BYLINKY a babské rady, ktoré pomôžu PRI PRECHLADNUTÍ

Miroslava Suchárová | 4. december 2019
bylinky, recepty starej matere, zdravie, wellness, kondícia, fit, zima, pomoc pri prechladnutí, imunita, magazin, fit styl, fitastyl.sk, prva pomoc

Máte pocit, že na vás niečo „lezie“? Neviete, ako účinne posilniť imunitný systém alebo čo robiť s nádchou, kašľom, bolesťou hrdla, kýchaním či zvýšenou teplotou? Nie vždy je potrebné utekať hneď k lekárovi či navštíviť najbližšiu lekáreň. Niekedy stačí zmierniť tempo a využiť poklady, ktoré nám ponúka príroda. Za vyskúšanie stoja aj niektoré „babské rady“, ktoré vyjdú na niekoľko desiatok centov a prinesú vytúženú úľavu.

SKOROCELOVÝ ČAJ

Mnohí považujú skorocel kopijovitý za burinu, pretože rastie takmer všade. V skutočnosti sa jedná o liečivú rastlinku s významnými protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, ktorá pomôže hlavne pri suchom a dráždivom kašli. Avšak využíva sa takmer pri všetkých ochoreniach dýchacích ciest, nakoľko má ochranné účinky na sliznice.

Okrem toho podporuje potenie, čiže si poradí aj so zvýšenou teplotou či horúčkou. Ak sa použije zvonku vo forme obkladu, má hojivé vlastnosti. Pozitívne vplýva i na žalúdok a črevá. Na nezaplatenie je aj pri kožných ťažkostiach.

Na prípravu čaju potrebujete: 1 čajovú lyžičku skorocelu, ktorú zalejete 2 dcl vody a necháte 20 minút lúhovať. Čaj pite 2 – 3 razy denne.

LIPOVÝ ČAJ

Lipa je skvelá na upokojenie, čiže pomôže zvládnuť stresové obdobia. Šálka čaju navodí relaxáciu a pokojný spánok. Vďaka obsahu viacerých antioxidantov má protizápalové vlastnosti. Na miernom tíšení bolesti sa podieľajú hlavne antioxidanty tilirozid a kvercetín.

Okrem uvedených antioxidantov sú v lipovom kvete zastúpené aj ďalšie látky – éterické oleje, slizy, triesloviny, saponíny, vitamín C a mnohé ďalšie. V ľudovom liečiteľstve sa lipový čaj využíva aj na podporu potenia, ako prevencia infarktu a na zmiernenie produktívneho kašľa, pretože podporuje vykašliavanie. Okrem toho má priaznivé účinky na trávenie a znižuje krvný tlak.

Čaj z lipy si pripravíte tak, že lyžičku lipového kvetu zalejete 2,5 dcl vriacej vody a necháte 10 – 15 minút lúhovať.

TEPLÁ VODA S MEDOM, CITRÓNOM A ŠKORICOU

Teplý nápoj pripravený z medu, citróna a škorice má viacero výhod. V prvom rade sa podieľa na hydratácii organizmu, ktorá je v čase prechladnutia mimoriadne dôležitá. Okrem toho zabraňuje hromadeniu hlienu.

Med má podľa vedcov z nigérijského Calabaru rovnaké účinky na akútny kašeľ u detí ako látky, ktoré sa vyskytujú vo voľnopredajných liekoch proti kašľu.

Aj v ajurvéde je med jedným z účinných prostriedkov proti prechladnutiu. Škorica disponuje prirodzenými antimikrobiálnymi, antibiotickými, protiplesňovými a antivírusovými vlastnosťami. Okrem toho posilňuje obranyschopnosť. Citrón je slušnou zásobárňou vitamínu C, ktorý má schopnosť skrátiť trvanie a závažnosť infekcií dýchacích ciest.

Na prípravu nápoja budete potrebovať pohár teplej vody, čajovú lyžičku medu, 1/4 čajovej lyžičky cejlónskej škorice a šťavu z polovičky citróna v bio kvalite. Tento nápoj si môžete dopriať 2 razy denne po dobu troch dní.

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Zázvor (ďumbier) je výborný na posilnenie imunitného systému, má silné antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti, čiže je stvorený na riešenie infekcií dýchacích ciest. Za pozitívne účinky ďumbieru sú zodpovedné hlavne zlúčeniny ako napríklad gingerol, shogaol, paradol a zingeron. Podľa vedcov z Kaohsiung Medical University v Taiwane má zázvor schopnosť stimulovať imunitný systém v boji proti vírusom.

To naznačuje, že má potenciál znižovať bolesť hrdla, prinášať úľavu od nepríjemných príznakov prechladnutia a skracovať dobu zotavenia. Okrem priaznivých účinkov na dýchací aparát má pitie zázvorového čaju aj ďalšie benefity – upokojuje trávenie, zmierňuje bolesť, prospieva mozgu, podporuje chudnutie, znižuje cholesterol a podieľa sa na stabilizácii hladiny cukru v krvi.

