Červený ježko plný vitamínov - Spoznajte rambután

rambután, ovocie, výživa, zdravie, chudnutie, fit, vitamíny, minerály, živiny, zdravo, životný štýl, ako využiť liči, plody
8.10.2019 v kategórii Výživa, autor Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Rok čo rok exotické ovocie dobýva pulty našich obchodov. Veď predsa s novým jedlom prichádzajú aj nové chute. No jedna vec je niečo kúpiť a druhá pripraviť. Hlavne, ak je to malý červený „ježko“, ktorý aj keď pôsobí pichľavo, po ošúpaní má veľký prínos pre naše zdravie. Od úbytku hmotnosti a lepšieho trávenia, až po zvýšenú odolnosť voči infekciám.

Pomenovanie ovocia v mnohých jazykoch je rambutan. Názov pochádza z malajského slova rambut s významom vlasy, čo je odkazom na „vlasatý“ povrch ovocia.

Rambután je plodom obličkovníka rambutánového, latinsky Nephelium lappaceum, z čeľade mydlovníkovité, latinsky sapindaceae.

Existuje viac druhov ovocných stromov z tejto čeľade. Ich plody sa mierne podobajú. Do tejto skupiny patrí zo známejších napríklad dvojslivka čínska známa pod názvom liči, ale aj eufória longanová, ovocie longan. Kvôli dlhej histórii pestovania a rozširovania miest kultivácie obličkovníka sa ťažko určuje pôvodná oblasť, kde divo rástol. Najpravdepodobnejšie pochádza z oblasti Malajského súostrovia.

 

Najrozšírenejší je v Ázii, kde má najvhodnejšie podnebné podmienky. Keďže je to exotická rastlina, potrebuje slnko, teplo a stálu priemernú ročnú teplotu bez mrazov. Niekedy medzi 13. a 15. storočím nášho letopočtu ho arabskí kupci rozšírili aj do Afriky.

Neskôr ho Holanďania priviezli do Južnej Ameriky a postupne sa rozšíril do mnohých oblastí v okolí rovníka. V súčasnosti sa stále najviac pestuje v juhovýchodnej Ázii, kde existuje viac než 200 odrôd. Jeho najväčšími producentmi sú Thajsko, Indonézia a Malajzia. Korene, kôra, listy aj plody stromu sa používajú v tradičnej medicíne. Okrem produkcie ovocia je obličkovník aj medonosným stromom.

NUTRIČNÁ HODNOTA v 100 g ovocia:

  • 277,2 KJ, 66 Kcal
  • bielkoviny: 1,1 g,
  • sacharidy: 59 g,
  • vláknina: 3,2 g,
  • tuky: 0,1 g,
  • voda: 35 g.
  • Vitamíny: B1, B2, B3, C.
  • Minerály: vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, horčík.

Stromy obličkovníka, ktoré dorastajú až do výšky 27 metrov a začínajú rodiť asi v treťom roku, sa pestujú na plantážach, ale aj v záhradách, podobne ako u nás jablone. Jeho kvety rastú v strapcovitých vzpriamených súkvetiach. Odrody vyšľachtené na komerčné pestovanie dosahujú výšku len okolo 3 – 5 metrov, aby sa zjednodušil zber. Najlepšie prosperuje pri teplotách medzi 22 – 30 °C a už pár dní s teplotami pod 10 °C mu môže ublížiť. Ovocie dozrieva 3 – 4 mesiace po kvitnutí.

Dvakrát ročne sú konáre obsypané červenkastými voľnými strapcami malých jednosemenných plodov, ktorých môže byť na jednom strome aj päťtisíc. Sú guľaté alebo oválne s priemerom 3 až 4 cm a dĺžkou 3 až 6 cm. Majú veľmi zaujímavý vzhľad. Veď posúďte sami. Kožovitá šupka je totiž na povrchu pokrytá výraznými dlhými, mäkkými a pomerne hrubými výstupkami. Na prvý pohľad vyzerá pichľavo, no výstupky sú mäkké a ohybné, pripomínajú skôr hrubé vlasy a vôbec nepichajú. Nezrelé ovocie má šupku zelenú.

