Ako poznáme ČERSTVÚ rybu a ako ju ZDRAVO PRIPRAVIŤ?

Jana Tesák Potomová | 17. január 2020
ryby, ako zdravo pripraviť, ako poznať čerstvú rybu, zdravie, fit, fitness, wellness, strava, fit

Nie je to až také náročné, pokiaľ ide o chladenú rybu, nie mrazenú. U chladenej ryby je dôležité sledovať kožu, svalovinu, plutvy, oči a ak je možné, aj vnútornosti.

  • Koža u čerstvých rýb je lesklá, napnutá, s typickým sfarbením alebo kresbou.
  • Svalovina je pevná a elastická, pri stlačení odtlačok prsta rýchlo zmizne. Farba svaloviny závisí aj od ročného obdobia a druhu ryby. Bežne je ružovkastá, nažltlá alebo biela.
  • Oko musí byť lesklé, s neskalenou rohovkou, zorničky ostro ohraničené.
  • Žiabre sú čerešňovo červené. Plutvy ostro kontúrované, napnuté.
  • Vnútornosti sú pevné, bez porušenia.

Ryba v začínajúcom rozklade má kožu matnú, vyblednutú, zriasenú, obschnutú s miznúcou kresbou. Koža ryby býva často pokrytá bielym, hlienovitým povlakom. Svalovina je mierne ochabnutá, po stlačení ostáva jamka. Oči bez lesku, slabé, zakalené, až zvraštené. Žiabre sú vyblednuté, plutvy s neostrými okrajmi. Takýmto rybám sa radšej vyhnite, hoci sú za lepšiu cenu. Chorôb, ktoré majú základ v rozkladnom procese rýb je celý rad. V nadmernom množstve spôsobuje alergické reakcie, vyrážky, u astmatikov zúženie priedušiek a taktiež pri histamínovej intolerancii celý rad prejavov na koži či tráviace ťažkosti.

Naše najobľúbenejšie

LOSOS

Je výborným zdrojom vitamínov B 6, B12, minerálnych látok a bielkovín. Pomáha udržiavať stabilnú hladinu inzulínu v tele, zlepšuje pamäť a efektívnosť mozgu, znižuje riziko rakoviny obličiek a napomáha k udržiavaniu zdravej pleti.

KAPOR

Tradičná vianočná ryba, ktorej mäso je ľahko stráviteľné. Posilňuje mozog, srdce, cievy. Vyprážaním sa mäso veľmi znehodnotí a prichádza o vzácne živiny, preto kapra skúste pripraviť v rúre, na grile alebo v polievke.

PSTRUH DÚHOVÝ

Jeho význam spočíva hlavne v znižovaní zlého cholesterolu v organizme a tým chráni telo pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Taktiež vyživuje vlasy, nechty a pokožku.

PLATESA

Je významným zdrojom vitamínu B12, B 6, kyseliny listovej a horčíka, vďaka čomu napomáha k zlepšovaniu prietoku krvi, kyslíka a živín v celom ľudskom tele. Konzumácia tejto ryby poskytuje i ochranu proti rakovine vaječníkov a zažívacieho traktu.

MAKRELA

Obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri kontrole hladiny cukru v krvi. Vysoká hladina draslíka pomáha udržiavať krvný tlak na optimálnej úrovni a tým znižuje riziko zdravotných komplikácií spojených s hypertenziou.

ČIERNA TRESKA

Tento typ tresky je významný vďaka obsahu kyseliny DHA. Primárnu úlohu hrá obzvlášť v čase tehotenstva – pri raste a vývoji centrálneho nervového systému vyvíjajúceho sa plodu. Na druhej strane pomáha i pacientom s reumatoidnou artritídou.

Prečo je losos ružový A AKÝ JE ROZDIEL MEDZI LOSOSOM Z OCEÁNU A Z FARMY?

Losos žijúci v oceáne sa živí aj kôrovcami, morskými ráčikmi, ktoré obsahujú prírodné farbivo – astaxantín. Keď losos skonzumuje ráčiky, jeho mäso je ružové. Lososy z umelého chovu majú sivobiele mäso. Spotrebiteľ však chce ružové. Problém vyriešil umelý astaxantín, ktorý sa pridáva do krmiva lososov chovaných na farmách. Ich mäso potom zružovie. Umelý astaxantín zdraviu neškodí a je schválený legislatívou EÚ. A tak má spotrebiteľ na výber, buď lacnejší losos z farmy, alebo drahší z morí. Ten je však, vzhľadom na to, ako ľudstvo devastuje jeho životné prostredie, čoraz vzácnejší. Preto je v ponuke stále viac rýb z farmových morských či sladkovodných chovov.

