Zamilujte sa do zimy ako Nóri

Lucia Gáborová | 7. január 2024
Zima v Nórsku

Zimu buď milujeme alebo ju nenávidíme. Jedine, že by sme objavili čaro ukryté niekde medzi tým. Tak, ako ho objavili obyvatelia krajiny takmer až za polárnym kruhom.

Zima je obdobím hibernácie, spomalenia, ba až akéhosi zastavenia. Vyťahujeme zo skrine tie najhrubšie svetre, huňaté ponožky, rukavice a čiapky. Varíme denne litre čaju s citrónom a medom a snažíme sa čo najrýchlejšie prepraviť z bodu A do bodu B najmä, ak je bodom B náš útulný vykúrený domov s horiacim kozubom a teplou dekou, ktorá nás už čaká prehodená cez kreslo, vedľa ktorého je stolík s rozčítanou knihou. 

"Neexistuje zlé počasie, iba nevhodné oblečenie."

Presne tak znie jedno nórske príslovie. V severnej časti tejto krajiny s panenskou prírodnou scenériou slnko od novembra do januára takmer nevychádza. Polárna noc tu vládne celé tri mesiace, počas ktorých sa zafarbenie oblohy denne mení na škále od atramentovo čiernej po kobaltovo modrú. Raz za dvadsaťštyri hodín tu nastáva svetelný fenomén známy ako Polárny súmrak a oblohu z času na čas zdobí prírodný úkaz Aurora borealis, t.j. Polárna žiara. Napriek kritickému nedostatku slnečného žiarenia počas zimných mesiacov sa Nórsko každoročne radí medzi krajiny s najvyšším počtom šťastných obyvateľov. Aké je ich tajomstvo?

Dobre sa oblečte

Nie nadarmo nám to deň čo deň mama v detstve prízvukovala. Dobre sa obliecť je v skutočnosti kľúčom ku všetkému, a v zimnom ročnom období to platí dvojnásobne. Hovoríme tu o vrstvení jednotlivých kúskov oblečenia z kvalitných termo materiálov. Pri športe a outdoor turistike siahnite po funkčnom oblečení, ideálne z merino alebo iných materiálov s termoregulačnými vlastnosťami. Vrchná vrstva nech je vetru odolná a nepremokavá. Pred kúpou si zistite vodný stĺpec vašej bundy či nohavíc. Ak budete v zime dobre oblečený, žiadna aktivita nebude pre vás problém. 

Pohnite kostrou

Nóri, a vôbec všetky severské národy, považujú toto ročné obdobie za ideálny čas na zimné športy. Lyžovanie, beh na lyžiach, snowboarding, ski alpinizmus, turistika, korčuľovanie, ľadový hokej, čo vám len srdce ráči. Nóri si nenechávajú zimné športy len na víkend. Keď prídu z práce, nasadia si na hlavu čelovku a vyrazia von. Nič ich nemôže zastaviť! 

Cez víkend si na záver lyžovačky založia na snehu vatru, zohrievajú sa pri nej, opekajú a popíjajú horúcu kávu. Ich hrdelný smiech je počuť doširoka, doďaleka. A nielen to. Oni na snehu dokonca aj kempujú, a to celé rodiny aj s malými deťmi. Nevnímajú zimu ako trest, tak ako obyvatelia našich končín, ale ako príležitosť prežiť niečo krásne. 

Či už tomu budete veriť alebo nie, Nóri usporadúvajú na snehu aj maratóny. Na tento účel používajú špeciálne tenisky so špicatými hrotmi na podrážkach, aby sa im na snehu nešmýkalo. Sú to jednoducho ľudia s láskou k športu za každých okolností a za každého počasia. 

Letné kino? A prečo nie zimné?

Tromsø je mesto situované na severe krajiny. Každoročne sa tu v januári koná medzinárodný filmový festival. Áno, čítate správne. Prebieha v januári a vonku. Diváci sledujú filmy zakrútení do spacích vakov a hrubých diek a v ruke im nesmie chýbať termoska s horúcim nápojom. Filmový festival je perfektnou príležitosťou, kedy sa vonku stretne celá partia priateľov a vychutnávajú si premietané filmy spolu. Nielenže sa dobre zabavia, ešte si aj pobytom vonku budujú imunitu. 

