Pravda o citrusoch: sú skutočne také prospešné pre naše zdravie?

Jana Tesák Potomová | 1. december 2019
citrusy, účinok, zdravie, prospešné, jedlo, ovocie, fit, zdravie, chudnutie, diéta, fitastyl.sk, fruit

Chladné počasie, vietor a dážď, má často za následok rýchly nástup rôznych zdravotných problémov, najčastejšie sprevádzaných prechladnutím, chrípkou, či angínou. Nesmieme však zabúdať na to, že na naše telo má veľký vplyv každodenná strava. Tá je hlavne v zimných mesiacoch bohatá na citrusové ovocie, ktoré je podľa mnohých to najlepšie pre posilnenie imunity a doplnenie vitamínu C. No poslednú dobu sa objavuje aj taký názor, že to pre nás, Stredoeurópanov, nemusí byť až také prospešné.

Citrusy sú rozsiahly botanický rod rastlín z čeľade latinsky Rutaceae. Ich pôvod musíme hľadať v tropickej a subtropickej juhovýchodnej Ázii. Slovo citrus pochádza zo starogréckeho kedros alebo latinského cedrus. Týmito slovami boli označované rastliny s vonnými listami alebo drevom. Citrusy, s ktorými sa bežne stretávame najčastejšie v obchode, sú pomaranč, mandarínka, citrón, grapefruit, limetka či pomelo. Citrusy sú tiež veľmi obľúbenými izbovými rastlinami a existujú kluby ich pestovateľov – citrusárov.

Sú to nízke vždyzelené stromy alebo kríky. V úžľabí listov sa tvoria jednoduché tŕne, no niektoré druhy sú úplne bez tŕňov. Listy sú jednoduché, s hladkým, alebo pílovitým okrajom. Vytvárajú zvláštny druh plodov, bobúľ zložených z tuhej vonkajšej kôry, ktorá môže nadobudnúť širokú škálu farebných odtieňov, a to zelenú, žltú, oranžovú až červenú i bielu.

Pod ňou sa nachádza mäkší vláknitý obal bielej farby, z ktorého dovnútra plodu vyrastajú emergencie, z ktorých sa tvorí mäkká, šťavnatá dužina. V dužine sú uložené semená, ktoré niekedy úplne chýbajú v dôsledku partenokarpie, bezsemennosti.

Citrusy ako také sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Hydratujú, dopĺňajú vitamíny a minerály, čím naše telo, tvár a pokožka pôsobia mladšie a sviežejšie. Obsahujú značné množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, vďaka čomu prispievajú k dobrej črevnej peristaltike, pravidelnému vyprázdňovaniu a výžive črevných baktérií. Prítomné flavonoidy podporujú zdravie srdca. Nedávny výskum dokázal, že červený grapefruit, bohatý práve na flavonoidy a iné antioxidanty, pomáha znížiť zlý cholesterol, rovnako ako hladinu triglyceridov.

Vitamín C, ktorého je v citrusovom ovocí dostatok, je tiež dôležitý pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Avšak, ak už užívate statíny na zníženie cholesterolu, grepu sa vyhnite, pretože si nemusí porozumieť s týmito liekmi. Citrusy majú relatívne nízke skóre v glykemickom indexe. To znamená, že nevyhrotia úroveň cukru v krvi až tak ako iné jedlá. Sacharidy v citrusovom ovocí sa do krvného obehu uvoľňujú pomaly, čo prináša stabilný pocit energie, bez jej náhleho úpadku. Veľmi dôležitým minerálom obsiahnutým v ovocí je draslík. Dôležitú funkciu má pri regulácii tekutín, minerálnej rovnováhe (usmerňuje množstvo sodíka v tele), a tiež pri svalových sťahoch. Citrusy je dobré kombinovať s potravinami bohatými na železo, ako je zelená listová zelenina, ryby a hydina, pre maximálne využitie všetkých potrebných zložiek pre organizmus.

TERMICKÝ ÚČINOK CITRUSOV

Každá potravina, ktorú skonzumujeme, vyvolá v našom tele určitú reakciu. Niektoré potraviny majú tendenciu ochladzovať ľudský organizmus, iné zase ohrievať. Z toho logicky vyplýva, že počas leta by sme mali konzumovať najmä ochladzujúce potraviny, ktoré nám pomôžu lepšie znášať horúčavy. Zatiaľ čo v zime, respektíve počas chladných mesiacov, by sme zase mali jesť také, ktoré nás zahrejú. Práve úlohou ovocia z tropických oblastí, ako sú napríklad aj citrusy, je ochladzovať v horúčavách.

Ak ich u nás konzumujeme príliš veľa v zime, organizmus sa ochladí a zároveň sa oslabí aj naša imunita. Súvisí to s tým, že nepatria do prirodzenej stravy Stredoeurópanov a sú plné vody, ktorá prirodzene chladí organizmus. Citrusy sú teda stvorené pre obyvateľov tropických pásiem, žijúcich celoročne v horúčavách, počas ktorých im prirodzene poskytujú osvieženie. Preto ak by sme si ráno dopriali napríklad vločky s jogurtom a citrusovým ovocím alebo smoothie z grapefruitu, pomaranča, alebo pomela každý deň počas mesiaca a boli by sme vystavení vírusom v uzavretom priestore, napríklad v autobuse, električke, kancelárii a inde, telo sa nedokáže dostatočne chrániť a my môžeme ochorieť.

Ako na ne v zimnom období?

Citrusy majú mnoho pozitívnych vlastností, no s ich konzumáciou to určite v zimnom období netreba preháňať. Hoci patria medzi odporúčané ovocie aj pri chudnutí, ich množstvo by v chladnom období nemalo presiahnuť 2 kusy na týždeň.

Tak potom, ako si máme doplniť pre imunitu potrebný vitamín C?

Jedným z najlepších prostriedkov, ako to docieliť, je dať si náš lokálny a sezónny zázrak – kvasenú kapustu. Tá je nielen plná prospešných živín a mikroorganizmov, ktoré poskytnú potrebnú ochranu pred baktériami a vírusmi, ale má aj schopnosť dodávať telu potrebné teplo. V zime určite nezabúdajme na uskladnené jablká a hrušky, ktoré sú taktiež plné bioaktívnych látok. Tiež na pyré, sušené ovocie, kompóty a džemy. Predsa raňajky a desiata sú skvelé časti dňa pre dobitie energie a doplnenie prospešných látok.

Medzi ďalšie potraviny, ktoré nás taktiež zahrejú a posilnia telo, patria: hlúbová a koreňová zelenina, špalda, pohánka, ovocný, čierny, zázvorový, šípkový, škoricový čaj, sirup z rakytníka, med a koreniny ako karí, čili, zázvor, škorica. V zime je určite vhodnejšie jesť viac tepelne spracované potraviny ako v lete. Ideálna príprava jedla je najmä v pare, dusenie, či pečenie pri nižších teplotách pre zachovanie čo najviac vitamínov a minerálov.

Máte radi ČAJ S CITRÓNOM A MEDOM?

Pokojne si ho doprajte, no nezabúdajte, že citrón aj med je potrebné do čaju pridať, až keď má čaj teplotu 40 – 50 °C. Nie hneď po zaliatí vrecúška vriacou vodou. Nechceme predsa prísť o všetky prospešné látky, ktoré obsahuje.