Tajomstvo PEVNÉHO (pekného) KRKU

Iveta Štecová | 8. marec 2024
krk, pleť, zdravie, ako si udržať pevný krk, pokožka, pleť,

Často to vidíme: ak je aj pleť krásna, hladká a dokonalá, možno dotknutá neinvazívnymi zásahmi, krk vždy prezradí skutočný vek. Občas ho však vie i pridať. Vrásky na krku nelahodia žiadnej z nás, poďme sa na ne však pozrieť zblízka a ukázať si, ako sa o túto časť tela starať tak, aby bola krásna.

PRÍČINY, PREVENCIA A NAJLEPŠIE NECHIRURGICKÉ PROCEDÚRY

Vrásky na krku sa často považujú za znak starnutia, ich vzniku však môžeme predchádzať a kontrolovať ho zmenou životného štýlu. Mnoho kozmetických produktov prispieva k redukcii viditeľnosti vrások: hľadajte výrobky obsahujúce vitamín C, retinol a alfa hydroxidové kyseliny. Existujúce vrásky na krku môžete ošetriť rôznymi domácimi procedúrami, ktoré aj napriek svojej neinvazívnosti dokážu priniesť viditeľné výsledky. Mnohí z nás vykonávame každodennú kozmetickú rutinu s dôverou, že tým zlepšíme náš vzhľad a zmiernime viditeľnosť jemných liniek. Krk však často zanedbávame, i keď je citlivejší na tvorbu vrások ako ktorákoľvek iná časť tela.

STARNUTIE

Vekom klesá tvorba kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za elasticitu a silu pokožky. Výsledkom je ochabnutá pleť so sklonom k vráskaveniu.

SLNENIE

Vystavovanie sa slnku spôsobuje, že UV žiarenie preniká do pokožky a spôsobuje poškodzovanie buniek. Časom vedie až k predčasnému starnutiu, nazývanému „fotostarnutie“.

DRŽANIE TELA

Držanie tela má vplyv na tvorbu vrások na krku. Dlhodobé otočenie hlavy smerom nadol spôsobuje vráskavenie, vyhnite sa preto nadmernému pozeraniu do mobilu. Tento jav sa však môže vyskytnúť aj počas spánku.

OŠETRENIE A PREVENCIA

Existuje mnoho procedúr, ktorými môžete efektívne zmierniť viditeľnosť liniek a vrások na krku. Niektoré z nich môžete vyskúšať aj doma. Nevynechávajte ani preventívne opatrenia, ktorými redukujete efekt slnka a starnutia.

Vrásky na krku môžu byť spôsobené kombináciou rôznych faktorov, vrátane prirodzeného procesu starnutia, vystavovaniu slnku, držania tela, fajčenia či pitia alkoholu.

OCHRANNÝ OPAĽOVACÍ PRÍPRAVOK

Každodenné používanie ochranného opaľovacieho prípravku predchádza efektom foto starnutia, vyberte si však produkt s ochranným faktorom aspoň 30. Aplikujte ho každé dve hodiny, aby ste boli dostatočne chránení počas celého dňa.

 

 

VČASNÁ PREVENCIA

Vystavovanie sa slnku, životný štýl, poloha, v ktorej spíme, strava a každodenná starostlivosť sú zodpovedné za 80 % viditeľných známok starnutia. Nikdy nie je neskoro začať s preventívnymi opatreniami, avšak ochrana pleti v skorom veku prináša najlepšie výsledky.

PROCEDÚRY PROTI VRÁSKAM NA KRKU

PEELING

Exfoliácia odstráni odumreté bunky z povrchu pokožky, zjemní ju a zosvetlí. Pravidelný peeling podporí produkciu kolagénových buniek a zabezpečí pleti pružnosť a vypnutosť. Chemický peeling obsahuje zložky ako kyselinu glykolovú, citrónovú a ovocnú, ktoré odstraňujú kožné bunky. Sú bezpečné a pochádzajú z prírody, takže sa ich nemusíte obávať.

