Banány a tréning - kedy ich konzumovať? Pridávame aj 2 chutné recepty
Chcela by som sa dozvedieť niečo o banánoch. Hovorí sa o nich všeličo, hlavne čo sa týka potréningových a predtréningových jedál. Kedy je najlepšie / vhodné ich konzumovať? Kedy sú telu najviac prospešné?
Banán je ovocie škrobnatej povahy, teda je bohaté na sacharidy. Avšak obsahuje veľké množstvo draslíka, vďaka ktorému je vyhľadávané a obľúbené. Jeho konzumácia však nemuší byť prospešná pre všetkých.
V praxi sa vyskytli prípady horšej stráviteľnosti a pocit plného žalúdka. Treba ale zdôrazniť, že ide o individuálne problémy a túto informáciu nemôžeme teda zovšeobecniť pre každého.
Pýtali ste sa aj na konzumáciu banánu vzhľadom na cvičenie. Pokiaľ vám banán nespôsobuje problémy, jeho konzumácia je ideálnejšia pred tréningom ako po tréningu.
Optimálny časový odstup konzumácie banánu je hodina pred tréningom. V prípade, že tréning bol naozaj intenzívny a trval viac ako 60 minút, môžete do 30 minút skonzumovať menej sladké ovocie.
Inšpirujte sa: 3x SMOOTHIES PLNÉ ENERGIE
Nestíhate raňajkovať alebo váš žalúdok ráno neznesie „tuhú stravu“? Vyskúšajte banán vo forme smoothie!
Potrebujete iba:
- 1 banán
- 2 až 3 hrste baby špenátu
- 1 polievkovú lyžicu chia semienok
- 200 ml vody
Všetko spolu rozmixujte v mixéri a máte rýchle, chutné raňajky.
Prečítajte si tiež: Máte neustálu chuť na sladké? Možno vám chýba tento vitamín
Banánové muffiny – skvelý recept na ľahký dezert alebo chutnú desiatu
Potrebujeme:
- 100 g ovsených vločiek
- 20 g vanilkového proteínu
- 1 vajce
- 50 ml mlieka
- 1 banán
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- Ovsené vločky rozmixujeme najemno, pridáme vajce, rozmixovaný banán, proteín, mlieko, kypriaci prášok a všetko zmiešame.
- Vypracujeme vláčne cesto.
- Do formy na muffiny vložíme 6 papierových košíčkov a cesto do nich rozdelíme.
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme 20 - 30 minút dozlatista.
Ak si ich vezmeme na desiatu, pridáme si biely jogurt či dozdobíme ovocím a kúskom obľúbenej kvalitnej čokolády.
Možno vás zaujme aj: 4 RASTLINNÉ „MLIEKA“ PRE ZDRAVIE