Ako často jesť? 3 alebo 5-krát denne? Čo je vlastne správne?

Ing. Michaela Korpášová | 29. máj 2019
Ako často jesť? 3 alebo 5-krát denne? Čo je vlastne správne?

Vo všeobecnosti je veľkým množstvom výživových poradcov odporúčané jesť 5-krát denne. Všetci, najmä pri chudnutí, sú zástancami pravidla jesť viackrát denne v menších porciách. Často sa ale stretávame s názorom, že raňajky môžeme vynechať, prípadne začínať deň až obedom a pod.

Niektorí tvrdia, že hladovka, resp. prerušené hladovanie je veľmi prospešné, a teda vám nevyjdú ani tie 3 jedlá denne. Naozaj sa ťažko orientuje v tom, čo je pravda.

Na druhej strane, keď si človek poriadne podrobne preštuduje odborný postup, ako sa má stravovať počas dní, kedy neraňajkuje, alebo čo robiť a ako sa pripraviť na pôst, tak to ide. Pokiaľ sa držíte overeného a podloženého postupu, každý z variantov môže byť správny.

Viaceré poznám sama na sebe a mnohé dokonca klientom za presne stanovených podmienok odporúčam. V týchto prípadoch išlo však o krátkodobé stravovanie, resp. ozvláštnenie jedálnička, nie o princíp stravy na každý deň počas dlhých mesiacov.

Dôležité je, aby ste sa vy cítili dobre, aby vám strava vyhovovala, aby ste mali dostatok energie, aby ste neboli hladní, nervózní, unavení, aby ste sa nestali „otrokom jedla“, teda že budete celý deň premýšľať nad jedlom a čo všetko by ste si dali, ale nemôžete.

Jesť 5-krát denne?

Nedá sa všeobecne určiť, či je vhodné pre všetkých jesť 5-krát denne. Napríklad sacharidový metabolický typ ako taký dokonca nevyžaduje toľké množstvo porcií. Skôr si myslím, že 5 jedál denne sa odporúča najmä kvôli tomu, že sa všade hovorí o chudnutí.

Pri chudnutí je 5 jedál denne normálny počet. Možno prichádza otázka: „Prečo?“ Ak sa snažíte chudnúť, buď ste predtým jedli veľa (často alebo veľké porcie) alebo ste, naopak, jedli veľmi málo. Preto je vhodné dennú energetickú potrebu prerátať na menšie porcie, a tak nebudete mať pocit, že jete veľa, ale zato často.

Teda aj možnosť vlčieho hladu sa vytratí a zároveň nebudete mať pocit, že vám niečo chýba alebo že máte na niečo chuť a vyhnete sa tak zároveň sladkostiam či zobkaniu niečoho. Ak ste jedli dovtedy veľké porcie alebo nárazovo veľa (napr. večerné prejedanie sa), tak nemáte pocit, že diétujete a hladujete.

Ak ste jedli málo, resp. malé porcie, tak to pre vás veľká zmena nebude, iba si zabezpečíte kvalitné jedlo s potrebným obsahom živín. A ani nemusí byť oveľa väčšie (myslím gramážou) ako to „predchádzajúce“. Ak chcete ďalšiu výhodu – lepšie si postrážite hladinu krvného cukru.

Počet porcií závisí aj od aktivity počas dňa

Ak niekto chodí poobede cvičiť, často ho počujete, ako hovorí o druhej večeri – teda je jasné, že on neje len 3-krát denne. Má vyšší výdaj energie a pre zachovanie rovnováhy je teda nutný adekvátny príjem (logicky vyšší ako u človeka, ktorý sedí celú pracovnú dobu v kancelárii a jeho jediný pohyb je cesta k autu).

Vždy opakujem aj mojim klientom, ktorí nechcú alebo nemôžu (napr. z pracovných dôvodov) jesť 5-krát denne, že to nie je nevyhnutné. Ide o to, aby kvalita zodpovedala potrebnému dennému príjmu a pokiaľ jedia trikrát denne, avšak kvalitne, je to lepšie, ako keby jedli 5-krát ale bez dodržiavania zásad správnej výživy a dostatočného zastúpenia potrebných základných živín a minerálov pre organizmus.

Zdravá desiata: RECEPTY
Prečítajte si tiež:

Zdravá desiata: RECEPTY

Určite si nedajte desiatu, ak ste mali vyvážené raňajky a k desiatej sa musíte nútiť, pretože necítite hlad, nemáte chuť jesť a dokonca máte pocit, že váš žalúdok je zaplnený. Bez desiatej by ste v pohode vydržali do obeda? Prečo nie.

Pokiaľ ste mali na raňajky dostatok sacharidov, vlákniny, bielkovín a tukov, je to pravdepodobné a teda desiata by bola „navyše“ a len by ste si zvyšovali denný príjem, ktorý máte postačujúci.

Vo všeobecnosti sa nedá určiť, koľko je postačujúce, všetko treba prerátať na konkrétneho človeka, ale snažím sa len povedať, že by ste mali vedieť poznať signály svojho tela. Treba ho počúvať a dodávať mu energiu, ak chceme od neho výkon, treba mu na to poskytnúť vhodné podmienky.