Čo jesť aby som mal/a viac energie?

Iveta Škrabáková | 27. jún 2019
čo jesť aby som mal a viac energie? jedlo, strava, zdravá výživa, mandle, špenát, losos, vajcia, vajíčka, bielkoviny, vitamíny, mňam, zdravé, zdravie, food, jedlo na energiu, ako si doplniť energiu, zdroje,

Často, keď vás prepadne pocit, že máte nedostatok energie siahate po káve alebo niečom sladkom? Áno, je možné, že vám pomôžu nachvíľu sa „nakopnúť“, avšak naozaj to je iba na chvíľu.

Poznáte tie poobedné útlmy, ktoré prichádzajú okolo druhej, či tretej hodine poobede? Ak áno, potom je čas zamyslieť sa nad pridaním niektorých nižšie uvedených potravín do vášho jedálnička.  

Tieto potraviny vám počas dňa vylepšia energetické skóre

Ovsené vločky

Ak začnete svoj deň teplou miskou ovsených vločiek energia vám určite vydrží dlhšie. Ovsené vločky totiž obsahujú beta-glukán, ktorý pomáha spomaľovať trávenie potravy, má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. V praxi to znamená, že naše telo nespotrebuje energiu tak rýchlo ako je tomu napríklad pri pečive.

Mandle

Čisté, nelúpané, nepražené a nesolené mandle sú skvelou pochúťkou ak máte pocit vyčerpania. Mandle totiž obsahujú radu vitamínov B, ktoré telu pomáhajú potravu premieňať na energiu. Taktiež obsahujú horčík, ktorý je dobre známym bojovníkom proti únave a má tiež blahodarný vplyv na optimálnu funkciu svalov.

Vajíčka

Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín a energie, ako aj esenciálnych aminokyselín, ktoré organizmus potrebuje pre budovanie a udržanie svalových tkanív a tvorbu energie. Obsahuje tiež zinok a železo, dva minerály dôležité pre optimálnu úroveň energie.

Jablká

Skôr než siahnete po energetickom nápoji, dajte šancu jablku! Predstavuje totiž výdatný a stabilný zdroj glukózy (pomalé uvoľňovanie energie), čo ocení váš mozog i svaly. Plus obsahuje vlákninu potrebnú pre správne trávenie a vylučovanie, a dlhší pocit sýtosti.

Cviklovo-jablkové smoothie
Prečítajte si tiež:

Cviklovo-jablkové smoothie

Hnedá ryža

Aj keď nie je možnosťou číslo 1, ktorá by vám napadla pri myšlienke na doplnenie energie, ale môže skvele osožiť. Obsahuje totiž mangán, minerál ktorý enzýmom pomáha rozkladať bielkoviny a sacharidy a dodať telu energiu. Má tiež nízky glykemický index, vďaka čomu zabezpečí pomalé uvoľňovanie energie.

Špenát

Pepek námorník presne vedel čo je dobré! Špenát je totiž úžasným zdrojom železa, ktoré naše telo potrebuje na produkciu energie. Na jeho optimálne absorbovanie je nevyhnutná prítomnosť vitamínu C. Nezabudnite si k špenátu dopriať pár plátkov papriky alebo hrsť čučoriedok.

Losos

Jedna z najlepších volieb na doplnenie energie je rozhodne losos. Vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín a B vitamínov, zvlášť vitamínu B, ako aj niacínu a riboflavínu, ktoré napomáhajú potravu premeniť na energiu.