10 pravidiel ako premeniť hádku na efektívnu komunikáciu

Redakcia | 27. júl 2018
10 pravidiel ako premeniť hádku na efektívnu komunikáciu

Aj samotná hádka má svoje pravidlá, aby bola efekívna. Psychológovia sa zhodujú, že hádky do vzťahu jednoducho patria a kto so svojím partnerom nezažíva nijaké tenzie, má ešte väčší dôvod na obavy.

Pokiaľ ich zaradíte do svojho života a navyše pochopíte zmysel konfliktov, vo vzťahu vám bude istotne veselšie.

Hádky naše každodenné
Prečítajte si tiež:

Hádky naše každodenné

1. Preč so zbytočnosťami

Z viacerých štúdií vyplýva, že väčšina vzťahových konfliktov vzniká na základe úplných malicherností. Môže to byť nevynesený smetný kôš, neumytý riad, nevľúdna reakcia na nové šaty. Možností je veľa. Tieto príklady však uvádzajú vzťah do zbytočných tenzií, keď na povrch vyjdú aj záležitosti, ktoré tam nemajú čo hľadať. Už v procese hádky si treba uvedomovať jej pôvod. Hádate sa o hlúposti? Dobre, ale nesnažte sa potom prechádzať z témy na tému a radšej si vysvetlite danú situáciu.

2. Držte sa témy

Už sme to načrtli, ale viesť hádku iba jedným smerom býva dobrou radou, ktorú psychológovia odporúčajú zaradiť do partnerskej komunikácie. Istotne ste aj vy zažili situáciu, keď sa z neumytých riadov stal konflikt hraničiaci takmer s rozchodom.

Sebakontrola pri nepríjemných a často zbytočných konfliktoch je namieste. Poprosiť partnera, aby neodbiehal od témy a sám sa radšej držať riešenej záležitosti pomôže vzťahu udržať hádku v prijateľných medziach a zabrániť prípadným urážkam, agresii, či zraňovaniu.

Hádka je tréning ako každý iný.

3. Naučte sa debatovať vecne

Vecnosť a jasnosť sú základným predpokladom úspechu. V praxi to znamená nenechať sa zatiahnuť do osídiel prehnaných emočných reakcií, ale udržať si mierny odstup a nadhľad. Znie to komplikovane a zo začiatku je to náročná úloha, ale pokiaľ sa do tejto výzvy pustíte obaja, nepochybne vám výsledok prinesie uvoľnenejšiu atmosféru.

Odborníci hovoria, že je to tréning ako každý iný. Pomaly sa učiť reagovať a vyjadrovať svoje pocity bez nadbytočných floskúl a hysterických obviňovaní je cesta. Ale pokiaľ sa na ňu vydáte, naučíte sa lepšie komunikovať a riešiť konflikty rýchlejšie a efektívnejšie. 

4. Dočasné prímerie pomôže

Nie vždy je potrebné konflikt stoj čo stoj vyriešiť. Často sa totiž stáva, že pokiaľ sa naň pozriete s chladnou hlavou na druhý deň, či po prechádzke so psom, uvidíte ho v úplne novom svetle. Aj psychológovia tvrdia, že násilná snaha o uzmierenie a doriešenie nemusí nutne viesť k skutočnému mieru.

Skúste sa niekedy na chvíľu odpútať od hnevu a poprosiť partnera o time-out. Pokiaľ obaja zistíte, že ste sa vlastne hádali pre malichernosť, konflikt uzavrite. Ak išlo o zásadnejšiu záležitosť, s odstupom času sa vám ju istotne podarí efektívnejšie vyriešiť.