Vyskúšajte domáci PEELING S ANANÁSOM

Najlepší prírodný vitamín proti vráskam je jednoznačne vitamín C. Ananásová šťava obsahuje veľké množstvo tejto látky, čím sa stáva účinným antioxidantom predchádzajúcim tvorbe vrások. Šťavu z ananásu môžete extrahovať aj doma, vmasírujte ju do krku 10-minútovým krúživými pohybmi, opakujte trikrát do týždňa. Po 3 mesiacoch sa vrásky viditeľne zmiernia.

ZVLÁČŇOVAČE

Zvláčňovanie je základnou aktivitou starostlivosti o pleť. Krém aplikujte ráno aj večer po čistení. Zjemní pokožku, zvýši a udrží jej hydratáciu po celý deň. V závislosti od zložiek, ktoré obsahuje, môže krém pôsobiť aj proti starnutiu a mať ochranné vlastnosti.

OLIVOVÝ OLEJ

Skvalen, prírodný derivát olivového oleja, je úžasný zvláčňovač. Jednou z hlavných príčin vráskavenia je strata vláčnosti. Ak dostatočne nehydratujete svoju pleť, vytvoria sa na nej linky a vrásky. Olivový olej je veľmi bohatý na antioxidanty, ktoré pôsobia proti tvrdohlavým vráskam na krku. Obsahuje vitamíny E a A, ktoré napomáhajú spevneniu pokožky a mladistvejšiemu vzhľadu. Vmasírujte si plnú dlaň olivového oleja do krku trikrát do týždňa, použite pritom hlboké krúživé pohyby. Ak túžite po rýchlejších výsledkoch, opakujte masáž každý deň pred spaním.

ANTI-AGING ZLOŽKY

Mnoho krémov a zvláčňovačov na trhu ponúka anti-aging vlastnosti, pretože obsahujú koenzým Q10, niacínamid či alfahydroxidové kyseliny, ktoré majú preukázateľné účinky proti starnutiu. Niacínamid zlepšuje hydratáciu a podporuje proteínovú syntézu, efektívne tiež redukvuje viditeľnosť vrások. AHA kyseliny odbúravajú odumreté kožné bunky, urýchľujú regeneráciu nových vďaka chemickej exfoliácii. Koenzým Q10 je antioxidant, ktorý poskytuje ochranu proti potenciálnym negatívnym faktorom v prostredí, ktoré by mohli škodiť pokožke.

VITAMÍN C

Vitamín C sa s obľubou využíva pri výrobe krémov a sér, pretože redukuje viditeľnosť liniek a vrások. Tento esenciálny vitamín pomáha stimulovať a udržiavať tvorbu kolagénu v tele, asistuje tiež antioxidačnej ochrane proti UV fotostarnutiu. Výskumy preukázali sľubné výsledky v zlepšení vzhľadu pleti po každodennej aplikácii vitamínu C. Keďže tento vitamín ponúka ochranu proti UV žiareniu, séra s jeho obsahom sa využívajú ako prevencia pred tvorbou vrások na krku.

RETINOL

Ďalší vitamín, poskytujúci benefity pre pokožku, je retinol, známy tiež ako vitamín A. Používa sa v rôznych zvláčňovačoch a sérach a je vysoko cenený pre svoju schopnosť stimulovať rast nových kožných buniek a zároveň redukovať viditeľnosť liniek a vrások.

OCHRANNÝ OPAĽOVACÍ PRÍPRAVOK

Ochranný opaľovací prípravok je esenciálny produkt, ktorý by mal byť nanášaný každý deň, aby chránil pleť pre slnečným poškodením a kontroloval existujúce vrásky na krku. Môžete si vybrať buď tradičný produkt, alebo krém, podkladovú bázu či BB krém s obsahom slnečnej ochrany.