Zrelá šupka je zafarbená do červena a má hrúbku asi 3 mm, no sú odrody, ktoré majú šupku sfarbenú do žlta alebo do oranžova. Po jemnom stlačení plodu medzi prstami šupka pukne a dá sa z nej ľahko vybrať biela priesvitná dužina oválneho tvaru. Dužina obsahuje v strede jedno veľké oválne semeno. Pri niektorých odrodách sa semeno oddeľuje od dužiny ťažko a pri niektorých to ide ľahko. Pri zahryznutí konzistencia dužiny na prvý pocit pripomína hrozno alebo aj niektoré odrody čerešní, ale nie je taká mäkká, je tuhšia a jemne chrumkavá. Chuťovo je rambután sladký, osviežujúci, ale nie je kyslý. Ak ste už niekedy ochutnali liči, rambután vám bude práve toto ovocie pripomínať. Rozdielom je, že vďaka pružnej šupke sa rambután oveľa jednoduchšie čistí než liči a je o niečo aromatickejší.

Hoci je rambután malé ovocie, je veľmi výživné. Najväčší prínos má z hľadiska obsahu vitamínu C a kombinácii s inými vitamínmi, minerálmi. Vitamín C je silný antioxidant, čím chráni bunky pred poškodením a napomáha ľahšie telu prijať železo, ktoré je taktiež obsiahnuté v ovocí.

V ovocí nájdeme aj meď, ktorá je esenciálnym prvkom. Po absorpcii v tráviacej sústave sa viaže na albumín a transportuje sa do pečene. V krvi sa viaže na plazmový proteín ceruloplazmín. Je potrebná pre tvorbu krvného farbiva hemoglobínu a ako súčasť mnohých reakcií smerujúcich k uvoľňovaniu energie. Nedostatok vedie k poruche rastu a metabolizmu. Rambután je bohatým zdrojom rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha nášmu tráveniu. Rozpustná vláknina na seba v tenkom čreve viaže cholesterol a dostáva ho z tela von.

Určité druhy rozpustnej vlákniny, ako napríklad pektín, spomaľujú uvoľňovanie cukru obsiahnutého v strave, čím redukujú riziko cukrovky. Nerozpustná vláknina udržiava naše črevá zdravé, uľavuje od zápchy a podporuje pravidelnosť i vylučovanie. Zabraňuje tvorbe žlčových kameňov a viaže nadmerný estrogén. Všeobecne je možné povedať, že odstraňuje toxíny z tráviaceho traktu a odumreté bunky von z tela.

Vitamíny skupiny B sú veľmi dôležité hlavne pri metabolizme sacharidov, lipidov a aminokyselín. Riboflavín je potrebný pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca a ovplyvňuje celkovú energetickú premenu v organizme. Ako súčasť enzýmov v dýchacom reťazci je nevyhnutný pre základný bunkový metabolizmus. Je dôležitý pre červené krvinky, reguláciu rastu človeka a reprodukciu.

Veľký význam v poslednej dobe nabrala šupka ovocia, v ktorej boli nájdené vzácne zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zabrániť rastu a šíreniu rakovinových buniek.

Avšak výskum je len na začiatku, a preto musíme počkať, aké výsledky prinesie budúcnosť. Rambután k nám dovážajú najmä zo Srí Lanky a Thajska. Je možné ho veľmi jednoducho ošúpať a konzumovať ako čerstvé ovocie. Kôstka a šupka nie sú jedlé, hoci v niektorých oblastiach, kde sa rambután pestuje, hnedé kôstky dokážu vypražiť a potom konzumovať. Považujú to za delikatesu. U nás je možné rambután nájsť skôr v sušenej forme alebo ako kompót. Často sa používa na prípravu ázijských mäsových alebo tofu jedál.

Veľmi chutné sú aj šťavy, sirupy, džemy, ktoré sú dostupné skôr v zahraničí, prípadne v ponuke internetových obchodov. Čerstvý očistený a vykôstkovaný je skvelý v ovocnom šaláte, smoothie či sorbete. Určite si pochutnáte aj na palacinkách či lievančekoch ozdobených exotickým ovocím s trochou javorového sirupu.