DIA výrobky: čo majú spoločné so zdravou výživou?

Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 14. január 2018
DIA výrobky: čo majú spoločné so zdravou výživou?

Žiadne umelé sladidlá vás nezachránia. Mnohí ľudia v nich hľadajú „zdravú“ náhradu cukru, ale v konečnom dôsledku si to ešte zhoršujú. V skutočnosti by ste sa mali vyhnúť všetkým umelým sladidlám, pretože tie môžu poškodiť vaše zdravie oveľa rýchlejšie ako cukor/fruktóza.

DIA výrobky

Ďalší zdroj fruktózy môžu byť tzv. dia výrobky. Tie, podobne ako mnohé novodobé bezlepkové výrobky (vyrábané z kukurice), nemajú nič spoločné so zdravou výživou. Je až nepochopiteľné, ako sa môžu tieto fruktózou nabité výrobky odporúčať diabetikom.

Nielen to, vďaka zavádzajúcej reklame ich mnohí ľudia považujú za zdravšie alternatívy bežných produktov. Tieto výrobky však žiadnemu diabetikovi nepomôžu optimalizovať zdravie.

Práve naopak, ich nadmerná konzumácia môže rokmi viesť až k cukrovke. Dia výrobky sa odporúčajú diabetikom, pretože nezvyšujú hladinu cukru v krvi.

Čo robia DIA výrobky s hormónmi?

Namiesto toho sú však plné fruktózy a umelých sladidiel, ktoré majú v konečnom dôsledku ešte horší vplyv na zdravie než samotná glukóza. Ďalej, obe tieto prísady nevhodne stimulujú vylučovanie hormónov hladu a sýtosti, čo vedie k ešte väčším pocitom hladu, a tým pádom k prejedaniu sa.

A čo je najdôležitejšie, napríklad práve pre diabetikov, fruktóza síce nezvyšuje príliš hladinu cukru v krvi, ale je výrazne inzulinogenická. To znamená, že provokuje vylučovanie inzulínu bez toho, aby zvýšila hladinu cukru v krvi.

Tento účinok fruktózy na inzulín je výrazne zosilnený pri zvýšenej hladine glukózy v krvi a keďže sa v bežnom cukre, či sladidlách ako HFCS, fruktóza s glukózou nachádzajú spoločne, ich konzumácia vedie k vysokej hladine inzulínu.