Plastické operácie prsníkov.

Dagmar Baluchová | 21. január 2017
Plastické operácie prsníkov.

Ženská nespokojnosť má mnoho tvárí, no našťastie, niektoré jej odtiene je už možné „vylepšiť“. Plastická operácia prsníkov môže vyriešiť rozčarovanosť z výzoru vlastných pŕs.

Asi najobdivovanejšia časť ženského tela robí, paradoxne, mnohým ženám vrásky na tvári. Súčasná medicína však ponúka aj v tomto smere viacero riešení tam, kde príroda, povedzme to nadnesene, trochu ubrala, pridala či zaúradoval vek. Jednou z možností plastickej chirurgie v tomto smere je modelácia prsníkov.

Prsia sú jednoznačne najkrajším symbolom ženy. Robia z nás bohyne, ale i matky.

Tvar, symetria a veľkosť pŕs má vplyv na celkový výzor ženy, ale aj na jej pocit zo seba samej. Ak je žena so svojimi prsiami spokojná, zvyčajne sa to prejavuje aj na jej vystupovaní a sebavedomí. Platí to aj naopak, nespokojná žena sa za svoje prsia hanbí. 

Dôvodov, pre ktoré čoraz viac žien vyhľadáva služby plastických chirurgov kvôli svojim prsiam,  je však nepomerne veľa a doslova možno povedať: čo žena, to iný príbeh.

Niektoré dôvody sú zdravotné, prevažujú však príčiny estetické. 

Plastické operácie prsníkov

Niektoré ženy sa rozhodnú pre operačný zákrok na svojich prsníkoch z dôvodov zdravotných. Ide najmä o rekonštrukčné operácie, v rámci ktorých sa riešia vývojové odchýlky, napríklad nedostatočný vývin jedného alebo oboch prsníkov, asymetrie veľkosti, či úpravy prsníkov po prekonaných, napríklad nádorových ochoreniach, problém vpáčených bradaviek.

Estetické dôvody viac súvisia so zmenami na prsníkoch najmä vplyvom tehotenstiev, dojčenia a  menopauzy. 

  • modelácia prsníkov (mastopexia),
  • zväčšovanie prsníkov (augmentácia),
  • zmenšovanie prsníkov (redukcia).

Modelácia prsníkov

Mastopexia,  je operáciou, ktorej cieľom je zlepšiť tvar a pevnosť prsníkov. Pokles prsníka môže byť vrodený alebo získaný,  ako napríklad  následok po tehotenstve, dojčení, ale najčastejšie k nemu dochádza po schudnutí, alebo aj vplyvom veku, keď  prsia klesajú a menia svoj tvar a veľkosť. 

Modelácia prsníkov môže prsia pozdvihnúť, vyformovať a odstrániť nadbytočnú kožu. Prsníky tak po operácii získavajú pevnejší a mladistvejší vzhľad.

Kto môže túto plastickú operáciu absolvovať a kedy?

Mastopexia je indikovaná pre ženy v každom veku. Všeobecne sa odporúča uvažovať o tomto zákroku až v období, keď má žena stabilnú hmotnosť a neplánuje v budúcnosti chudnúť.  Je vhodná aj pre ženy pred, počas alebo po menopauze. Ak je dôvodom pre zákrok úraz alebo ochorenie, vek nehrá rolu, no žiadna z podobných plastických operácií sa nevykonáva pred 18. rokom veku.

Keď je žena rozhodnutá...

Tento operačný zákrok prináša jednoznačne viditeľné výsledky, i ked nevedie k veľkým objemovým zmenám, ako pri zmenšení či zväčšení prsníkov. V niektorých prípadoch je kombinovaný s augmentáciou – vložením implantátu, vtedy dochádza aj k väčšej zmene veľkosti prsníkov. 

Plastický chirurg musí pri konzultácii zistiť,  aké sú predstavy pacientky a čo chce dosiahnuť. Musí jej jasne vysvetliť, aké výsledky  môže po operácii očakávať, aké bude hojenie a kde budú jazvy. Modelácia prsníkov je operáciou zaťaženou nízkym percentom komplikácií, napriek tomu pacientka musí byť oboznámená aj s možnými rizikami, ktoré sa spájajú s každou plastickou operáciou. 

