch melazmy dobrý. Rovnako, ako sa stav dlho vyvíja, sa aj dlho lieči. Niekedy sa pigmentácia úplne nevytratí, ale so správnym ošetrením je menej viditeľná.

Sivé a hnedožlté fľaky sa môžu vplyvom slnka, tehotenstva, antikoncepcie či hormonálnej terapie znova objaviť. Všetko závisí od typu vašej pokožky.

Klinické štúdie s prírodnými látkami

Existujú klinické štúdie skúmajúce prírodné látky podávané orálne a ich vplyv na liečbu melazmy. Spolu s iným druhom liečby môžu výrazne pomôcť k odstráneniu melazmy.

Týmito látkami sú:

Extrakt z hroznových jadier

Istá japonská štúdia skúmala efekt extraktu z hroznových jadier, silného antioxidantu, na melazmu. Japonské ženy ho orálne užívali 5 – 6 mesiacov a bolo pozorované zosvetlenie pleti a mierne zníženie pigmentu u 16 z 23 skúmaných žien. Index melanínu sa taktiež znížil.

Z toho vyplýva, že extrakt z hroznových jadier je efektívny v redukcii hyperpigmentácie u žien s melazmou. Prvé výsledky boli viditeľné o 6 mesiacov, s ďalším užívaním sa stav naďalej zlepšoval.

Extrakt z papraďovitej rastliny Polypodium Leucotomos

Extrakt z papraďovitej rastliny chráni pokožku pred slnečným poškodením a jeho fotoprotektívne účinky boli potvrdené dobrovoľníkmi. Je efektívny aj pri liečbe kožných ochorení ako vitiligo, psoriáza, idiopatická fotodermatóza, atopická dermatitída, melazma a postzápalová hyperpigmentácia. Istý výskum dokázal jeho pozitívny účinok na melazmu už po 12 týždňoch aplikácie.

Vitamíny A (beta-karotén), C, E, a procyanidín

Orálny procyanidín je hlavnou aktívnou zložkou extraktu z francúzskej prímorskej borovice. Cyanidín sa nachádza aj v zelenom čaji a extrakte z hroznových jadier. Obsahujú polymérové reťazce flavonoidov a majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Ženy užívajúce kombináciu procyanidín + vitamín A, vitamín C a vitamín D zaznamenali výrazný pokles hladiny pigmentácie na svojich lícach.

Po 8 týždňoch užívania štúdia potvrdila bezpečnosť a účinnosť kombinácie zložiek pre liečbu epidermálnej melazmy.

Stredomorská strava ako prevencia

Jedna štúdia skúmala vplyv stredomorskej stravy na pacientov s melazmou v Taliansku. Preventívne vlastnosti boli dokázané pri konzumácii rýb a morských plodov bohatých na omega-3 mastné kyseliny, pití čaju a príjme ovocia a zeleniny (mrkva, karfiol, listová zelenina, citrusové ovocie). Takáto strava dokáže telo ochrániť aj pred melanómom a vo všeobecnosti pred nežiaducimi vplyvmi UV lúčov.  

Céčko

Vitamín C posilňuje aj prirodzenú obranyschopnosť organizmu a tiež pomáha pleti brániť sa proti nepriaznivým podmienkam.

Zaraďte preto do svojej stravy dostatok citrusov a ďalších plodov bohatých na vitamín C, ako sú napríklad rakytník, šípky, ríbezle alebo kivi.

Céčko patrí medzi najsilnejšie prírodné antioxidanty, navyše pomáha bieliť nežiaduce pigmentové škvrny na pokožke.