Na prípravu šálky zázvorového čaju budete potrebovať očistený a nastrúhaný 2-centimetrový kúsok zázvoru. Pridajte ho do litra vriacej vody a varte 2 – 3 minúty. Po odstavení čaj preceďte a pite s medom a citrónom.

OREGANOVÝ OLEJ

Oreganový olej je považovaný za prírodnú alternatívu k bežným antibiotikám, ktoré môžu disponovať viacerými vedľajšími účinkami. Oreganový olej obsahuje karvakrol so silnými antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.

Podľa štúdie vedcov z univerzity v poľskom meste Lodž môže byť oreganový olej účinný proti baktériám rezistentným na antibiotiká, ako napríklad Pseudomonas aeruginosa, vyvolávajúcich aj infekcie dýchacích ciest a E. coli.

Užívanie oreganového oleja závisí od jeho koncentrácie. Oleje s vysokou koncentráciou sa užívajú iba po niekoľkých kvapkách, menej koncentrované, teda zmiešané s inými olejmi, po lyžičke. Vždy je potrebné prečítať si príbalový leták a dodržať aj dobu užívania – ak chcete olej chcete užívať dlhodobejšie, po 10 – 15 dňoch by ste si mali dopriať týždennú prestávku.

CIBUĽOVÝ SIRUP

Cibuľa má preukázané antibakteriálne vlastnosti. Podľa štúdie vedcov z Yeungnam University v Južnej Kórei si môže poradiť aj s takými nebezpečnými baktériami, ako sú E. coli, Pseudomanas aeruginosa, Stafylokokus aureus a Bacillus cereus. Za tieto účinky je zodpovedný hlavne významný antioxidant kvercetín.

Nespochybniteľnou výhodou cibule je aj to, že je veľmi jednoduché pridať ju do jedálneho lístka – surová sa hodí do guacamole, nátierok alebo zeleninových šalátov, opražená môže slúžiť na dozdobenie jedál na tanieri a, samozrejme, je neodmysliteľným základom pre prípravu polievok a mäsa.

Pri kašli a prechladnutí je na nezaplatenie cibuľový sirup. Na jeho prípravu potrebujete jednu slovenskú cibuľu a 1 – 2 PL medu. Ako na to? Cibuľu nakrájajte najemno a zmiešajte s medom. Nechajte 1 – 2 hodiny prikryté odstáť. Vzniknutú šťavu si doprajte po čajových lyžičkách niekoľkokrát denne.

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

Rakytník rešetliakový je výborný ako prevencia proti infekciám a prostriedok na posilnenie imunity. Je nabitý antioxidantmi, ktoré chránia organizmus pred infekciami spôsobenými baktériami, vírusmi a parazitmi. Obsahuje, napríklad betakarotén, vitamíny skupiny B, vitamín E, K, flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny, mnoho minerálov a prospešné mastné kyseliny.

Pravidelné užívanie rakytníkového oleja teda môže významným spôsobom posilniť obranyschopnosť organizmu. Olej získaný z rakytníka sa tiež podieľa na zlepšení zdravia pokožky, je bojovníkom proti rakovine a cukrovke. V neposlednom rade prospieva srdcu.

Rakytníkový olej môžete používať v studenej kuchyni. Väčšinou sa užíva po čajovej lyžičke ráno a večer. Aplikovať sa dá aj na vlasy a pokožku.

Spýtali sme sa bylinkárky RNDr. Oľgy Bodnárovej:

Ktoré bylinky by ste odporučili v prípade, keď cítime, že na nás „niečo lezie“?

Mne osobne pomáha echinacea purpurová vo forme šťavy alebo tinktúry. Čo sa týka šťavy, odporúčam užívať každé dve hodiny 1 čajovú lyžičku. Moja dcéra zasa preferuje sirup z hlivy ustricovej, do ktorej pridá veľa cesnaku a oreganový olej. Rada by som však spomenula jednu dôležitú vec – neverím na náhody, a preto vždy rozmýšľam, prečo na mňa niečo lezie a skúsim sa z toho poučiť. Jednoducho zmiernim tempo, vynechám sladkosti a onedlho som opäť fit.

Ktoré bylinky pomôžu v čase prechladnutia?

Ja uprednostňujem prevenciu, čiže vedomú kontrolu nad svojimi emóciami, otužovanie, správne dýchanie a radosť zo života. Príroda nám pomáha, preto by sme mali na ňu pamätať a chrániť ju. Zo širokej ponuky byliniek proti prechladnutiu by som odporučila napríklad aníz, fenikel a sladovku. Zo zmesi jednoducho pripravíme čaj – polievkovú lyžicu zalejeme litrom vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať, precedíme, prelejeme do termosky a popíjame v priebehu dňa.