UDRŽIAVANIE KAŽDODENNEJ RUTINY

Pre dosiahnutie efektívnych výsledkov z kozmetických produktov by ste mali dodržiavať pravidelnosť ich používania. Deň začínajte jemným exfoliačným čistiacim produktom, následne použite zvláčňujúci krém, ktorý by mal obsahovať ochranné a anti-aging zložky. Ak ste ešte nezačali, zvážte sérum s vitamínom C a retinolový krém, ktoré vás ochránia pred fotostarnutím.

NECHIRURGICKÉ OŠETRENIE

Ošetrenia v kozmetických salónoch môžu priniesť výsledky v zmiernení viditeľnosti vrások a nevyžadujú invazívnu chirurgiu.

RÁDIOFREKVENCIA

Intradermálna rádiofrekvencia používa elektrický prúd vedený do problematických oblastí pokožky, ktoré spevní a stimuluje v nich tvorbu kolagénu. Výsledkom je hladší vzhľad a menšia viditeľnosť vrások.

LASEROVÁ OBNOVA

Obnova laserom je procedúra, ktorá využíva laser prenikajúci do pokožky, kde stimuluje prirodzené hojace procesy. Výsledkom je tvorba čerstvých kožných buniek a redukcia liniek a vrások aj na krku.

PREVENTÍVNE OPATRENIA

TVÁROVÁ GYMNASTIKA

Cviky na tvár a krk sú efektívnou metódou prevencie vzniku vrások. Spevňujú a tvarujú podkožné svalstvo, je potrebné ich však vykonávať pravidelne.

1. PREDCHÁDZAJTE OCHABOVANIU KRKU

Posadťe sa tak, aby ste mali chrbát vystretý a ramená tlačte nadol. Zdvihnite bradu nahor k stropu, čeľusť ťahajte dopredu. Budete cítiť jemné napätie pod bradou. Jazyk oprite o horné podnebie a usmejte sa pre extra záťaž. Precíťte, ako sa krk napína. Držte 30 sekúnd, opakujte 2-krát.

2. CVIK NA ČEĽUSŤ

Posadťe sa tak, aby ste mali chrbát vystretý a ramená tlačte nadol. Bradu zdvihnite dohora. Vytvorte odpor pod bradou tak, že spojíte ruky do plochej päste. Jazyk dajte na podnebie, bradu predsuňte a pery pevne spojte. Bradu teraz zatlačte na hruď. Opakujte 5-krát s výdržou 7 sekúnd. Pri poslednom opakovaní zadržte na 20 sekúnd.

Alternatíva cviku – otvorte ústa, brada a čeľusť poklesnú. Opakujte 5-krát, pri poslednom opakovaní zadržte na 5 sekúnd.

ZLEPŠENIE DRŽANIA TELA

Zlepšením držania tela predídete tvorbe liniek na krku. Obmedzte čas strávený pozeraním do obrazoviek a iné aktivity, počas ktorých máte hlavu sklonenú nadol.

HYDRATÁCIA

Hydratácia počas celého dňa prináša pokožke mnoho benefitov. Hydratovaná pokožka je jemnejšia a hladšia, menej náchylná na tvorbu liniek a vrások.

STRAVA

Strava taktiež ovplyvňuje stav a vzhľad pokožky. Dbajte na pravidelný prísun vitamínu C, jedzte strukoviny a zeleninu, vyhýbajte sa nadmernej konzumácii mäsa a mliečnych výrobkov.

Aby ste predišli tvorbe vrások na krku, prikročte k viacerým zmenám životného štýlu a dbajte na prevenciu. Denne aplikujte ochranný opaľovací prípravok, používajte anti-aging produkty a pravidelne cvičte tvárovú gymnastiku zameranú na krk. Vyhnite sa fajčeniu a pitiu alkoholu, nezabúdajte na zdravú stravu a dostatočnú hydratáciu.