10 zložiek, ktorým sa v strave treba vyhnúť

Iveta Škrabáková | 26. marec 2019
zložky, ktoré by sme nemali konzumovať, škodlivé zložky potravy

Pochopiteľne, optimálne zdravie si vyžaduje aby sme zásady zdravej výživy dodržiavali čo najviac ako to ide. A keď hovoríme „čo najviac“, zväčša sa používa pomer 80 % zdravého stravovania ku 20 % stravy, ktorá môže obsahovať prehrešky ako hranolky, čokoláda, či zmrzlina.

Cukor, samozrejme nie je pre naše telo tou najvhodnejšou voľbou, ak ho však jeme uvážene, v primeranom množstve nemal by napáchať až tak obrovské škody. Každá potravina, ktorá je vyrobená s množstvom nežiaducich látok (antibiotiká, pesticídy, umelé farbivá a sladidlá, a i.), aj keď by sa mohla radiť do kategórie zdravé, ak obsahuje niektorú z týchto zložiek, nebude pre naše telo prospešná. Postupom času totiž takéto typy potravín môžu v našom tele napáchať mnoho neporiadku s hormónmi, nadváhou a pod. Tu je zoznam desiatich zložiek, ktorým by ste sa mali snažiť v každom prípade vyhnúť, pretože sú pre naše telo v podstate odpadom.

1. Stužené tuky

Sú v potravinách najčastejšie používané kvôli predĺženiu trvanlivosti. Sú nebezpečné pretože zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu a zároveň znižujú „dobrý“ cholesterol. Nesú tiež so sebou riziko srdcových ochorení, cukrovky a iných zdravotných problémov. Síce už sú spoločnosťou vnímané ako negatívne, ešte niekoľko rokov určite potrvá, než budú tieto zlé tuky vykorenené z našej ponuky potravín.

2. Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy

Tento druh vysoko rafinovaného sladidla sa nachádza vo veľkom množstve spracovaných potravín. Je veľmi kalorický, vďaka čomu má „na rováši“ obezitu u nie jedného konzumenta. Rovnako ako stužené tuky tiež zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu a môže viesť k cukrovke.

3. Umelé sladidlá (sukralóza, aspartám, sacharin)

Môže sa to zdať ako neuveriteľné, avšak obyčajný tradičný cukor, nie je o nič horší ako tieto malé tabletky, prášky a všetko možné čo sa schováva za bezkalorickými náhradami sladenia. Umelé sladidlá sa vyrábajú s chemikáliami, o ktorých je známe, že sú neurotoxínmi a karcinogénmi, ktoré ovplyvňujú funkciu mozgu. Niektoré z nich tiež ovplyvňujú našu hmotnosť tým, že spúšťajú uvoľňovanie serotonínu (hormón regulujúci náladu, spánkový cyklus, trávenie a pod.).

4. Umelé farbivá

Umelé farbivá sú okrem iných stavov spájané tiež s poruchou pozornosti (hyperaktivitou), poškodením chromozómov a rakovinou štítnej žľazy.

5. Dusičnany a dusitany

Tieto prídavné látky v potravinách sa používajú na zachovanie, ochutenie a pridanie farby na spracované mäso ako napríklad slanina, šunka, párky. Sú karcinogénne a môžu negatívne ovplyvniť funkciu pečene a pankreasu, orgánu zodpovedného za tvorbu inzulínu.

6. Rastové hormóny

Niektoré štúdie spájali rastové hormóny, ktoré sa zvyčajne podávajú dojniciam a dobytku s problémom predčasnej puberty a obezity. Než si kúpite nabudúce mäso, snažte sa zistiť čo najviac o jeho pôvode.

7. Glutamán sodný

Zvýrazňovač chuti, ktorý sa často nachádza v polievkach, koreninách, mrazených polotovaroch a mnohých reštauračných potravinách. Je známy tým, že nadmerne povzbudzuje bunky v hypotalame. Štúdie ukázal, že môže mať tiež za následok zvyšovania hladu a vyvolať silné chute k jedlu vedúce k prejedaniu sa.

8. Butylovaný hydroxyanizol (BHA) a (BHT)

Asi budete prekvapení, ale tieto konzervačné látky nájdete v cereáliách, žuvačkách a zemiakových lupienkoch. Vo veľkých množstvách, obe BHA a BHT môžu spôsobiť problémy od narušenia endokrinného systému až po produkciu rakovinotvorných zlúčenín.

9. Antibiotiká

Konzumáciou hospodárskych zvierat, ktorým boli počas chovu podávané antibiotiká tieto látky dostávame do svojho organizmu. Pravidelné dávky takýchto antibiotík môžu ovplyvniť našu schopnosť rozkladať sacharidy, absorbovať vitamíny a minerály a syntetizovať hormóny.

10. Pesticídy

Konzumovanie plodín, do ktorých sa pridávajú pesticídy je spájané s obezitou. Tieto nežiaduce látky totiž narúšajú endokrinný systém a spôsobujú poruchy metabolizmu.