RUŽOVÝ PSTRUH?

Pôvodnou slovenskou či presnejšie stredoeurópskou rybou je pstruh potočný, ale nehodí sa na umelý chov. Pstruh dúhový pochádza z Kanady. V polovici minulého storočia ho doviezli do Dánska, odkiaľ sa ďalej šíril po Európe. Pstruh dúhový chutí ako pstruh potočný, ale lepšie rastie a znáša chovné podmienky, čo rozhodlo o jeho rozšírení. V našich podmienkach sa prirodzene nerozmnožuje.

Nachádza sa aj vo voľných vodách, dostáva sa tam prostredníctvom umelého vysádzania z rybochovných zariadení. Pstruha ružového alebo lososového chovajú na farmách. Je to obyčajný pstruh dúhový, ktorého posledné mesiace odchovu prikrmujú krmivami, čo obsahujú spomínaný umelý astaxantín. V dôsledku riadenej výživy sa mäso sfarbí trochu do ružova a na pultoch takto kŕmeného pstruha dúhového označujú za pstruha lososového. V skutočnosti takýto pstruh ako druh ryby v prírode neexistuje.

Ako si pripraviť RYBU ZDRAVO?

Existuje viacero spôsobov, ale najjednoduchší spôsob je, že si rybu upečieme v rúre. Tu je dôležitá doba pečenia, aby sme si ju zbytočne nevysušili. Rybu si naplníme bylinkami, ako je rozmarín, petržlen, jarná cibuľka, môžeme pridať nakrájaný citrón, plátok masla, morskú soľ. Takto pripravenú ju rovno položíme na plech a pečieme. Rovnakým spôsobom je možné rybu aj grilovať či obaliť do ,,kabátika” vytvoreného zo soli. Veľmi chutné sú aj rôzne chlebové, bylinkové, syrové krusty. Starý spôsob prípravy je varením.

Skvelá je rybacia polievka, na juhu Slovenska ju poznajú pod názvom halászlé. Uvarenú rybu s korením môžeme obrať a použiť ako základ na omáčku k cestovinám, na prípravu šalátu alebo chutnej nátierky na raňajky. Ryba je skvelá aj v kyslom náleve, kôprovej či horčicovej omáčke. Pripravujú sa z nej aj slané koláče, šaláty, paprikáš aj guláš. U nás sú veľmi populárne aj rybacie konzervy vo vlastnej šťave, v oleji, paradajkovej omáčke alebo rôzne rybacie šaláty.

Bojíte sa kostí? MÁME NÁVOD, AKO SA ICH ZBAVIŤ. RIEŠENÍM JE MARINOVANIE.

Na marinovanie sa najčastejšie používajú kyslé nálevy, v ktorých dochádza k odbúraniu vápnika z kostí. Tie potom natoľko zmäknú, že môžeme rybičky jesť aj s nimi. Ako okysľujúca zložka sú väčšinou používané rôzne druhy octov, prípadne limetková alebo citrónová šťava. Do kyslých nálevov sa môžu nakladať ryby surové, ako i tepelne spracované. Pri nakladaní surových rýb sa nechávajú odležať nasolené v chlade, a to aspoň tri dni. Je to nevyhnutné pre spevnenie štruktúry mäsa, ktoré by sa inak v kyslom náleve začalo rozpúšťať a výsledkom by bola hustá a nevábna kaša z rybieho mäsa a octu.

Ryby musia byť ponorené celé a uskladnené v mieste, kde teplota nepresahuje 3 - 5 °C. Kvôli zmäknutiu kostí sa používajú dva nálevy. Prvý je kyslejší a ten umožní odstránenie chrbtice a rebrových kostí a zároveň naruší drobné kostičky v mäse. Druhý je s prídavkom korenín, zeleniny a ďalších ingrediencií. Je menej kyslý, slúži na doladenie chuti a k úplnému rozrušeniu jemných kostí.