5. Namiesto o druhom – o sebe

Partneri pri hádkach často opakujú chybu, že namiesto toho, aby sa sústreďovali na vlastné pocity, osočujú a vyčítajú chyby tomu druhému. Prišiel váš partner neskoro domov aj napriek tomu, že ste ho čakali so slávnostnou večerou? Namiesto viet typu: „Prečo si prišiel tak neskoro?, Ako si ma mohol oklamať?, Čo si toľko robil?“, použite opačný smer: „Zranilo ma, že ideš neskoro, čakala som na teba a som teraz smutná, že si ma nechal samu.“

6. Základom je spolupráca

Vnímať hádku len jednostranne je problém, ktorý nevedie k želaným výsledkom. Odborníci prízvukujú, že vo vzťahu, tak ako v prípadných konfliktoch, je spolupráca zásadným stavebným kameňom. Predstavte si hádku ako mínové pole, kde sa nachádzate obaja. Áno, vy obaja máte za úlohu preskočiť, alebo obísť nevybuchnuté granáty. Ste v tom teda spolu.

V praxi spolupráca znamená ochotu vnímať nielen svoj pohľad, ale aj partnerov. Je to o potrebe pracovať na sebe, vzájomnom pochopení a snahe posunúť sa ďalej a vyriešiť problémy, ktoré vás trápia spoločne.

Ak výmena názorov pominie a obaja ste si vedomí faktu, že ide o zásadnejší problém, pokúste sa spoločne hľadať riešenie. Psychológia odporúčajú aj malú pomôcku – napísať si na papier možné riešenia a spolu ich prekonzultovať mimo domu. Na neutrálnej pôde je totiž ťažšie spadnúť opäť do hádky.

7. Zbrane nechajte zakopané

Vzájomná dohoda nevyťahovať pri hádkach tie najťažšie kalibre je perfektnou pomôckou, ako neponížiť a psychicky nezničiť toho druhého i seba. Poznáte citlivé miesta svojho partnera a neváhate do nich udrieť aj pri konflikte o neodložených ponožkách? Chyba.

Vety typu „rozchádzame sa, nestojíš už za nič, neznášam ťa,“ by mali vždy ostať len vo vašich myšlienkach. Vyhrážanie sa rozchodom nepoužívajte a vyhoďte zo slovníka. Jednak vás po čase partner už nebude brať vážne, a aj vy sa budete cítiť nepríjemne. Stanoviť si témy, ktorým sa pri hádkach budete vyhýbať, je dôležité. A ešte podstatnejšie je dané sľuby dodržiavať.

8. Ospravedlniť sa je ľudské

Z viacerých výskumov, ktoré psychológovia robili, vyvstali desivé výsledky. Ospravedlniť sa dokáže len malé percento ľudí. Ostatní radšej konflikt zametú pod prach. Dokázať oľutovať svoju chybu a priznať sa s tým aj partnerovi je nielen oslobodzujúce, ale aj ľudské a známkou zrelosti. Schovávať sa za náhodu, vlastnú povahu, či ťažký deň v práci, síce môže priniesť vysvetlenie, ale svedčí aj o spupnom egu. Naučte sa nielen poďakovať, ale aj sa ospravedlniť

9. Vždy bez svedkov

Nič nie je nepríjemnejšie a zbytočnejšie, ako vedomé zaťahovanie ostatných spoluúčastníkov do vašej súkromnej výmeny názorov. Ešte nesprávnejšie je potom chcieť od nich názor, či dokonca ich nútiť prikloniť sa na niečiu stranu. Ak vás v spoločnosti partner nahneval a nedokážete s vysvetlením vydržať domov, skúste si ho nenápadne zavolať stranou a krátko sa s ním porozprávať. Pitvanie problémov v spoločnosti však určite nepraktizujte.

10. Vyhoďte zo slovníka kategorické slová

Vety začínajúce slovom „nikdy“, alebo „vždy“ si radšej nechajte pre seba. Pri hádkach spôsobujú iba ďalšie negatívne reakcie, a to predsa nechcete. Absolútne výrazy vyjadrujú snahu ublížiť a zovšeobecniť a neprinášajú riešenie situácie.