Po rozhodnutí sa pre zákrok je dôležité, aby žena dodržala všetky odporúčania, ktoré jej lekár ozrejmí. Napríklad výber termínu operácie s ohľadom na jej menštruačný cyklus, absolvovanie potrebných predoperačných vyšetrení, neužívanie liekov na riedenie krvi, nefajčenie a podobne. 

Samotná plastická operácia

Modelácia prsníkov, aj kvôli svojej náročnosti, sa vykonáva v celkovej anestézii a trvá približne 1 až 3 hodiny. Ak sa spája s inými operačnými zákrokmi, trvanie môže byť ešte dlhšie.

Podstatou zákroku je vedenie rezu okolo bradavky a vertikálne smerom pod prsnú ryhu. Uvoľnenie bradavky je potrebné na to, aby mohla byť jej poloha neskôr prispôsobená novému tvaru prsníkov. Prsníky sa počas operácie podvihnú, respektíve vymodelujú do požadovaného tvaru a ich finálny vzhľad sa dotvorí zmenšením ochabnutej kože, ktorá nový tvar prsníkov spevní. 

Pooperačný režim 

„...zobudím sa a bude zo mňa iná žena.“ Tak úplne to ale nefunguje. Koža na prsiach je veľmi jemná a hojenie je samo osebe dlhodobý proces. Výsledok operácie k úplnej spokojnosti je preto viditeľný až po 3 - 6 mesiacoch.

Po prebratí sa z anestézie môže ženu prekvapiť opuch prsníkov a následná mierna bolestivosť, ktoré sú však pri takomto type zákroku očakávané. Žena ostáva po modelácii na pozorovaní do ďalšieho dňa, potom je prepustená domov. Na klinike pacientke lekár môže podať lieky na tlmenie bolesti. 

Po návrate domov môže bolestivosť či nepríjemné pocity v operovaných oblastiach tlmiť voľnopredajnými liekmi proti bolesti, ktoré jej odporučí lekár. Pre konečný efekt operácie je dôležité nosenie fixačnej podprsenky, a to až po dobu najmenej 5 týždňov po operácii. Tá pomáha fixovať prsia a chráni ich pri pohybe a v spánku. Žena sa musí tiež šetriť, až po dobu 6 až 8 týždňov sa vyhýbať náročnej fyzickej záťaži. Na návštevu solária alebo opaľovanie sa by mala zabudnúť aspoň 6 mesiacov po operácii, najmä kvôli nepriaznivému vplyvu žiarenia na hojenie, respektíve sfarbenie čerstvých jaziev. 

Komplikácie po operácii prsníkov

Jazvy nezmiznú nikdy.

Každý operačný zákrok a narkóza je vždy spojená s určitou mierou rizika.  Súčasná plastická chirurgia je však na takej vysokej úrovni, že komplikácie, aj vďaka prísnemu manažmentu vedenia zákrokov, sa vyskytujú iba veľmi zriedkavo.

Pre plastické operácie prsníkov sú však typické isté komplikácie, ktoré sú súčasťou regenerácie. Patria medzi ne pooperačné opuchy, ktoré sa postupne vstrebú počas 1 až 3 mesiacov od operácie. Asi 2 mesiace po zákroku zvyknú v dolnej časti prsníkov pretrvávať kožné záhyby, ktoré neskôr spontánne vymiznú.

Vnútorné hojenie modelovaných tkanív taktiež potrebuje niekoľko mesiacov, počas ktorých sa prsia postupne usádzajú, upravuje sa vzdialenosť medzi bradavkou a podprsníkovou ryhou a prsia postupne získavajú prirodzený konečný vzhľad.

Jazvy sa postupne zjemňujú a blednú v priebehu 1 roka, avšak úplne nezmiznú nikdy. Vznik infekcií, zmeny pigmentácie, zmeny na bradavkách, prípadne nevyhovujúci vzhľad prsníka sú veľmi zriedkavé komplikácie. Navyše, ak sa žena po zákroku predsa len rozhodne pre tehotenstvo, nie je ničím obmedzená, pretože v rámci modelácie prsníkov nedochádza k redukcii mliečnej žľazy.

Môže vás zaujímať:
Trápia vás padnuté očné viečka? Pomôže vám plastika.
Operácia očných viečok, čo vás zaujíma?