Ako nakupovať, keď chudneme

Iveta Škrabáková | 3. apríl 2019
Ak chcete schudnúť, zmena životného štýlu bude prvou nevyhnutnou vecou, ktorú si musíte osvojiť. Zlepšiť kvalitu potravín, ktoré konzumujete, znížiť počet kalórií, ktoré príjmete a samozrejme zvýšiť množstvo cvičenia a pohybovej

Ak chcete schudnúť, zmena životného štýlu bude prvou nevyhnutnou vecou, ktorú si musíte osvojiť. Zlepšiť kvalitu potravín, ktoré konzumujete, znížiť počet kalórií, ktoré príjmete a samozrejme zvýšiť množstvo cvičenia a pohybovej aktivity. Vzhľadom na to, že ste to práve vy, ktorí majú kontrolu nad vašou chladničkou, to čo do nej vložíte je veľmi dôležité. Proces chudnutia, teda začína už v obchode s potravinami.

Malé vylepšenia dokážu urobiť veľký rozdiel. Je preto dôležité, aby ste nad správnou stravou rozmýšľali komplexne, aj počas nákupu a nezásobovali sa zbytočnými „pokušeniami“. Pri svojom nasledujúcom nákupe sa skúste držať týchto krokov:

1. Nakupujte po obvode

Najčerstvejšie potraviny – ovocie, mliečne výrobky, zelenina, mäso a ryby, bývajú väčšinou umiestnené po obvodoch nákupných plôch. Snažte sa stráviť nákupný čas práve v týchto častiach, namiesto stredu, kde zvyčajne „číhajú“ balené a spracované potraviny. Aby ste sa vyhli pokušeniam, dajte si veľký odstup od uličiek so sladkosťami, pochutinami, či sýtenými nápojmi.

2. Nikdy nenakupujte, keď ste hladní

Toto by malo byť najsvätejšie pravidlo zo všetkých možných „prikázaní“. Nakupovanie s prázdnym žalúdkom je recept na katastrofu. V takomto stave ide zdravý úsudok bokom, a počujete iba do neba volajúce hlasy nezdravých potravín. Ak máte spokojné bruško, ľahšie sa budete sústrediť na to, čo skutočne potrebujete a aký cieľ chcete svojou stravou dosiahnuť.

3. Deti nechajte doma

To platí aj o maškrtných kamarátkach! Ak ste rodičmi, viete aké je ťažké vyhovoriť im niečo, ak si to raz zmyslia. Ak prizvete na nákupy kamarátku, ktorá môže zjesť aj slona a stále má bruško sťa by Gisele Bündchen, tiež to nebude dobrý nápad. Ak je to možné, nakupujte v čase, kedy deti nemajú možnosť vkladať vám veci do nákupného košíka. Ušetríte si tak množstvo trpezlivosti, i pevnej vôle.

4. Urobte si nákupný zoznam

Plánujte! Zrejme to počujete často aj v súvislosti s tréningmi či stravou. Ak však chcete schudnúť, musíte urobiť všetko preto, aby okolnosti hrali vo váš prospech. A to znamená byť na ne náležite pripravení, nenechať sa unášať tým, čo život (tanier) prinesie. Ak budete nasledovať nákupný zoznam a v obchode siahať presne po tých potravinách, ktoré potrebujete, nie len že tým nakúpite iba tie správne veci, ale navyše ušetríte i množstvo času.

5. Noste obtiahnuté džínsy

Jasné, na nákupy sa nemusíte parádiť a vyzerať ako z najnovšieho vydania módneho magazínu. Ak si však oblečiete nohavice, ktoré vás možno trošku mierne ešte tlačia, bude vám to počas celého nakupovania pripomínať, čo vlastne chcete dosiahnuť, a že je potrebné pre to niečo urobiť. S touto myšlienkou by ste nemali siahať po nevhodných potravinách.  

Držíme palce!