Ozdravné obrady: Nájdite si tie svoje

Diana Mašlejová | 16. január 2019
Ozdravné obrady: Nájdite si tie svoje

Niekto bez nich nedokáže žiť, iný je rád, keď si na seba nájde čas raz za týždeň. Rituály a osobné obrady vytvárajú a dotvárajú náš život a každodennosti dodávajú správnu esenciu. Prečo je také dôležité nájsť si tie svoje?

Už od detstva fungujeme s rituálmi

Život dieťaťa je už od narodenia tvorený pevnými rituálmi. Možno ich vnímať aj ako pravidlá navodzujúce správny režim. Kúpanie pred spaním, rozprávka na dobrú noc, maznanie v postieľke, masáž. Na to všetko si psychika privyká, to všetko buduje systém. Systém samotný je pre prežitie nutný.

Existuje množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú domnienky, že pravidelne vykonávané príjemné (ale aj nie celkom pohodlné činnosti) pomáhajú človeku udržiavať zdravú a odolnú psychiku. Ako sa hovorí – chce to trocha vojenského režimu. A taktiež zmenu v nastavení vnímania. Pretože rituály môžeme vo všeobecnosti rozdeliť do dvoch základných kategórií.

Rituály: Radostné a i tie, ktoré vykonávame, lebo musíme

Tie, ktoré nás tešia, a tie, ktoré praktizujeme, takpovediac, s dávkou mierneho odporu. Pre ľudí, ktorí neradi upratujú, bude sobotné vysávanie pravdepodobne nepríjemnou činnosťou (ktorej sa ale nedá vyhnúť, všakže?). Tí, ktorí čistenie domácnosti považujú za relax, si behanie s handrou pravdepodobne užijú. Čo bude pre niekoho nekomfortné, môže byť pre iného príjemné. Nedeľný obed u rodičov, návšteva svokrovcov, zhodnotenie pracovného týždňa v piatok poobede.

No a potom tu máme čisto radostné rituály. Ich zaradenie býva jednoduché – spôsobujú nám, skrátka, potešenie. Ranný kúpeľ, 20 minút s knihou pred spaním, desaťkilometrový beh vo štvrtok a v pondelok – fantázii sa medze nekladú. Pokiaľ sa rozhodnete pracovať s vašimi osobnými obradmi, urobte si najprv v mysli malý výpočet a rozdeľte si svoje pravidelné činnosti do dvoch základných kategórií. Platí, že rituálom by sme sa mali venovať naozaj pravidelne a tiež, že tých pozitívnych by sa na papieri malo vynímať viac. 

Vybudujte si záchrannú sieť

Rituály tvoria systém. A pravidelný režim nás vie zachrániť. Nečudo, že prísny systém funguje na psychiatriách pri liečbe chorých pacientov, funguje aj v domoch seniorov, kde klientom hrozí rozvoj ťažkých depresií. Vypozorujeme ho však aj pri odvykacích pobytoch pre narkomanov, ktorých sa izolácia snaží postaviť späť na „nohy“.

V príbehoch a memoároch z ťažkého prostredia väzení a pracovných táborov možno zo skúsenosti väzňov badať sklon k rituálom. „Prežil som, pretože som prísne dodržiaval režim a dokázal som nájsť aj v zdanlivo banálnych a obťažujúcich činnostiach zmysel,“ opakuje sa takmer identický model pre prežitie. Tento manuál pre život sa nám nezíde iba v zlých časoch a hraničných situáciách, podrží nás aj v každodennom živote. Psychiatri tomu vravia aj záchranná sieť.

Záchranná sieť pravidelnosti

Predstavme si obyčajný kruh zo špagátu. Keď príde psychicky náročné životné obdobie, cez prázdny kruh môžeme ľahko spadnúť. Zdá sa, akoby každý rituál vytvoril v kruhu pomyselnú časť siete. Pokiaľ je „stehov“ dostatočne veľa, pri páde sa neprepadneme dovnútra priekopy – sieť nás udrží. Psychológovia však upozorňujú – v stresových a ťažkých obdobiach si možno vaše pravidelné rituály nebudete užívať.

Večerný kúpeľ nám nevyčarí úsmev na tvári a nedeľné pečenie koláčov vám nedodá pocit nádherného domova. Nevzdávajte sa však! Opakovanie činností dáva mozgu dôležitý signál. To, čo vám voľakedy robilo radosť (v prípade, že išlo o správnu vec), nestratí svoju pozitívnu moc. Je to ako Pavlov podmienený reflex.

Keď ste sa ešte pred dvoma mesiacmi tešili na svoju obľúbenú chvíľu s knihou, pomôže vám tento zvyk prekonať smutnú životnú etapu, aj keď z neho na chvíľu nepadáte do kolien. Mozog si pamätá a spomienka na príjemný pocit je súčasťou spomenutej „záchrannej siete“. Preto nie sú výhovorky na nedostatok času dostatočným argumentom – zanedbávanie vášho JA sa totiž skôr či neskôr odzrkadlí. Na vzťahoch, vnútornej stabilite, celkovej vitalite a pocite zo života. 

Rituály

  • 20 minút s knihou – podporuje pozitívne prepojenia v mozgu, upokojuje a robí vašu psychiku odolnejšou. Možno sa nájdete v žánri sci-fi, alebo vás, trebárs, osloví krimi či literárna klasika.
  • Kúpeľ, pravidelné wellness, meditácia – relaxačné aktivity ponúkajú množstvo možností na nájdenie si kvalitných a prospešných rituálov.
  • Športové rituály – sú skrátka osvedčenou jednotkou. Beh, pravidelná návšteva fitnes centra, obľúbenej hodiny jogy či jumpingu – šport je vynikajúcim spôsobom, ako ostať vo forme, cítiť sa skvele a zároveň dbať aj na psychickú kondíciu.
  • Maľovanie, písanie básní, 15 minút tanca, alebo počúvanie obľúbenej hudby – rozviňte vlastnú kreativitu a umelecké cítenie. Uvidíte, ako sa vám rozjasní život. Nemusíte oprášiť staré výkresy, alebo vyťahovať baletné topánky (aj keď za pokus to rozhodne stojí). Možno postačí dohodnúť sa s partnerom a navštíviť raz týždenne zaujímavú kultúrnu udalosť. Koncert, divadelné predstavenie, výstavu v galérii. V takomto prípade pôjde nielen o rituál pre vás, ale o výbornú aktivitu pre váš vzťah.
  • Vyšívanie, skladanie modelov, puzzle, výroba šperkov – šikovné ruky by nemali iba klepkať do klávesnice. Patríte k zručným typom? Pracujte na tom! Rozvíjajte tú časť osobnosti, pre ktorú ste stvorení!
  • Vôňa domova – pocit domova je priamo úmerný kvalite vášho života a pocitu šťastia. Aj keď ste sprvu činnosti v domácnosti brali ako otravnú nutnosť, pokúste sa aspoň o miernu zmenu vnútorného nastavenia. Nemusíte sa z umývania riadov tešiť, stačí si iba povedať – toto je môj relaxačný rituál. Nebudem ho považovať za stratu času.

    V domácnosti sa nájde viacero možností na skvelé rituály – pravidelné pečenie, oprášenie starých kuchárskych kníh a navarenie jedného receptu z nich raz v týždni, dekorovanie príbytku alebo, trebárs, zaváranie.