Začalo odpočítavanie do plaviek: tento rok to stihnite

redakcia FIT štýl | 27. január 2018
Začalo odpočítavanie do plaviek: tento rok to stihnite

S novým rokom prichádza obdobie diét, predsavzatí a naprataných posilňovní. Tak ako každý rok aj tento si vravíme, že sa nám konečne podarí schudnúť a spraviť niečo so svojou postavičkou. Hoci najväčší nápor začína s prvými slnečnými lúčmi, my vravíme – nepremeškajte svoju šancu a začnite už teraz pracovať na svojej letnej postave.

Psychológovia zhodne tvrdia, že novoročné predsavzatia nefungujú. Súhlasíme. Preto túto aktivitu nebudeme nazývať ani záväzok, ak predsavzatie, ale jednoducho nový život. Ak majú byť totiž výsledky trvalé a chudnutie a zmena postavy zdravé, potom je treba zmeniť životný štýl a nie sa krátkodobo naháňať za kilami a centimetrami.

Čo obnáša trvalá zmena životného štýlu?

V prvom rade je to vaše mentálne nastavenie. Impulzívne rozhodnutie, alebo premotivované konanie nevedie k trvalému konaniu. Skôr alebo neskôr vás to omrzí a vrátite sa k starým zvykom. Mali by ste postupovať premyslene, zhodnotiť všetky pre a proti svojho rozhodnutia, ako aj všetky jeho dôsledky. Ak sa cielene rozhodnete, že svoju životosprávu zmeníte, bude sa vám ľahšie odmietať veterník v cukrárni aj babkina bábovka.

Štúdio Onyyx: maserskekurzy.sk

Ďalej by ste si mali naplánovať ako sa do tejto zmeny pustíte. Možno to bude znieť otrepane, no je vhodné pred začiatkom skontrolovať svoj zdravotný stav. Choďte na preventívku, povedzte svojmu lekárovi, čo plánujete a dohodnite si pravidelné kontroly, aby ste svojmu telu viac neublížili, než pomohli. Naplánujte si reálne ciele. Zhodiť za mesiac 20 kíl skutočne nie je zdravé. A postupujte po menších krokoch. Prvý týždeň si dajte výzvu, že zabudnete na sladkosti. Ďalší týždeň môžete pridať cielené sledovanie pitného režimu atď, atď.

Študujte a sledujte, ktoré potraviny sú pre vás vhodné a ktorých sa zbaviť. To, že si možno do konca života nedáte punčovú tortu, neznamená, že sladká chuť pre vás musí byť tabu. Možno vám rovnakú službu spraví datľový raw koláčik.

Barličky a pomôcky pre bežné dni a chvíle krízy

Nebudeme si klamať. Nejde o bezbolestný proces. Zbavovať sa starých zvykov a vybočiť zo zabehaných koľají ide niekedy naozaj len veľmi ťažko. Ak ste však nepodcenili plánovaciu a analytickú fázu a hlavne ak viete PREČO to robíte, potom sa vám to bude plniť oveľa ľahšie. Aj tá najpresvedčenejšia z nás však z času na čas potrebuje pomôcku v podobe nejakej tej barličky. Tu je zopár overených tipov:

  • Sparing partnerka v podobe hesla v dvoch sa to lepšie ťahá. Malo by ísť o osobu s podobným mentálnym nastavením, aby vás v ťažkých chvíľach podporila vydržať.
  • Aromaterapia – vhodne vybraná vôňa vám môže pomôcť napríklad potlačiť chuť na sladké. Vhodný je grapefruit alebo citrón.
  • Bylinky na podporu trávenia – Bylinkami sa dá vyriešiť mnoho neduhov a problémov. Pokiaľ prídete do bodu, že trávenie nefunguje celkom správne a zareagovalo na zmenu stravovania inak, než by ste si priali, môžete vyskúšať napríklad tinktúru z mäty, ktorá trávenie stabilizuje.
  • Špeciálne zábalové procedúry – Sme aké sme. Aj keď nás od malička učili, že pomaly ďalej zájdeš, niekedy túžime po tom, aby sa veci pohli dopredu o niečo rýchlejšie. Ak vás napríklad čaká ples a chcete vyzerať v plesových šatách neodolateľne, môžete vyskúšať špeciálny BodyWrap, ktorý z vášho tela odstráni prebytočnú vodu a vy sa reálne o pár centimetrov po celom zmenšíte. 

Kilá odišli, teta celulitída zostáva Kto by o nej nepočul, kto by ju nepoznal?! Muži. Bez žartov. Celulitída je ženský unikát. Je to dané rozdielnosťou štruktúry podkožného tkaniva. Práve preto sa hrčky a hrbolčeky tvoria výhradne na ženskom tele. Dámy s kilami navyše sa hrdia pomarančovou kožou o niečo častejšie, nie je však ničím výnimočným ani u štíhlych žien. Ak ste teda svojich vytúžených desať kíl už zhodili a celulitída zanovito pretrváva, nečudujte sa. Na ňu platia iné zbrane než obmedziť kalorický príjem.

Zlou správou je, že sa celulitídy nedá celkom zbaviť. Nezničíte ju. Ušetríte si stovky eur, ak prijmete fakt, že žiadny zázračný kozmetický prostriedok na dokonalé vyhladenie pokožky neexistuje.

Prejavy celulitídy sa však dajú výrazne zmierniť. Treba však postupovať systematicky a pripraviť sa na dlhodobý boj. Keď celulitída veľmi úzko súvisí s lymfatickým systémom, je treba sa zamerať na jeho správne fungovanie a lymfu opäť uviesť do pohybu, aby mohli nahromadené toxické látky z tela von.

„Správna anticelulitídna masáž pozostáva z dvoch častí,“ hovorí na tému boja proti celulitíde formou masáže PhDr. Tatiana Simona Demová z masážneho saalóna Ónyyx v Bratislave. „Jenou z častí je manuálna lymfodrenáž dolných končatín, ktorá rozprúdi lymfu, a druhou súbor špeciálnych hmatov, ktorých úlohou je v čo najväčšej miere zaútočiť na prejavy celulitídy a pokožku vyhladzovať,“ dodáva.

Po cca 10 takýchto procedúrach sa môžete tešiť na oveľa hladšie stehná i zadoček. Ale pozor... Nebude to zadarmo. Nie je teraz reč len o cene samotnej procedúry, ale tiež o citlivosti. Zatiaľ čo manuálna lymfodrenáž je veľmi jemná technika, pri hmatoch na odstránenie celulitídy budete pravdepodobne prežívať bolestné stavy. Je to pravdpodobne jediná masáž, pri ktorej je bolesť povolená, ba priam žiadúca. Nuž, ale pre krásu sa často trpí, však?

Štúdio Onyyx: maserskekurzy.sk