Prázdniny na chate

Obyvatelia škandinávskych krajín majú takmer všetci niekde v prírode ukrytú svoju vlastnú drevenicu, kde trávia víkendy a prázdniny. Nórske drevenice sú väčšinou natreté na sivo alebo na červeno a zvyčajne sa nachádzajú tam, kde líšky dávajú dobrú noc. Najbližšia predajňa s potravinami je vzdialená minimálne pol hodinu autom. Napriek tomu, že v týchto chatkách niekedy nie je elektrika a tečúca voda a už vôbec nie splachovacia toaleta, severania si vedia vychutnať ich útulnosť a divokú okolitú prírodu. 

Hygge

Napriek tomu že ide o dánsky koncept, Nóri toto slovo a jeho význam odjakživa poznali a vyznávajú ho rovnako ako Dáni, pretože, povedzme si rovno, severské národy sú si veľmi podobné. Na stole zapálená sviečka, v krbe praskajúce polená dreva, na vás už čaká hojdacie kreslo s dekou, dobrou knihou a šálkou horúceho glöggu. Alebo na stole tanier s teplou a výživnou večerou, v ruke hrnček horúcej čokolády, okolo stola partia priateľov a cez okná prenikajúci zvonivý smiech. Severské národy si zimu rozhodne vedia vychutnať. 

Jedlo zahrieva

Nóri presne vedia, čo majú jesť počas dlhých chladných mesiacov tak, aby ich jedlo zahrievalo. Losos, tuniak, rybie karbonátky, plody mora s varenou zeleninou tvoria základ ich jedálnička. V zime si, možno trošku viac ako inokedy, doprajú tiež všakovaké koláče a cukrovinky. Špeciálnou súčasťou ich jedálnička tvorí sladký hnedý kravský syr zvaný brunost. 

Prácou je človek živý

Nielenže Nóri vedia cez zimu oddychovať a užiť si útulnosť svojich domovov, nezabúdajú na to, že aj prácou je človek živý, a to aj cez víkendy. Skôr, než napadne snehová prikrývka, všetci strihajú živý plot okolo domu, hrabú posledné napadané lístie, rúbu drevo do kozubu, opravujú sane a voskujú lyže, pletú svetre a pečú škoricové sušienky do zásoby. 

nórska zima

Vedia kedy dosť

Vedia tiež, kedy treba odložiť svoj mobilný telefón a laptop a ísť sa nadýchať čerstvého vzduchu, pretože presne tak do svojho života vnášajú rovnováhu. A tak si hodia na plecia batoh, oblečú si spomínané vrstvy a vyrazia na turistiku vysoko do hôr. Na to, ako na severe prekonať zimu neexistuje presný návod, ani recept.

Škandinávci, vyrastajúci uprostred drsných poveternostných podmienok, majú zimu jednoducho v sebe tak, ako majú južanské národy v srdci nikdy nekončiace leto. A tak vychádzajú von a deň čo deň sa spájajú s divokou prírodou. Nevadí že je vonku -20 °C. Tvrdia dokonca, že majú zimu oveľa radšej ako leto. 

A tak sa aj my, zimomraví Slováci, skúsme na zimu pozrieť inou optikou. Berme ju ako príležitosť spomaliť a viac vnímať spiacu prírodu. Nalaďme sa na seba a možno o čosi viac len tak dýchajme a ďakujme za každý úder nášho srdca. Buďme vďační za to, že žijeme v končinách, kde môžeme zachytiť všetky štyri ročné obdobia. Vážme si rozmanitosť a rovnováhu, ktorú nám príroda v každom ročnom období ukazuje. Ten pocit, keď po prechádzke zasneženou krajinou vstúpime do vyhriatej krčmičky a objednáme si horúci bylinkový čaj s medom, je neopakovateľný. Pozorujúc mäkké tlmené svetlo žiariace na nás z okien domov nám vždy dáva nádej. Nádej na ľudské teplo aj počas treskúcej zimy.