SEBAVEDOMIE. Je viac sexi než pekná tvár či pekné telo?

Gabriela Bachárová | 2. marec 2017
SEBAVEDOMIE. Je viac sexi než pekná tvár či pekné telo?

Sebavedomie je údajne pre ostatných ľudí veľmi príťažlivé. Dokonca viac ako pekné telo. Ako ste na tom so sebavedomím vy?

Čo potrebujete na to, aby ste sa presadili v práci alebo získali lásku? Nie sú to profesijné schopnosti, skvelý vzhľad, ani silné odhodlanie niečo dosiahnuť. Tajomstvo sa ukrýva v jednom slove. Sebavedomie. Musíte mať vnútornú silu a vieru v seba samého. Ak ich máte, úspech je len otázkou času.

„Nemusíte byť nositeľmi Nobelovej ceny, aby ste sa cítili dobre a sebaisto."

Jana je v práci veľmi schopná, ale šéfovia ju pri odmenách a kariérnom postupe väčšinou obchádzajú. Zatiaľ čo jej kolegyni Zuzane sa darí oveľa lepšie, aj keď nie je zďaleka taká pracovitá, ani šikovná. Ako je to možné?

Čítajte tiež: Buďte si vedomí seba samého. Čo to vlastne znamená?

Je sebavedomie viac sexi ako pekná tvár?

Zuzana o sebe dáva neustále vedieť. Je vždy tam, kde sú dôležití ľudia. Nemá problém pochváliť sa pred ostatnými aj za veci, ktoré by podľa Jany vôbec nestáli za reč. Zuzana o sebe nepochybuje a považuje za prirodzené, že sa jej bude vždy dariť. Skrátka – má dostatok sebavedomia.

Jana, naopak, o svojej práci a svojich schopnostiach takmer nikdy nehovorí. Nepovažuje to za vhodné, ostatní by to predsa mohli považovať za vychvaľovanie. Čaká, až si niekto všimne jej vynikajúcu prácu, ale to sa nedeje. Veľmi podobné je to aj v partnerskom živote.

Mohlo by vás zaujímať: Uvažujete o zmene práce? 6 otázok, na ktoré si musíte odpovedať.

Bez preháňania možno povedať, že viac šťastia v láske môže mať človek, ktorý síce nie je zvlášť pekný, ale má veľkú charizmu. Zatiaľ čo vyslovený krásavec alebo krásavice sú ochudobnení, pokiaľ si nie sú istí sami sebou. Sebavedomie je pre ostatných ľudí veľmi príťažlivé. Je viac sexi než pekná tvár či pekné telo.

Zdravé sebavedomie nie je arogancia

Mnoho ľudí si ale pletie zdravé sebavedomie s nezdravým a agresívnym presadzovaním sa na úkor ostatných a s nekritickým vychvaľovaním vlastnej osoby. Myslia si, že je cnostné, keď vystupujú skromne a držia sa v ústraní. Túžia po pochvale a ocenení od ostatných, ale sú presvedčení, že sami na seba upozorňovať nesmú. Veď sa to predsa nehodí. Tak nás to učili rodičia a škola... Nemohli nám viac uškodiť!

Prečítajte si: Klebety a ohováranie. Prečo sú také obľúbené?

Pokiaľ s podobným presvedčením žijete aj vy, je veľmi pravdepodobné, že sa vám príliš nedarí v kariére ani v milostnom živote. Asi ste už zistili, v čom tkvie problém: neveríte, že môžete niečo dosiahnuť, cítite sa menejcenní, neschopní, nemáte dostatok mentálnej sily, aby ste dokázali mať radi sami seba a patrične sa ocenili.

Ak si človek neverí, celkom prirodzene mu neveria ani druhí. Tento prenos myšlienok a pocitov medzi ľuďmi funguje úplne spoľahlivo. Ak neveríte, že získate dobrú prácu, potom ju skutočne nedostanete, aj keby ste boli profesionáli. Ak neveríte, že k vám môže prísť láska, potom sa vám bude vyhýbať, aj keby ste boli najkrajší. Je preto najvyšší čas skoncovať s nízkym sebavedomím a začať si vážiť sami seba. 

Čítajte tiež: Prečo je dobré cítiť sa v pracovnom kolektíve dobre?